4 lietas, kas noteikti jāēd (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sirds un asinsvadu slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem Latvijā. Tāpēc portāls TVNET sadarbībā ar kardiologu, Latvijas Kardiologu biedrības valdes locekli un Latvijas Ārstu biedrības valdes locekli asociēto profesoru Gustavu Latkovski piedāvā atcerēties par produktiem, kuri labvēlīgi ietekmē sirdi, asinsvadus un kopējo veselību. Ir vairākas produktu grupas, ko vajadzētu ēst, lai cilvēks būtu vesels.

 
Foto: flickr.com/Jan Fidler

Ik dienas puskilogramu augļu un dārzeņu

Dakteris atgādina, ka katru dienu vajadzētu apēst vismaz 400-500 gramus augļu un dārzeņu. Ar augļu baudīšanu gan jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ir liekais svars vai cukura diabēts, jo augļos ir daudz cukura.

Augļu un dārzeņu ēšanā varam mācīties no frančiem. Dakteris zina stāstīt, ka Francijas lielveikalos pie augļu un dārzeņu stendiem atrodami ieteikumi ik dienas apēst piecas porcijas šo veselīgo produktu.

«Augļos un dārzeņos ir ārkārtīgi daudz vērtīgu vielu. Tajos ir ne tikai šķiedrvielas, bet arī vesela buķete ar antioksidantiem, polifenoliem, antocianīniem un citām vērtīgām vielām, kuru pozitīvās iedarbības mehānismi nav tik vienkārši pārstāstāmi. Turklāt

augļi un dārzeņi palīdz radīt sātu

un tāpēc cilvēks neapēd kaut ko citu daudz neveselīgāku un kalorijām bagātāku,» ārsts vērš uzmanību.

Viņš arī atgādina, ka pie veselīgajiem produktiem pieskaitāmi arī visu veidu lapu salāti un pākšaugi! To klāsts ir ļoti plašs, kas ļauj regulāri pamainīt ēdienkarti.

No pavasara līdz rudenim īpaši ieteicams sekot sezonas aktuālajiem produktiem, kas ir svaigi, sevišķi, ja audzēti tepat Latvijā.

 
Foto: flickr.com/beck

Pilngraudu pusdienas un vakariņas

Kardiologs iesaka izvēlēties pilngraudu produktus.

Tas attiecas ne tikai uz visiem zināmo pilngraudu maizi, bet arī makaroniem un rīsiem. Ja iespējams, balto rīsu vietā labāk izvēlēties brūnos, sarkanos vai melnos rīsus.

Labāk nedaudz cietu

Turklāt pilngraudu pastu (makaronus) labāk nepārvārīt, bet ēst vēl pavisam nedaudz cietu, ko itāliski apzīmē ar vārdiem «al dente».

Pilngraudu produkti satur vairāk vērtīgu vielu no graudaugu ārējās kārtas, un tie (īpaši, ja netiek pārvārīti) lēnāk uzsūcas, ne tik strauji paaugstina glikozes līmeni asinīs, kas līdz ar to organismā uzreiz nepārveidojas par taukiem.

Turklāt ar šiem produktiem sāta sajūta būs ilgāka.
 
Foto: flickr.com/ DeusXFlorida

Labās taukvielas ēst, bet nepārspīlēt ar daudzumu

Domājot par sirds un asinsvadu veselību, taukvielu grupā vajadzētu izvēlēties kvalitatīvu olīveļļu (svaigi spiestu, nerafinētu, turētu tumšā pudelē), kam jābūt par ikdienā gatavoto ēdienu galveno taukvielu.

Papildus var lietot arī citas labas augu eļļas, piemēram, kvalitatīvu rapšu, valriekstu un sezama eļļu.

Ieteicams lietot riekstus, piemēram, valriekstus, lazdu riekstus, mandeles.

Vienlaikus jāatceras, ka visi šie produkti satur daudz kaloriju, tādēļ kopumā arī labo taukvielu daudzums nedrīkst būt pārspīlēts.

 
Foto: flickr.com/ virtusincertus

Regulāra zivju ēšana

Tāpat uzturā regulāri jābūt kvalitatīvām un treknām zivīm, Latkovskis atgādina.

Vienlaikus, runājot par šo ieteikumu, viņš piekrīt, ka nav viegli atrast labas zivis, tomēr

vismaz divas reizes nedēļā zivis ir ieteicamas.

Te varat izlasīt zivju restorāna «Le Dome» šefpavāra Māra Astiča ieteikumus, kā nopirkt svaigas zivis.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu