5 diētas, kuras ir patiešām iedarbīgas! (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nenoliegsim, diētu klāstā patiešām var apjukt un nereti lieki tērējam laiku un negūstam vēlamos rezultātus. Vēl trakāk - bojājam veselību. Kuras tad ir diētas, kurām var uzticēties?

 
Foto: Depositphotos.com

5:2

5:2 diēta ir zināma arī kā periodiskās badošanās diēta. Šīs diētas būtība vienkārša - piecas dienas nedēļā ēd kā parasti, bet divas dienas nedēļā neuzņem vairāk kā 500 - 600 kaloriju.

Kaloriju samazināšanas dienai seko dienas, kad drīkst ēst visu, - divas badošanās dienas neseko viena otrai. Līdz ar to šī diēta ir piemērota tiem, kas nespēj ilgāku laiku sadzīvot ar diētas režīmu un jau pēc dažām dienām «noraujas». Te tas jādara tikai 2 dienas nedēļā!

Jaunās modes diētas 5/2 piekritēji un ievērotāji apgalvo - diēta ir efektīva un pat veselīga: šādi stabilizējas cukura līmenis un holesterīns asinīs, mazinās vēža, un diabēta saslimšanas risks.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Dukāna diēta

Diētas būtība - nevis vienkārši novājēt, bet arī turpmākajā nākotnē saglabāt savu svaru normas robežās. Maz ogļhidrātu, daudz olbaltumvielu. Dukāna dieta neierobežo apēstā ēdiena daudzumu un neliek skaitīt kalorijas - tādējādi jūs nemoka bada vai vainas sajūta par katru apēsto kumosu. Tiesa, nepieciešams rūpīgi izvērtēt ēdienkarti, kurā turpmāk būs jāiekļauj olbaltumvielas, attaukoti piena produkti un neliels saraksts ar dārzeņiem.

Diēta sastāv no 4 posmiem:

  • Uzbrukuma,
  • Kruīza,
  • Konsolidācijas,
  • Stabilizācijas.

Pirmajos 2 notiek svara zudums, 3., 4. posmā iegūtais svars tiek nostiprināts!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Paleo jeb akmens laikmeta diēta

Paleo diēta ir diēta, kuras pamatā ir maltīšu plāns, kura pamatā ir ēdieni, kurus varētu būt ēduši akmens laikmeta cilvēki.

Pamatēdieni ir zivis, dabīgā gaļa, olas, dārzeņi, augļi, sēnes, saknes, rieksti – viss, ko bija iespējams atrast apmēram pirms 15 tūkstošiem gadu, akmens laikmetā. Un diētas laikā drīkst ēst tikai šīs pārtikas grupas.

Diētas laikā nedrīkst lietot graudaugus un to produktus, kā arī piena produktus, kartupeļus, sāli, cukuru, dažādas eļļas un citus produktus, kuri šajā laikmetā vēl nebija pieejami. Tātad tas izslēdz arī dažādus eļļā ceptus ēdienus vai maizes lietošanu uzturā. Diēta aizliedz jau pieminētos graudaugus, piena produktus un pākšaugus, ieskaitot zemesriekstus. Nav atļauts lietot arī rafinētu cukuru, rūpnieciski ražotos gatavos ēdienus, kartupeļus, alkoholu, kafiju un citus dzērienus, izņemot ūdeni.

Šis uztura režīms paredz arī fiziskās aktivitātes.

Paleo diēta atļauj uzturā lietot arī brīvās turēšanas apstākļos dētas vistu olas, kā arī nerafinētas olīvu, valriekstu, linsēklu, makadamijas riekstu, avokado un kokosriekstu eļļas.

3 reizes nedēļā drīkst baudīt kaut ko no neatļauto produktu saraksta.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Atkinsa diēta

Doktora Atkinsa revolucionārās diētas pamatā ir samazināt uzņemto ogļhidrātu daudzumu uzturā (runājot par ogļhidrātiem, šeit tiek domāti neveselīgie ogļhidrāti — cukurs, baltie (augstākā labuma) milti, piens, slīpētie rīsi, jebkādi pārstrādāti un rafinēti produkti. Jāsamazina arī potenciāli veselīgu ogļhidrātu lietošana uzturā, piemēram, jāatturas no cietes un lielākās daļas augļu. Cukurs ir metaboliska inde, kas kaitīgi ietekmē gan veselību, gan arī vidukļa apkārtmēru. Nepieciešami arī divi Atkinsa programmas balsti: fiziskā aktivitāte un uztura bagātinātāji.

Diēta sastāv no četriem posmiem:

  • 14 dienu izmēģinājuma diēta jeb ievaddiēta,
  • diēta turpmākai svara zaudēšanai — galvenā svara mazinātāja,
  • sagatavošanās diēta svara saglabāšanai — vārti uz mūžīgu slaidumu,
  • pastāvīgā diēta — vienmēr slaidi.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Svara vērotāji

Šī programma atšķiras no diētām, tā māca veselīga uztura principus un, ja uzturā izmantosi visas uztura grupas, tad nedēļas laikā liekais svars samazināsies par 0,5 līdz 1 kg, neatsakoties pat no saldumiem.

Šajā programmā katram cilvēkam individuāli, balstoties uz dzimumu, vecumu, augumu un svaru, tiek aprēķināts tas enerģijas daudzums, kas nepieciešams vielmaiņai, situācijā, kad tiek samazināts liekais svars. Balstoties uz to, tiek piedāvāts plašs dažādu produktu klāsts VIENĪBĀS, kas tev nepieciešams, lai svars samazinātos ilgtermiņā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu