Ja alerģija liek atvadīties no darba vietas...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

33% respondentu atzinuši, ka alerģija nav pasliktinājusi viņu dzīves ikdienu, pretstatā 22% respondentu, kuriem alerģija ir būtiski mainījusi viņu dzīves kvalitāti. 5% respondentu ir norādījuši, ka alerģijas dēļ ir pat bijuši spiesti mainīt darba vai dzīves vietu. Aptaujā piedalījās 1019 Latvijas iedzīvotāju.

Pēdējos gados gan Latvijā, gan pasaulē ir novērojama tendence, ka saslimšanas ar alerģiju kļūst smagākas. Tādēļ Neutral akadēmija Pasaules alerģijas dienas ietvaros aicina iedzīvotājus Latvijā iesaistīties akcijā «Diena BEZ alerģijas» un mainīt ikdienas paradumus, lai izvairītos no alergēniem bagātas vides veidošanās ap sevi un savu ģimeni.

Saskaņā ar šo aptauju

Latvijā ar alerģijām saskaras 39% aptaujāto.

Trešdaļa alerģijas slimnieku atzīst, ka sadzīvo ar alerģijas izpausmēm, uzmanīgāk izvēloties kosmētikas un mazgāšanas līdzekļus, lietojot tādus, kas domāti alerģiskiem cilvēkiem. Ceturtdaļa atzīst, ka uzturā nelieto noteiktus produktus, kas sekmē alerģiskas reakcijas. Katram piektajam ir jālieto medikamenti, bet desmitajai daļai ir jāizvairās no kontaktēšanās ar dzīvniekiem vai laika pavadīšanas pļavā.

Interesanti, ka dzīves kvalitāte tiešā veidā ir saistīta ar to, cik bieži cilvēks saskaras ar alerģiju. 39% no tiem, kas saskaras ar alerģiju bieži, atzīst, ka tā pasliktina dzīves kvalitāti un vairumā gadījumu ir jālieto zāles. Savukārt 39% no tiem, kam alerģija parādās dažreiz, atzīst, ka ar to var veiksmīgi sadzīvot un tā nepasliktina dzīves kvalitāti.

Labāk ar alerģiju un tās izpausmēm sadzīvo vīrieši:

40% vīriešu un tikai 29% sieviešu atzīst, ka alerģija nepasliktina to ikdienu.

Vīrieši arī daudz mazāku uzmanību pievērš kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu izvēlei, kas ir loģiski, ņemot vērā, ka šos līdzekļus biežāk iegādājas sievietes. Pēc Neutral akadēmijas pasūtījuma interneta aptauju veica GFK CR Baltic.

Diena BEZ alerģijas

Pasaulē jūlijā tiek atzīmēta vispasaules alerģijas diena, kas tiek veltīta izglītošanai par alerģijas saslimšanas riskiem. Akcijas «Diena BEZ alerģijas» ietvaros ikviens jūlijā un arī turpmāk tiek aicināts ievērot vienkāršus ekspertu padomus, kas mazina risku saslimt ar alerģijām ne tikai pašiem, bet arī nākamajām paaudzēm:

- Izvēlieties uzturā tikai dabīgus produktus, kas nesatur mākslīgus uzlabotājus un kas audzēti pēc iespējas dabiskākos apstākļos;

- Izvairieties no kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas, kas arī ir viens no alerģiju veicinošiem faktoriem. Tāpat svarīgi neuzturēties smēķējošu cilvēku tuvumā;

- Alerģijas daudz vairāk ir novērojamas pilsētniekiem, un pie tā vainīgs ir arī piesārņotais gaiss un vide, kurā ik dienu uzturamies. Pēc iespējas vairāk izvēlieties uzturēties dabiskā vidē - laukos, mežā, pludmalē un citviet, kur nav izplūdes gāzu un citāda gaisa piesārņojuma;

- Atcerieties, ka tīrība mājās un personīgā higiēna ir svarīga, bet nepārspīlējiet ar to, jo pārlieku sterila vide mazina mūsu imūnsistēmas aizsardzības spējas;

- Pievērsiet uzmanību savam dzīvesveidam kopumā - cik tas ir dabīgs un draudzīgs jūsu organismam?! Atcerieties, ka mūsdienās arvien vairāk ar alerģiju saskaras bērni agrā vecumā, kas, visticamāk, ir mūsu dzīvesveida un uztura rezultāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu