Kā pašam mājas apstākļos pagatavot pretodu līdzekli? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Kaut arī odi un ērces ir neatņemama dabas sastāvdaļa, ar ko jārēķinās, pavadot laiku dabā, to klātbūtne nenoliedzami var būt traucēklis pat siltākajos un patīkamākajos laikapstākļos. Lai, dodoties pie dabas, pasargātu sevi no insektu kodumiem, farmaceite Inga Borisova aicina neaizmirst par pretinsektu līdzekļiem, pastāstot, kā vislabāk atvairīt insektus, kā pašam mājas apstākļos pagatavot pretodu līdzekli un kā apkopt insektu kodumu vietas.

Izvēlies sev piemērotāko pretinsektu līdzekli

Plašais pretinsektu līdzekļu klāsts, kas pieejams aptiekās, katram sniedz iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko līdzekli. Atkarībā no preparāta sastāva, ražotāja un iedarbības pretinsektu līdzekļu cenas svārstās no nepilniem trīs eiro līdz pat 15 eiro. Tāpēc vispiemērotākā līdzekļa izvēlei farmaceite rekomendē izsvērt, kādi tieši insekti varētu būt vietā, uz kuru dodaties, kā arī

ņemt vērā sava organisma individuālās īpatnības

un jutību pret konkrētām smaržvielām.

Kā paskaidro farmaceite Inga Borisova, nav būtiskas nozīmes tam, vai preparātus iegādājaties, lai aizsargātos no odiem vai ērcēm. Mūsdienu līdzekļu sastāvs der aizsardzībai pret teju visiem insektiem. Taču atkarībā no tā, kādus insektus vēlaties atvairīt, mainās preparāta atjaunošanas laiks - preparāta iedarbība pret odiem, dunduriem un knišļiem var saglabāties līdz 12 stundām, savukārt efektīvai aizsardzībai pret ērcēm preparāts būtu jālieto vismaz reizi četrās stundās.

Farmaceite stāsta, ka repelentu jeb aizsardzības līdzekļu iedarbību nodrošina smarža, kas izdalās, pateicoties cilvēka ķermeņa temperatūrai.

Tā maskē cilvēka dabīgo aromātu, kurš tāpat kā izelpotā ogļskābā gāze piesaista odus.

Līdz ar to insektu efektīvai atvairīšanai līdzeklis jālieto uz visām atklātajām ķermeņa daļām, kā arī zem plāna apģērba.

Īpaša uzmanība gan būtu jāpievērš, iegādājoties pretinsektu līdzekli bērnu pasargāšanai no kukaiņu kodumiem. Līdzeklis noteikti jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam, jo mazuļa āda ir daudz plānāka un līdz ar to arī jutīgāka. Tāpat farmaceite atgādina, ka vecākiem vienmēr jāseko līdzi, lai preparāti nesaskartos ar acīm vai muti.

Pagatavo mājās pats!

Ņemot vērā, ka būtiskākais insektu atvairīšanas elements ir aromāts, dažādus gana efektīvus līdzekļus iespējams pagatavot arī mājas apstākļos. To pagatavošanai izmantojamas ēteriskās eļļas, kuras plašā klāstā pieejamas arī aptiekā. Šāda līdzekļa izgatavošanai ir nepieciešama ēteriskā eļļa, bāzes eļļa (jebkura eļļa, kura tiek izmantota ēdiena gatavošanā) un alkohols, piemēram, spirts, kā arī neliela pudelīte ar dozatoru vai rullīti, kurā mikstūru glabāt. Preparāta pagatavošanai ir jāizmanto 20 -25 pilieni ēteriskās eļļas, ēdamkarote alkohola un ēdamkarote bāzes eļļas.

Tā kā dažādi insekti atvairāmi ar atšķirīgām eļļām, visefektīvāko līdzekli iespējams iegūt, sajaucot dažādas eļļas. Odu, mušu, ērču un blusu atvairīšanai izmantojama kanēļa eļļa, turpretī citrona un eikalipta eļļas palīdzēs atvairīt odus, ērces un utis. Tāpat ādai saudzīgu pretinsektu līdzekli iespējams pagatavot no pelašķu esences, kas iegūstama, pelašķus nedēļu noturot degvīnā. Noderēs arī krustnagliņu esence, kas iegūstama, divas nedēļas noturot krustnagliņas olīveļļā. Dabiskie līdzekļi tāpat kā veikalā iegādājamie jālieto uz ādas un apģērba, taču tie būtu jālieto ik pēc stundas vai pēc peldēšanās. Šāds līdzeklis būtu jāglabā tumšā traukā, nepakļaujot saules gaismai.

Kā apkopt kukaiņa kodumu?

Ja no insektu kodumiem tomēr nav izdevies izvairīties un radušies neizbēgamie izsitumi, aptiekas farmaceite I.Borisova rekomendē lietot kādu līdzekli, kas novērsīs niezi un mazinās ādas iekaisumu. Aptiekā pieejami geli, kuri nodrošina nomierinošu, iekaisumu mazinošu un atvēsinošu efektu, turklāt tos var lietot arī bērni un cilvēki ar jutīgu ādu. Ja šādi līdzekļi tomēr nav pieejami, var izlīdzēties arī ar aukstu kompresi. Vasarā katrā mājas aptieciņā farmaceite rekomendē glabāt arī kādu antihistamīnu jeb līdzekli pret alerģiju. Šie līdzekļi lietojami, ja ir daudz odu kodumu un sadzeltas īpaši jutīgas vietas vai arī sakosti mazi bērni, lai sakosto pasargātu no iespējamā alerģiskā šoka.

Alerģiskās reakcijas no kukaiņu kodumiem var izpausties dažādi - ādas apsārtumi ap koduma vietu, nātrene, kas var izplatīties pa visu ķermeni, vemšana, caureja, mēles, rīkles, acu plakstiņu tūska, asinsrites traucējumi un elpas trūkums līdz pat astmas lēkmei vai ekstremālā gadījumā - alerģiskam šokam. Visbiežāk reakcija izpaužas dažas minūtes pēc koduma līdz vienai stundai, bet citos gadījumos reakcija var kļūt manāma pēc vairākām dienām. Ja zināms, ka pret kukaiņu indi ir alerģija, ieteicams laikus sevi pasargāt un iegādāties pretalerģijas tabletes vai speciālās ziedes. Ja parādās minētie bīstamie simptomi, nekavējoties būtu jāmeklē mediķu palīdzība.

Palīdzība jāmeklē arī tad, ja kukainis iedzēlis mutē.

Kā rīkoties, ja iekodusi ērce?

Atklājot piesūkušos ērci, svarīgi to iespējami ātrāk izvilkt. Nekādā gadījumā uz ērces nedrīkst liet eļļu vai spirtu. Vislabāk to izvilkt ar īpašu pinceti, ko var iegādāties aptiekā. Ar šo pinceti satver ērci pēc iespējas tuvāk ādai un ar skrūvējošām kustībām velk ārā. Svarīgi ir nesaspiest ērces galvu, jo tādējādi organismā var nokļūt papildu kaitīgās vielas. Pēc ērces izņemšanas vairs nekas nav jādara neatkarīgi no tā, vai iepriekš ir saņemta pote pret ērču encefalītu vai nav. Ja ir vēlme, ērci var saglabāt noslēgtā traukā un to laboratorijā pārbaudīt. Taču,

ja ērcei atklāj ērču encefalītu vai Laima slimību, tas nenozīmē, ka ērce slimību ir nodevusi cilvēkam.

Tā to var arī nenodot, tāpēc pēc trīs četrām nedēļām jāpavēro, kas notiek ar koduma vietu — vai tai apkārt neveidojas apsārtums un vai neparādās augsta temperatūra. Ja parādās apsārtums, izsitumi vai ja brūcē ir palikusi ērces daļa, noteikti nekavējoties dodieties pie ārsta! Visbiežāk ērču encefalīts tiek izslimots ar vairāku dienu temperatūru — tā var būt arī diezgan augsta, smagākas komplikācijas ir ļoti retos gadījumos. Ērču encefalīta gadījumā grūtas ir tikai dažas dienas vai nedēļa, taču Laima slimība organismu moka krietni ilgāku laiku. To diagnosticē ārsts, kurš arī nozīmēs attiecīgo ārstēšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu