Kas īsti ir cigun? (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Lai arī šķiet, ka par austrumu vingrošanas tehnikām informācijas ir daudz, diemžēl tā mēdz būt diezgan sagrozīta un sapratne izkropļota.

Šodien ir zināmas rakstiskas liecības, kurās jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem stāstīts par cigun. Tas radies Ķīnā, kur to ieviesis kāds budistu mūks. Viens no cigun pamata principiem ir darbs ar enerģiju ci (enerģija – tulk. no ķīniešu val.) un gun (darbs – tulk. no ķīniešu valodas). Arī Rietumu pasaulē cigun pēdējos gados kļuvis ļoti populārs, taču bieži vien tiek ļoti nepilnīgi pasniegts un skaidrots. Cigun pastāv vairāki novirzieni un tie visi ir tendēti uz cilvēka veselības uzlabošanu. Pats labākais, ka šī austrumu

dziedniecības sistēma ir tā izstrādāta, lai to varētu izmantot cilvēki jebkurā vecumā.

Cigun Ķīnā tiek uzskatīta par tradicionālo medicīnu, jo jebkāda ķirurģiskā iejaukšanās tiek dēvēta par alternatīvo medicīnu. Ķīnā uzskata, ka cilvēks var nodzīvot ilgu un veselīgu mūžu, ja vien viņš pats rūpējas par savu ķermeni. Pie mums gan uztvere mēdz būt savādāka, jo Rietumos mūsdienu medicīna viennozīmīgi kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, tanī skaitā visiem medikamentu lietošana šķiet tik pašsaprotama.

Kāds varētu jautāt: «Ja šī sistēma ir tik burvīga, tad jau tā ir vislabākā un pilnīgākā pasaulē?» Atbildēšu: «Jā, iespējams!»

Diemžēl pie mums, Latvijā, joprojām daudzi nezin kādēļ cigun uztver un salīdzina ar kādu sporta veidu. Daļa to pielīdzina jogai vai pat padomju laika vingrošanai. Kaut kādu līdzību, protams, atrast var, bet tā tomēr ir pilnīgi cita vingrošanas sistēma.

Arī «5 zvēru rotaļas»

Cigun daudzie paveidi ietver fiziskos vingrojumus. Pastāv atsevišķi vingrojumi noteiktām slimībām, kā arī vingrojumu kompleksi, piemēram, «Piecu zvēru rotaļas», «Pieci svētie zvēri», «Pieci gadalaiki», «Cigun dinamiskā staigāšana» utt. Šie ir tikai vairāk zināmie vingrojumu kompleksi no medicīniskās cigun vingrojumu kompleksu grupas, kas domāti cilvēka veselības uzlabošanai un ķermeņa vingrumam. Vienlaikus tiek trenēta koordinācija, koncentrācija, lokanība un līdzsvars.

Fiziskie cigun vingrojumi parasti tiek mācīti kopā ar teoriju, jo senie Austrumu gudrie šo sistēmu izveidoja uz meridiānu sistēmas (enerģētiskie kanāli cilvēka ķermenī) bāzes, kas atbilst visām mūsu ķermeņa sistēmām un iekšējiem orgāniem. Uz meridiāniem atrodas aptuveni 700 enerģētisko punktu, no kuriem mūsdienās tiek izmantoti tikai aptuveni 150 punkti. Cigun neaprobežojas tikai ar vingrojumiem, tas sevī ietver dažādas terapijas, sākot vieglu sevis glāstīšanu, kas burtiski un tieši aktivizē cilvēka enerģētiskos punktus, nervu centrus, uzlabo asinsriti, limfas teci, samazina celulītu un lieko svaru.

Cigun nav reliģija

Ir dzirdēts, ka cigun tiek pielīdzināta reliģijai. Tā tas nav. Cigun ir dzīvesveids, kuru katrs var ieviest savā dzīvē ar domu: «Es rūpējos par savu ķermeni!» Cigun terapijas ietver gan pašmasāžas (fiziskās un enerģētiskās), gan meditācijas prāta mieram, dažādas diētas un uztura padomus labai veselībai, gan fiziskos vingrojumu kompleksus. Cilvēkam nav jābūt veģetārietim. Gaļu pat ieteicams ēst, jautājums tikai – cik daudz un kā ēst.

Cigun vingrojumus var izpildīt arī braucot autobusā, esot starp cilvēkiem, un neviens to pat nepamanīs. Varbūt tikai, iespējams – smaidu jūsu sejā. Ir labi iziet no rīta uz balkona, vai iziet laukā un pievilkt pilnas plaušas ar svaigu gaisu, pie sevis iedomājoties:

«Es ieelpoju veselību un izelpoju slimības!»

Koncentrējieties uz iespējamo sev nepatīkamo vietu ķermenī. Tāpat var ieelpot prieku un izelpot skumjas. Cigun vingrojumus var pielāgot jebkuram vecumam un cilvēka tipam. Tā ir laba atveseļošanās sistēma pēc smagām slimībām, piemēram, insulta.

Ja kāds mēģina iestāstīt, ka cigun ir tikai daži vingrojumi, tad tie būs meli

Ne velti šī sistēma izdzīvojusi jau 5000 gadu un eksistē vēl šodien. Latvijā vieni no aktīvākajiem un pazīstamākajiem cigun skolotājiem ir Igors Kudrjavcevs un Maira Gūtmane, pateicoties kuriem arvien vairāk Latvijā uzzina par šo mācību.

Manuprāt, cilvēkam vienkārši vērts padomāt, kā viņš grib justies. Vai labāk jūtamies, kad mums viss ir labi? Vai tad, kad jādomā par slimību? Cik naudas vajadzēs zālēm vai ārstiem? Tanī pašā laikā katram ir iespēja sevis labā izdarīt kaut minimumu un samazināt saslimšanas iespējas. Ar cigun var uzlabot kaulu un muskuļu struktūru, stabilizēt savu nervu sistēmu un visas citas ķermeņa sistēmas un orgānus, bet, ja nu sanāk saslimt, tad iespējams izmantot dažas cigun terapijas, lai zāļu lietošanas laiks samazinātos un lietošanas laikā šo zāļu efekts būtu labāks un pilnīgāks. Katram ir iespēja palīdzēt sev un palīdzēt arī savam ģimenes ārstam sevis atveseļošanā. Ne viens vien ārsts pats nodarbojas ar cigun vai kādu citu vingrošanu, jo viņi zina, cik tas ir labi veselībai un ikdienas vitalitātei.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu