15.oktobris - Eiropas Krūts veselības diena (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Es mīlu dzīvi un tāpēc rūpējos par savu veselību!» - ar tādu saukli šogad notiek biedrības «Dzīvības koks» un Eiropas Krūts vēža organizāciju koalīcijas dalīborganizācijas «Europa Donna Latvija» veidotā informatīvā kampaņa Krūts veselības mēneša ietvaros. Gribam uzsvērt, ka šogad pirmo reizi uzrunājam visas sievietes neatkarīgi no vecuma, jo rūpēties par veselību un samazināt krūts vēža riskus, kā arī veicināt pēc iespējas agrīnu slimības atklāšanu ir svarīgi jebkurā vecumā.

15.oktobrī pulksten 11.00 ES Mājā Aspazijas bulvārī 28 notiks preses konference par kampaņu «Es mīlu dzīvi un tāpēc rūpējos par savu veselību!» un aktualitātēm krūts vēža profilaksē, diagnostikā un ārstēšanā, kā arī problēmām, ar kurām jāsaskaras cilvēkam, kad ārstēšana pabeigta un ir jāatgriežas dzīvē.

Situācija saslimstībā ar onkoloģiskām slimībām, tajā skaitā krūts vēzi, Latvijā kopumā neatšķiras no citām Eiropas Savienības valstīm - vēža izplatība palielinās un ar vēzi slimo aizvien jaunāki cilvēki. Latvijas problēma ir vēlu atklātie vēži. Tas nozīmē, ka ir svarīgi pievērst uzmanību krūts vēža profilaksei un agrīnai diagnostikai, neatkarīgi no sievietes vecuma. Tikai tā var izmainīt statistiku, samazinot vēli atklāto vēžu skaitu. Tāpat ir svarīgi, lai cilvēkiem, kuri pārdzīvojuši vēzi, būtu iespēja dzīvot kvalitatīvu dzīvi. Biedrības «Dzīvības koks» veiktais pētījums parāda, ka lielai daļai cilvēku pēc onkoloģiskas slimības saglabājas stresa sajūta, miega traucējumi, bailes runāt ar ģimeni par situāciju, kā arī dzīvesbiedriem ir problēmas pielāgoties un pieņemt jauno situāciju.

Oktobris pasaulē zināms kā Krūts veselības mēnesis, bet 15.oktobris - Eiropas Krūts veselības diena, Eiropas valstīs notiek dažādi informatīvie pasākumi krūts vēža problemātikas apzināšanā. Tā kā kampaņu rīko «Dzīvības koks» sadarbībā ar «Europa Donna Latvija», kas ir Eiropas Krūts vēža koalīcijas dalīborganizācija, tad Krūts veselības kampaņas oktobrī notiek vismaz 46 «Europa Donna» dalībvalstīs, tajā skaitā arī Latvijā!

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» dibināta 2004.gadā, un tā ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijas pacientiem būtu iespēja saņemt kvalitatīvāko veselības aprūpi. «Dzīvības koks» ir Eiropas līmeņa organizāciju «Europa Donna» un «European Cancer Patient Coalition» biedrs. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Krūts veselības mēnesi Latvijā organizē jau kopš 2005.gada. Kopš 2013.gada «Dzīvības koks» aktivitātes organizē arī Latvijas reģionos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu