Atkarību no solārija, interneta vai fast food mēs neuzskatām par traģēdiju (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka respondenti ir labi informēti par to, cik kaitīga var būt smēķēšana, bet tajā pašā laikā sauļošanos solārijā, regulāru kāri pēc ātrajām uzkodām un pārmērīgi ilgu laika pavadīšanu sociālajos tīklos uzskata tikai par veselībai kaitīgām, nevis atkarību izraisošām darbībām.

«No piedāvātajiem variantiem 79% respondentu kā veselībai kaitīgāko norādīja regulāru smēķēšanu. Būtiski, ka tā domā gan sievietes, gan vīrieši. Šīs atbildes parāda, ka cilvēki ir ļoti labi informēti, ko organismam nodara smēķēšana, taču statistikas dati liecina, ka tas lielai daļai nav pietiekami spēcīgs motivators, lai to nedarītu,» rezultātus komentē biedrības «Esi brīvs!» valdes priekšsēdētāja, psihoterapeite Dace Caica. Viņa arī piebilst, ka salīdzinoši maz, tikai 58% respondentu, regulāru alkohola lietošanu min kā nopietnu problēmu.

Biedrības «Esi brīvs!» veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka mūzikas festivāla dalībnieku vērtējumā arī mazkustīgs dzīvesveids uzskatāms par nopietnu problēmu. To kā veselībai kaitīgu bija minējuši 75% aptaujāto. Salīdzinoši mazāk ir tādu, kuri biežu pārtikšanu no ātrajām uzkodām vērtē kā veselībai kaitīgu – 63%. Būtiski, ka to par lielāku problēmu uzskata sievietes – 66%. Rezultāts ir loģisks, jo pēc Slimību un profilakses kontroles centra 2012. gada veiktā pētījuma par Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošajiem paradumiem, aptaukošanās izplatība ir augstāka sievietēm nekā vīriešiem.

Foto: AP/ScanPix

«Aptaujas rezultāti parāda, ka cilvēki apzinās, ka ātro uzkodu ēšana var sekmēt aptaukošanos un citas problēmas, taču sarunās atklājas, ka viņi nav informēti par to, ka tas var izraisīt arī atkarību, līdzīgi kā smēķēšana un alkohols,» skaidro D. Caica. Tāpat katra trešā aptaujātā sieviete un vīrietis atzinuši, ka ilgstoša sauļošanās, it īpaši solārijā, rada nopietnas veselības problēmas, taču nav pamata domāt, ka tas attur no «mākslīgās saules» baudīšanas.

Tāpat liela daļa respondentu neuzskata, ka ilga televizora skatīšanās, kā arī pārmērīga datora un sociālo tīklu lietošana var radīt kaitējumu veselībai un sekmēt atkarību. Tā vietā, 65% aptaujātās sievietes atbildēja, ka, viņuprāt, pārmērīga dekoratīvās kosmētikas lietošana ir vērtējama kā nozīmīga problēma.

Biedrības «Esi brīvs!» aptaujā piedalījās 100 festivāla «LMT Summer Sound» apmeklētāji vecumā no 13 līdz 42 gadiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu