Ko Tu zini vai nezini par ogām?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasara mūs lutina ar dažādām ogām gan pašu dārzos, gan mežos. Ja pareizi uzglabā, ogas iespējams lietot visu gadu, bet sezonas plaukumā no tām var gatavot daudz dažādu gardumu – ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas, sukādes vai čatnijus.

Interesanti un noderīgi fakti par ogām

  • Augustā pieejamās ogas, tai skaitā upenes, jāņogas, kazenes, lācenes, mellenes u.c., sākotnēji augušas tikai savvaļā.

  • Upenes pirmo reizi kultivēt sāka 11.gs. Krievijā, kur tās audzēja klosteru dārzos. Eiropā upeņu kultivācija sākusies ap 17.gs.

  • Jāņogas pirmo reizi tika ievāktas 16.gs. Skandināvijā un aizvestas uz Angliju audzēšanai.

  • Mellenes pārtikā izmanto jau 13 000 gadus. Ziemeļamerikas pamatiedzīvotāji indiāņi tās bija iesaukuši par «zvaigžņu ogām», jo melleņu ziediem ir precīza 5 staru zvaigznes forma. Cilšu vecākie uzskatīja, ka zvaigžņu ogas ir sūtītas uz zemi, lai mazinātu bērnu izsalkumu bada laikā.

  • Melleņu, lāceņu, jāņogu, upeņu un citu augusta ogu ražu novāc gandrīz visā pasaulē. Ogu sezona mainās pa laika joslām un pāriet no vienas valsts uz otru, tādējādi padarot tās pieejamas pasaules iedzīvotājiem visu gadu.

  • Upenes visplašāk audzē Eiropā, īpaši Polijā, kur 2013.gadā tika novāktas 150 000 tonnas šo ogu.

  • Upenes ir visizplatītākā ogu kultūra Latvijā. Visbiežāk no tām gatavo ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas un sukādes.

  • Lācenes vislabāk aug visapkārt Ziemeļpolam – Ziemeļeiropas valstīs, Krievijas ziemeļos, Ziemeļamerikā un Kanādā.

  • Upenes, sarkanās un baltās jāņogas ir vienas dzimtas augi, tāpēc daudzās valodās upenes tiek dēvētas par melnajām jāņogām.

  • Lācenes auga attēls rotā Somijas 2 eiro monētu.

  • Jāņogu, upeņu, kazeņu, lāceņu un melleņu sēklu eļļa tiek izmantota kosmētikas produktu ražošanā.

    Kazeņu lapas tiek izmantotas kā dabīgs matu krāsošanas līdzeklis.
  • Melleņu sula ir populārākā dabīgā pārtikas krāsviela.

  • Upenes satur daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot un nostabilizēt imūnsistēmu. Upenēs ir arī nikotīnskābe, kura piedalās vielmaiņas procesos, nervu sistēmas darbībā, asinsvadu paplašināšanā un veicina brūču sadzīšanu.

  • Jāņogas uzlabo apetīti un veicina gremošanu. Tāpat šo ogu sulu ieteicams dzert, lai ārstētu saaukstēšanos ar paaugstinātu temperatūru.

  • Mellenes satur vairākas vielas, kuras palīdz uzlabot redzi. A vitamīns un antocianīns palīdz uzlabot redzes funkcijas, savukārt flavonoīdi palīdz nostiprināt acs muskuļus un saistaudus. Tāpat mellenes palīdz uzlabot atmiņu, koordināciju un aizkavē organisma novecošanos.

  • Kazenēs, jāņogās un upenēs esošie antioksidanti pasargā nervu šūnas no stresa ietekmes un veicina organisma šūnu atjaunošanos, kavējot novecošanās procesus.

  • Mellenes satur dzintarskābi, kas ir viena no visretāk sastopamajām organiskajām skābēm. Tā nodrošina asinsvadu sieniņu izturību un elastību.

  • Traumu gadījumā ieteicams izmantot lāceņu lapas, tās jāizmērcē karstā ūdenī un kompreses veidā jāliek uz brūcēm. Lapās esošie antioksidanti palīdzēs ātrāk veidoties jaunām šūnām.

  • Upenes ir dabīgs skaistuma avots.

    Samaltu upeņu masa lieliski tonizē sejas ādu, novēršot tās novecošanos.

    Savukārt upeņu sulas sejas maska palīdz atbrīvoties no lokiem zem acīm.

  • Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, tās ieteicams novākt sausā laikā, turklāt ar visiem ķekariem, ja tādi ir, un glabāt ledusskapī nenosegtā traukā.

  • Ogas ilgākam laikam iespējams uzglabāt sasaldējot, turklāt, ja ogas sasaldētas veselas, tajās saglabājas C vitamīns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu