7 veidi, kā kontrolēt savu apetīti (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā izprast savas apetītes iemeslus un iemācīties tos kontrolēt?

Statistika rāda: stingras diētas ir bezjēdzīgas un pat ļoti neiesakāmas mūsu veselībai. Jā, ieturot stingru diētu, 75% izdodas nomest svaru, tomēr pēc neilga brīža tas viss atgriežas ar uzviju, raksta elle.ru. Lai notievētu, nav vajadzības sev ko stingri aizliegt - svarīgi ir iemācīties saklausīt sava organisma signālus un tos transformēt sev vēlamā virzienā - respektīvi, nepārēsties!

Vizuālā apetīte

Eklērs uz stikla šķīvīša burtiski kliedz: «Apēd mani!» Pavārgrāmatas vai ēdiena gatavošanas žurnāls tev uzreiz liek mutē saskriet siekalām. Lūk, tas nozīmē, ka tev ir vizuālā bada sajūta.

Ko iesākt?

  • Ēdiena izskats liek smadzenēs izdalīties hormoniem un insulīnam, kas atbild par apetīti. Tādā gadījumā jāmēģina savām acīm piedāvāt citu, baudāmu ainu, kas nesaistās ar ēdienu, - ainava, skaista automašīna, kurpes... Mēģini šo apetīti apturēt ar citu skaistu priekšmetu aplūkošanu.
  • Ja esi vizuāliste, tad arī ēdiens tev ir jānoformē perfekti. Izmanto to un savu diētisko ēdienu servē uz skaista šķīvja. Tas

    liks just apmierinājumu, ēdot kaut vienu salāta lapu!

  • Kad sāc ēst, kārtīgi aplūko savu ēdienu, nevis savu planšeti.

Smaržīgā apetīte

Cilvēks atšķir 10 000 smaržas un nereti no tām gūst tādu pašu baudu kā ēdot. Apetīte var parādīties, kaut ieelpojot vienu reizi smaržīgo gaisu.

Ko iesākt?

  • Pirms sāc ēst, kārtīgi izsmaržo visus produktus, kas tev atrodas uz šķīvja. Nesteidzīgi ieelpo ēdienu - gluži kā vīnu pirms dzeršanas.
  • Ēšanas laikā atceries par vienmērīgu elpošanu: ieelpa, izelpa, ieelpa...
  • Jāapmeklē dažādas aromterapijas, lai šī smaržu apetīte tieši uz ēdienu mazinās.
Foto: PantherMedia/ScanPix

Filozofiskā apetīte

Vēdera burkšķēšana, spēka izsīkums, vieglas galvassāpes, nokaitinātība - vai tas tiešām ir izsalkums? Laiks pieēsties? Nē!

Ko iesākt?

  • Iemācīties atšķirt izsalkumu no paraduma ēst 3 reizes dienā.
  • Nejaukt izsalkumu ar satraukumu.

    Stress arī izraisa nelielas vēdergraizes līdzīgi kā bada sajūta.

  • Ēd lēni un sajūti, ko tev organisms saka priekšā - kad pietiks.
  • Ēšanas vidū apstājies, padzer ūdeni un paklausies sevī, vai patiešām vēl vēlies ēst. Atceries, ka pieaugušajiem atšķirībā no bērniem ir iespēja neapēst visu, kas atrodas uz šķīvja!

Garšu apetīte

Izrādās, ka garšu receptori mums liek ēst vairāk, nekā vajadzīgs. Tas viss dēļ baudas, kas rodas, mēlei saskaroties ar pazīstamu ēdienu tekstūru.

Ko iesākt?

  • Vairāk garšas daudzveidības! Vienmēr izmanto iespēju nogaršot ko jaunu, nepazīstamu. Liec kopā arī it kā šķietami dīvainas garšas - saldu un sāļu, skābu un asu utt.
  • Pamēģini biežāk vienu produktu vairākās konsistencēs, kā tas ierasts japāņu virtuvē. Piemēram, jēla zivs kopā ar tvaicētu un marinētu.

Pieraduma apetīte

Slimības laikā prasās ēst medu vai vistas buljonu? Skatoties filmu, gribas pagrauzt popkornu vai riekstiņus? Vasara un saldējums nav atdalāmi? Tas viss ir pieradums, kas neļauj izvērtēt savas iegribas objektīvi, bet liek šīs konservatīvās prasības pildīt kā svarīgas kaprīzes.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ko iesākt?

  • Skatoties uz čipsu paku, pajautā sev - cik laimīgāka tu kļūsi? Kamēr tev nav skaidras atbildes, nepiesārņo kuņģi!
  • Vienmēr pirms ēšanas izdzer glāzi ūdens!

Prāta apetīte

Man dienā ir jāapēd vismaz pieci dažādi dārzeņi. Piena produkti nav veselīgi utt. Šādi noteikumi kropļo cilvēka attieksmi pret ēdienu vispār. Ja visu laiku ēd pēc instrukcijām, noraušanās ir neizbēgama. Bet kolīdz aizliegtais auglis ir pieejams - tam zūd jēga.

Ko iesākt?

  • Mēģini savu iekāres produktu ēst, līdz tas apnīk. Neliedz sev šokolādi un ēd to dienu bez mitas.
  • Ēdot katru kumosu, to izgaršo un izsmaržo.

Emocionālā apetīte

Vai atceries no bērnības iemīļotākos ēdienus un dzērienus? Tā ir emocionālā apetīte, kad tev gribas justies tikpat pasargātam, bezrūpīgam un mīlētam kā bērnībā...

Salauzta sirds? Nereti sievietes krīt ēšanas rehabilitācijā,

kas viennozīmīgi nav saistāms ar bada sajūtu. Šī ir viena no visatkarīgākajām apetītēm...

Ko iesākt?

  • Ja nav citas iespējas, kā vien sevi mierināt ar ēdienu, - dari to mazītiņām porcijām.
  • Pirms traucies ēst, piezvani draudzenei, paklausies iemīļoto mūziku, ieej aromātiskā vannā. Iespējams, ēšanas kāre atkāpsies!
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu