Kā vannot mazuli karstās vasaras dienās? (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasara ir tā reize, kad varam ļaut mazajam plunčāties ūdenī daudz biežāk. Ja saulīte lutina ar īpaši siltām dienām, speciālisti iesaka vannot bērniņu vairākas reizes dienā. Kā vannot mazuli karstās dienās, iesaka dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

«Ja ziemā zīdaini vannoja vienu reizi dienā un bērnu pēc gada vecuma - vēl retāk, vasarā karstajā laikā var vannot arī trīs reizes,» atklāj dermatoloģe. «Tā kā zīdainīšiem vēl nav termoregulācijas, ieteicamā ūdens temperatūra ir 36-38 grādi, lai mazulis nepārkarstu un vieglāk uztvertu ūdens maiņu.»

Lietot vai nelietot bērnu vannošanas kosmētiku? Šādu jautājumu noteikti sev uzdod ne viena vien māmiņa.

«Ja lietojam mazgāšanas līdzekļus, kas paredzēti vannošanai un mazgājam bērniņu dažas reizes dienā, tad to nevajadzētu lietot vairāk kā vienu reizi dienā,» iesaka Džuljeta Ulmane. «Bet, ja vannojam bērniņu vienu reizi dienā, mēs varam lietot mazgāšanas līdzekļus, tiem nebūs nekāda kaitīga iedarbība uz bērna ādiņu.»

Ja mazulītim jau ir izauguši matiņi, arī tie ir jāmazgā. Vēlams to darīt 2 reizes nedēļā, taču, ja mazulītis siltā laikā daudz vairāk svīst, drīkstam matiņus mazgāt pat 3 un 4 reizes nedēļā. Vienmēr izmantojam bērniem paredzētu matu šampūnu, nevis savējo. Pēc vannas noteikti parūpējamies par bērniņa ādu, lai tā nekļūtu sausa.

Ādas sausums bieži saistīts ar ūdens kvalitāti, tāpēc, ja vecāki zina, ka mājās ir ciets ūdens, tad pēc vannošanas būtu jālieto mīkstinošs krēms, kas parūpēsies, lai ādiņa nebūtu sausa.

Ja gada aukstajos mēnešos pēc bērniņa vannošanas nemaz nedomājam par došanos pastaigā, tad vasarā tas ir atļauts, vienīgi jāzina vai gaiss ir gana iesilis.

«Ja gaisa temperatūra ir ap 32 grādiem, droši var doties laukā arī ar mitriem matiem, bet, ja temperatūra ir +25 grādi, tad vismaz stundu bērniņš būtu jāpatur mājās, pagaidot, kamēr izžūst mati,» iesaka dermatologs.

Un atceramies, ja dienas laikā esam mazuli vannojuši un mūsu tālākie plāni saistās ar uzturēšanos svaigā gaisā, neaizmirstam uzklāt bērniņam saules aizsargkrēmu uz ķermeņa atklātajām daļām – sejiņas, rociņām un kājiņām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu