Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Iesnas ir jāprot ārstēt! (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Akūtas iesnas sākas pēkšņi, slimība attīstās strauji un izpaužas ar vispārīgiem saaukstēšanās simptomiem. Kaut arī šķiet, ka iesnas ir visizplatītākā un vieglākā infekcijas slimība, kas pāriet arī bez īpašas ārstēšanas, ar «pašārstēšanos» aizrauties nevajadzētu. Ilgstoši neārstētas akūtas iesnas var kļūt par hroniskām iesnām, kā arī, savlaicīgi neārstējot iesnas, var rasties dažādas bīstamas komplikācijas, piemēram, vidusauss iekaisums, blakusdobumu iekaisums, bronhu iekaisums, konjunktivīts vai asaru maisiņu iekaisums u.c. komplikācijas.

Galvenie akūtu iesnu ārstēšanas uzdevumi:

  1. Noskalot infekcijas izraisītājus, lai neļautu slimībai izplatīties
    Efektīvs ārstēšanas līdzeklis ir pilieni vai aerosoli uz jūras ūdens bāzes, piemēram Pateicoties savai sāļajai dabai, jūras ūdens pilieniem vai aerosolam nokļūstot uz deguna gļotādas, tas piesaista šķidrumu, kas uzkrājies deguna blakusdobumos, un tādā veidā tiek veikta deguna skalošana, noskalojot infekcijas izraisītājus, un mazinās aizlikums, rakstīts www.saaukstesanas.lv

  2. Cīnīties ar infekcijas izraisītājiem - vīrusiem
    Lai cīnītos ar iesnu izraisītājiem - vīrusiem, noderīgas ir ēteriskās eļļas. Ēteriskajās eļļās bioloģiski aktīvās vielas ir viskoncentrētākajā veidā, jo dzīva auga bioķīmijā ēteriskās eļļas darbojas gan kā augšanas un reprodukcijas hormoni, gan kā aizsargmehānismi, kas pasargā augu no baktēriju, vīrusu un sēnīšu infekcijām. Katrai no ēteriskajām eļļām piemīt īpašas dziednieciskas funkcijas.

  3. Atbrīvot degunu no izdalījumiem un samazināt tūsku
    Iesnu rezultātā ir paplašināti deguna gļotādas asinsvadi un pietūkušas gļotādas, līdz ar to ir apgrūtināta elpošana caur degunu.

    Uzmanību! Bieži vien tiek lietoti asinsvadus sašaurinoši līdzekļi, piemēram, ksilometazolīns. Šie līdzekļi samazina deguna izdalījumus un nereti novērš iesnu radīto diskomfortu. Ilgstoši lietojot šos preparātus, var rasties neatgriezeniski bojājumi deguna gļotādā. Tā var atrofēties un pārstāt veikt savas dabīgās funkcijas.

    Ārstējot iesnas, pareizi ieteicams izmantot piparmētras un eikalipta eļļu saturošus preparātus. Piparmētru iedarbība ir nomierinoša, spazmolītiska. Tā uzlabo asinsriti kapilāros, darbojas anestezējoši. Arī eikaliptu lapu biogēni aktīvajām vielām ir spēcīga antiseptiska, pretiekaisuma un asinsvadus sašaurinoša iedarbība.

  4. Veicināt deguna gļotādas atveseļošanos
    Šeit lieti noder deguna pilieni, gēli un ziedes, kuru sastāvā ir dažādi ārstniecības augi, kas darbojas baktericīdi un audus reģenerējoši. Ļoti labi noderēs smiltsērkšķu eļļu saturoši preparāti. Smiltsērkšķu eļļai raksturīga daudzveidīga farmakoloģiska iedarbība: pretiekaisuma, antimikrobu, savelkoša, kā arī bojātu audu atjaunojoša iedarbība. Kliņģerīšu ekstrakts dažādu pretiesnu līdzekļu sastāvā darbojas pret iekaisumu un veicina bojāto audu reģenerāciju. Tāpat priežu, dižegļu un egļu drogām ir baktericīda iedarbība, to biogēnās vielas darbojas spazmolītiski, uzlabo asinsriti un mazina sāpes.
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu