5 produkti, kas rada pēcpusdienas nogurumu (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nereti mūsu darba diena sākas enerģiski, bet pēcpusdienā mēs sajūtam lielu nogurumu. Kāpēc tas tā notiek? Izrādās ir vairāki ēdieni, kuru lietošana uzturā rada nogurumu...

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Banāni

Tik augsts magnija sastāvs, kāds ir banānos, ķirbju sēklās un paltusā var radīt noguruma sajūtu. Magnijs atslābina muskuļus, tāpēc to iesaka nereti

lietot uzturā pirms miega, nevis aktīvas darba dienas vidū.

Daudz magnija ir arī zaļajos lapu dārzeņos (īpaši kāpostos un spinātos), zirņos, pupiņās, avenēs un saulespuķu sēkliņās, riekstos, īpaši bagātīgi – mandelēs.

 
Foto: flickr.com/cookbookman

Baltmaize, rīsi

Ja ēdienreizē dod priekšroku ogļhidrātu avotiem ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, baltmaizei vai baltajiem rīsiem, nevis tādiem ēdieniem, kura sastāvā ir pilngraudi - graudu maize, brūnie rīsi, nav brīnums, ka sajūties noguris. Ogļhidrāti ar augstu glikēmisko indeksu satur maz šķiedrvielas, tāpēc enerģija tiek patērēta ēdiena pārstrādei.

Parasti ogļhidrātu novērtēšanai un apjoma izvēlei mēs izmantojam MV – maizes vienību sistēmu. Vēl viens veids, kā novērtēt ogļhidrātus, ir ar glikēmiskā indeksa (GI) palīdzību.

Glikēmiskais indekss raksturo ogļhidrātu kvalitāti – to, cik ātri tie gremošanas traktā sadalās un uzsūcas.

PRODUKTI AR AUGSTU GLIKĒMISKO INDEKSU (izvēlies reti)

  • Arbūzs
  • Kaltētas dateles
  • Baltie kartupeļi
  • Cepti kartupeļi
  • Pastinaki
  • Kāļi
  • Ātri vārāmie rīsi
  • Brokastu pārslas
  • Baltmaize Krekeri
  • Saldumi
  • Saldējums
  • Cepumi
  • Galda cukurs (saharoze)
 
Foto: flickr.com/arndog

Sarkanā gaļa

Notiesājot sarkano gaļu, piemēram, steiku vai hamburgeru, vari sajusties noguris. Šāda

ēdiena notiesāšana un pārstrādāšana prasa lielu enerģijas daudzumu.

Labāk šādas maltītes vietā izvēlēties kaut ko no zivīm. Pierādīts, ka zivīs esošā omega-3 taukskābe uzlabo smadzeņu asins apgādi, līdz ar to veicina labu atmiņu un koncentrēšanās spējas, samazina stresu.

Sarkanā gaļa – no tās nav jāatsakās vispār, jo tajā ir arī daudz labu vielu, proteīnu un vitamīnu, taču tā nebūtu jāēd vairāk kā reizi nedēļa. Starp citu, sarkanajā gaļa satur karnitīnu, kurš nocietina asinsvadu sieniņas, izraisot ādas priekšlaicīgu novecošanos.

 
Foto: flickr.com/dudleycarr

Ķirši

Pētījumi atklāj, ka ķiršos ir daudz melatonīns, ko mēdz dēvēt arī par «miega hormonu».

Ķirši ir l

aba uzkoda pirms gulētiešanas un spēj tik tiešām regulēt mums miegu.

Tomēr melatonīns arī aizkavē ādas novecošanu, tā kā koks ar diviem galiem!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Saldumi

Apēdot daudz saldumu, organismā strauji

izdalīsies insulīns, kas aktivizēs aminoskābes triptofāna izdalīšanos smadzenēs.

Rezulāts - nogurums un miegainība.

Labāk uzkost kādu augli!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kafija

Kafija asociējas ar īstu enerģijas avotu, tomēr, izrādās, ka tas ir tikai mīts. Jā, kafija sniedz enerģiju, bet īslaicīgi - kad kofeīns tiek izvadīts no organisma, cilvēks paliek miegains un noguris. Un te, arī ir stāsts par atkarību no kafijas.

Kofeīns paātrina sirdsdarbību un paaugstina asinsspiedienu,

uzmundrina, paaugstina darba spējas uz 3-4 stundām,

radot možuma sajūtu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu