Moka dedzinoša sajūta vēderā? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Dedzināšanas sajūta vēderā, pakrūtē vai aiz krūšu kaula ir bieži sastopama un pazīstama gandrīz katram. Sāpes galvenokārt parādās pēc ēšanas, miega laikā un stresa situācijās.

Biežāk dedzināšanu izraisa gastroezofageālā atviļņa slimība, kad kuņģa saturs iekļūst barības vadā, kur tādēļ rodas iekaisums un sāpes. Šī slimība ir sastopama vidēji 3–4% populācijas un visbiežāk ir iedzimta anatomiska īpatnība, kad barības vada apakšējais slēdzējmuskulis, kas atrodas starp barības vadu un kuņģi, pietiekami nenoslēdzas un daļa kuņģa skābā satura nonāk atpakaļ barības vadā. Slimība var izpausties jebkurā vecumā.

Bez dedzināšanas var būt arī nepatīkama garša mutē, skābas atraugas un reizēm arī slikta dūša. Visbiežāk šie simptomi parādās pēc kārtīgām maltītēm, taču iespējams arī tukšā dūšā.

Izteiktas atviļņa slimības gadījumā kuņģa skābe, kas nonāk mutes dobumā, var pat bojāt zobus, izraisīt balsenes, rīkles iekaisumu.

Foto: reklāmas materials

Faktori, kas var aktivizēt atviļņa slimību

Atsevišķi ēdieni un to sastāvdaļas:

- Dzīvnieku un augu izcelsmes tauki,

- Kakao un šokolāde,

- Kofeīns (kafija, zaļā un melnā tēja, citi kofeīnu saturoši dzērieni),

- Citrusaugi, tomāti, piparmētras (mentols), izteikti skābi ēdieni un dzērieni,

- Gāzēti dzērieni,

- Alkohols, nikotīns.

Paradums ēdienreizes ieturēt reti un notiesāt lielas porcijas.

Dedzināšanu var sekmēt arī atsevišķi medikamenti - aspirīns, dažas pretiekaisuma, miegu izraisošas zāles.

Ārstēšana

Lielākā daļa cilvēku, kuriem ir viegli un reti dedzināšanas simptomi, ārsta padomu neprasa un labi iztiek ar pašārstēšanos - zāļu tējām, sodu, sālsskābi samazinošiem vai neitralizējošiem bezrecepšu medikamentiem.

Būtu jāievēro pareizs ēšanas režīms. Normāli dienas laikā cilvēkam jāietur piecas ēdienreizes. Neregulāri ēdot un retajās ēdienreizēs pārēdoties, kuņģis tiek iestiepts, barības vada slēdzējmuskulim rodas pārslodze un kuņģa skābais saturs var nonākt atpakaļ barības vadā. Pusstundu pēc maltītes vajadzētu atrasties vertikāli un atturēties no fiziskām nodarbēm.

Kad jāmeklē ārsta palīdzība?

Dedzināšana ir biežāk nekā divas reizes nedēļā, traucējoša.

Dedzināšana parādījusies pirmo reizi mūžā, ilgāka par divām nedēļām.

Dedzināšanu nemazina iepriekš efektīvie medikamenti.

Rīšanas grūtības, nespēks, svara zudums, asiņošanas pazīmes un jebkuri citi nopietni slimības simptomi.

Iemesls dedzinošām sajūtām var būt arī kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla. Šai slimībai raksturīga slikta dūša, atsevišķos gadījumos – vemšana. Šī slimība mēdz veidoties ilgstoši vai arī rodas pavisam ātri un negaidīti. To var izraisīt emocionāls vai fizisks stress. Mūsdienās mediķi ir noskaidrojuši divus galvenos kuņģa čūlu izraisošos iemeslus – pirmais ir nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošana, otrais Helicobacter pylori baktērija, kas mūsu organismā nonāk no apkārtējās vides. Gastrīts ir kuņģa gļotādas iekaisums, kas bieži vien izpaužas ar dedzināšanu vai dedzinošām sāpēm kuņģa apvidū. Galvenais šīs slimības iemesls ir nepareiza un neregulāra ēšana.

Jāņem vērā, ka dedzinošas sajūtas pakrūtē un aiz krūšu kaula var izraisīt ne tikai kuņģa problēmas. Šādas sajūtas var liecināt arī par kādu sirds patoloģiju, piemēram, miokarda infarktu vai stenokardiju – jo īpaši gados vecākiem cilvēkiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu