Hēla: X un O kājas pieder pie dabiskās attīstības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāpēc bērniem nereti mēdz būt X un O formas kājas? No kā tas ir atkarīgs? Vai tas ir pieņemami? Stāsta Māmiņu kluba fizioterapeites Klaudija Hēla un Kristīne Stalidzāne.

Fakts, ka X vai O forma ietekmē kāju attīstību. Kā profilakses pasākumu Kristīne Stalidzāne iesaka pirmajā dzīves gadā sekot līdzi bērna attīstībai: «Svarīgi, lai bērns neizlaistu kādus attīstības posmus. Tāpat vajadzētu iekārtot vidi tā,

lai bērns vispirms rāpotu vai līstu un tikai tad celtos kājās.»

Tāpat jāpārliecinās, ka bērns nesēž W pozā - dupsis ir starp kājām un pēdiņas ir pagrieztas uz āru. Tas var būt X vai O veida kāju rādītājs.

Sevišķi bieži ar X un O kāju izliekumiem sastopas bērni, kuriem ir lielāks svars, ko kājas nespēj noturēt. X formas kājas parasti veidojas, kad ir sasprindzinātas gūžas, savukārt O veida formas - kad gūžu muskuļi ir pārāk vāji, jo ir pārāk liels svars, lai šos muskuļus trenētu.

«Kājas, kas izskatās pēc O burtiņa, var būt līdz trīs gadu vecumam, savukārt X kājas var būt līdz piecu, septiņu gadu vecumam. Tas viss skaitās normas robežās,» stāsta fizioterapeite. «Bet ja vecākiem šķiet, ka O vai X kājas ir pārāk izteiktas, salīdzinot ar vienaudžiem, jādodas pie ortopēda uz konsultāciju. Tomēr gribu mierināt vecākus - X un O kājas pieder pie dabiskās attīstības.»

Līdz trīs gadu vecumam notiek bioķīmiskas izmaiņas kāju struktūrā un bērns pielāgojas tām.



Līdzīgi ir ar pēdas velves veidošanos - pēdas velve var nebūt izteikta līdz trīs gadu vecumam. «Tomēr ja ģimenē ir iedzimta plakanā pēda, tad tam būtu jāpievērš īpaša vērība un konsultācija ar ortopēdu vai fizioterapeitu nenāktu par ļaunu. Tāpat pie ortopēda būtu jādodas tad, ja līdz divu gadu vecumam nav nekādas pazīmes, ka pēdas velve būs.»

Jo ātrāk bērns sāk staigāt, jo viņš mazāk prot citas kustības, piemēram, rāpot, tāpēc, mīļie vecāki, metīsimies četrrāpus un rotaļāsimies ar mazuli viņam pieejamā un drošā vidē!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu