Rūpes par higiēnu – kāju un apavu veselībai (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iestājoties vēsākam laikam un sākoties slēgto apavu sezonai, jāsāk atcerēties par pareizu apavu kopšanu. Un šis nav darbiņš tikai kurpju ilgmūžībai un skaistuma saglabāšanai – rūpes par apaviem ir ļoti svarīgas arī mūsu kāju veselībai.

Par to, kā pareizi apstrādāt slēgtos apavus, lai kājas būtu drošībā, ar padomiem nāk talkā «Euroskor» veikalu vadītāja Līga Matīsa.

«Pirmkārt, noteikti jāatceras, ka katram apavu pārim ir nepieciešama atpūta,» uzsver Līga Matīsa. «Sevišķi siltos apavus, piemēram, ziemas zābakus, noteikti vajadzētu sarūpēt vismaz divus pārus, lai tos var nēsāt ik pārdienu un ļaut kārtīgi izžūt.

Arī darbā svarīgi atcerēties par maiņas apavu nepieciešamību.

Staigāšana mitros apavos ne tikai krietni saīsina to kalpošanas laiku, bet ir arī ļoti neveselīga kājām.»

Īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai bērniem skolā būtu maiņas apavi. Nedrīkst visu dienu pavadīt tajos pašos apavos, ar kuriem brien pa lietu un sniegu. Ja kājas visu dienu atrodas mitrumā, var iedzīvoties sēnītēs. «Bērnudārzos un sākumskolās maiņas apavi ir obligāta prasība. Ar maiņas apavu neesamību visvairāk grēko vidusskolēni, kuri dara pāri savām kājām,» norāda Matīsa.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Gan darbā, gan skolā maiņas apaviem jābūt pēc iespējas dabīgākiem un elpojošākiem. Dāmām noderēs ādas laiviņkurpes, bērnudārzniekiem sandales, bet skolēni droši var telpās vilkt arī auduma apavus.

Ziemas zābakiem bieži ir izņemamas iekšzoles, tās vakaros vajadzētu izņemt un kārtīgi izžāvēt. Ja zābakos šādas iekšzoles nav, vajadzētu tās nopirkt atsevišķi. Veikalos ir plašs to piedāvājums – ādas, antibakteriālas, ar ortopēdisku izliekumu, sporta, siltās ar kažociņu vai kazas vilnu... Atliek tikai izvēlēties.

Ja apavi kādu laiku nav pareizi kopti un paspējuši iegūt nelāgu smaku, jādodas uz aptieku vai apavu veikalu pēc speciāliem līdzekļiem, kas ne tikai atsvaidzinās, bet arī dezinficēs apavus.

Sportojot noteikti jāatceras, ka pastiprināti svīst ne tikai ķermenis, bet arī kājas, tāpēc uzreiz pēc treniņa jāizņem izžāvēt apavu iekšzoles un jānomaina zeķes. Kad iekšzoles izžuvušas, tās vajadzētu sapūst ar antibakteriālajiem līdzekļiem.

Līga Matīsa norāda, ka, nēsājot slēgtos apavus,

uzmanība jāpievērš arī zeķu izvēlei

– jo to sastāvā vairāk kokvilnas, jo mazāk svīdīs un tas būs draudzīgāk gan kājām, gan apaviem.

Pēdas ir unikālas! Tās ne tikai spēj noturēt vertikāli visu cilvēka ķermeņa svaru, bet pēdās atrodas neskaitāmi nervu receptori un aktīvie punkti, kas atstāj iespaidu uz visu pārējo organismu. Sāpes un diskomforts pēdās bojā ne tikai pašsajūtu, bet arī gaitu. Tāpēc rūpēsimies par kāju veselību,

ne tikai izvēloties pareizus un ērtus apavus, bet arī tos rūpīgi kopjot un rūpējoties par higiēnu!
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu