Bērniem bīstamais vemšanas un caurejas vīruss (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā ik gadu vairāki tūkstoši bērnu saslimst ar tautā saukto vēdera vīrusu jeb rotavīrusu. Tas izraisa smagu caureju, vemšanu un bieži beidzas ar bērniņa ārstēšanos slimnīcā. Kas vecākiem jāzina par agresīvo un ļoti lipīgo vīrusu un kā pasargāt bērnu no saslimšanas?

  • Rotavīrusam ir raksturīgs straujš slimības sākums. Bērns kļūst vārgs, bez spēka, viņam ir ūdeņaina caureja, vemšana, paaugstināta temperatūra, sāpes vēderā – viss var notikt pat stundas laikā.
  • Mazulis diennakts laikā var piedzīvot caureju un vemšanu līdz pat 20 reizēm, kas strauji atūdeņo organismu un var būt bīstami dzīvībai, tāpēc bērni ļoti bieži nonāk slimnīcā.
  • Arī Latvijā, tāpat kā pasaulē, ar rotavīrusu visvairāk slimo bērni - 66% saslimušo ir bērni līdz 2 gadu vecumam, bet visvairāk slimo zīdaiņi 7 līdz 15 mēnešu vecumā.
  • Rotavīruss visā pasaulē katru gadu izraisa vairāk kā pusmiljons nāves gadījumu.
  • Daudzi vecāki nezina, ka mazuli no agresīvā un ļoti lipīgā vīrusa var pasargāt ar vakcīnas palīdzību.
  • Bērni vakcīnu var saņemt no sešu nedēļu līdz sešu mēnešu vecumam. Vakcīna šķidrā veidā tiek ievadīta bērna mutītē, tas notiek divas reizes ar mēneša intervālu.
  • Latvijā rotavīrusa vakcīna ir iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā - valsts sedz 50% no vakcīnas izmaksām.
  • Patlaban vakcinācija pret rotavīrusu tiek nodrošināta jau vairāk kā 40 pasaules valstīs - ASV, Austrālijā, Somijā, Luksemburgā, Grieķijā, Beļģijā, vairākās Vācijas federālajās zemēs, Norvēģijā, Lielbritānijā u.c.

Lai saņemtu konkrētus ieteikumus par bērna vakcināciju, lūdzu, konsultējieties ar ārstu.

GLAXOSMITHKLINE LATVIA SIADUNTES IELA 11, RĪGA, LV-1013, LV/ROT/0012/14 07/2014

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu