Trakas bailes no dzemdībām... Ko iesākt? (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no svarīgākajiem dzemdību sagatavošanas kursu aicinājumiem vecākiem un sevišķi topošajām māmiņām ir mācīties, kā tikt galā ar dzemdību dažādajiem izaicinājumiem. Tā kā lielākā daļa pirms savām pirmajām dzemdībām reti kad ir redzējušas dzemdības pirms pašām dzimst mazuļi, svarīgi sagatavoties dzemdībām. Kā to izdarīt? Pirmkārt, jau tiekot vaļā savām bailēm. Eksperte psiholoģe Diāna Zande iesaka, kā tikt galā ar bailēm.

Diemžēl dažas sievietes piemeklē neproduktīvas bailes, paralizējot viņu domas, kas neļauj izbaudīt grūtniecību un ietekmējot dzemdību gaitu. Sievietes ķermenis ir radīts, lai apstādinātu tā darbību nedrošās situācijās un sievietes bailes var apturēt dzemdību darbību. Tomēr ir pāris lietas, ko vari darīt, lai pārvarētu dzemdību bailes.

Izvēlies kritērijus, kas varētu palīdzēt Tev vislabāk un strādā ar tiem 1-2 nedēļas. Tad vēlreiz apdomā savas bailes vēlreiz- vai ir vajadzīgs vēl papildus darbs, lai pārvarētu bailes? Nesteidzies, apdomā ikvienas bailes, kas Tev ir!

Dzemdību baiļu pārvarēšana ir pirmais solis uz dabiskām dzemdībām.

Attieksme

Tava attieksme ir saistīta ar to, ko Tu domā par dzemdībām un kādas ir Tavas sajūtas par dzemdību procesu. Sākumā beidz domāt par dzemdību procesu kā kaut ko, kas notiek ar Tevi. Dzemdību procesā Tu laid pasaulē jaunu dzīvībiņu. Dzemdību process notiek ar Tavu ķermeni-

Tava dzemde saraujas, tāpēc necīnies ar savu ķermeni, ļauj tam notikt

un ļauj tam strādāt! Tu nevari kontrolēt dzemdību procesu, bet Tev ir daudz un dažādas iespējas, kā reaģēt uz dzemdībās notiekošo, kas savukārt var ietekmēt Tavu dzemdību procesu. Kāda ir Tava attieksme pret dzemdībām? Tu jūti bailes? Kāpēc Tev tādas ir radušās? Atklāj, kas Tev ir vajadzīgs, lai šīs bailes izzustu!

Izglītība

Ļoti bieži bailes ir saistītas ar neziņu, dezinformāciju vai informācijas trūkumu.

Iegūt zināšanas par dabiskām un normālām dzemdībām var mazināt šīs bailes.

Iemācies pastāstīt sev, kas ir normālas un kas nav normālas dzemdības Tev. Iegūsti informāciju par iespējām, kas Tev ir, iekļaujot priekšrocības un riskus. Pievērs īpašu uzmanību tehnikām un informācijai, kas varētu palīdzēt tikt galā ar dzemdību posmiem, par kuriem Tev ir šaubas.

Atbalsts

«Iespējams, bailes Tev mazināsies, ja zināsi, ka dzemdībās nebūsi viena,» uzskata psiholoģe Diāna Zande.

Ja ir iespējams, aicini savu partneri piedalīties dzemdībās.

Ja šādu iespēju nav, izvēlies medicīnisko personālu vai dūlu, kas varētu būt Tev līdzās visu dzemdību laiku. Šīs personas atbalsts var palīdzēt arī informatīvā veidā, atbildot uz Taviem jautājumiem jau tagad!

Reālās gaidas

Interneta vide ir pilna ar negatīviem šausmu stāstiem par dzemdībām. Tev kā topošajai māmiņai tie nav jālasa! Turklāt atceries, ka visbiežāk šāds stāsts radās tāpēc, ka sieviete nebija gatava tam, kas notiks ar viņu dzemdībām un viņa nebija pietiekami informēta, turklāt daļa no stāsta vienmēr tiek noklusēta.

Citu topošo māmiņu pieredze nenorāda, ka arī Tev tāda būs, tāpēc uzticies pārbaudītai informācijai!

Kontrolē notiekošo

Dzemdības nav tikai tas, kas notiek ar Tevi, Tu vari kontrolēt un vadīt procesu sev vēlamā virzienā, ja to proti! Protams, Tu nespēsi pārtraukt dzemdības, bet, sagatavojoties, Tev pavērsies maksimālas iespējas skaistām dzemdībām.

Izmanto dzemdību plānu, lai definētu savas vēlmes,

apmeklē Vecāku skolu, dzemdību pozu nodarbības, kā arī sagatavojies psiholoģiski šim skaistajam notikumam.

Izstrādājot plānu, neaizmirsti iekļaut arī rezerves plānu, kā rīkoties neparedzētās situācijās.

Kā Tu gatavojies savām dzemdībām?

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu