Kad bērni ietiepīgi paliek pie «es negribu»: 10 noderīgi padomi! (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/lindaaslund

Panākt, lai jūsu bērni ēd veselīgi un sabalansēti, ir izaicinājums, ar kuru saskaras lielākā daļa vecāku. Ko darīt, ja piedāvājat savam bērnam kaut ko veselīgu, bet viņš never vaļā muti un ietiepīgi paliek pie «nē un nē»?

Speciālisti uzsver, ka princips, ka bērnam labi ieradumi jāiemāca jau bērnībā, attiecas arī uz ēdienu, jo bērnībā veidojušies pareiza uztura ieradumi saglabāsies ilgāku laiku. Dietologi uzskata, ka, tikai pastāvīgi izglītojot bērnus par veselīga un sabalansēta uztura pamatiem, iespējams panākt ilgstošu rezultātu, kas saglabāsies uz visu mūžu.

Vecāki bieži vien nelaiž savus bērnus, jo īpaši mazus bērnus, virtuvē un tur tos nost no pārtikas izvēles un ēst gatavošanas procesa, kas ir milzīga kļūda. Lai arī ēst gatavošana kopā ar bērnu prasa papildu laiku un pacietību, gatavošanas process mudina bērnus izrādīt interesi par ēdieniem un receptēm, kas viss noved līdz veselīgas pārtikas izvēlei.

Foto: Itar_Tass/Scanpix

Dietologi atgādina, ka galvenais noteikums, kas jāievēro atbildīgiem vecākiem, ir piedāvāt saviem bērniem daudzveidīgu pārtiku. Dariet to ne tikai tāpēc, lai bērnam nodrošinātu pilnu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu klāstu, bet arī lai attīstītu mazuļa garšas uztveri.

Vecākiem, kuri vēlas savus bērnus izglītot par pareiziem uztura principiem, uztura eksperti ir sagatavojuši virkni ieteikumu ar vienkāršiem, bet efektīviem noteikumiem, kas cels bērnu vēlmi ēst sabalansētu un veselīgu pārtiku neveselīgo čipsu, picas, frī kartupeļu vai saldumu vietā.

10. Neaizmirstiet par brokastīm.

Brokastis, pat ja tas ir tikai banāns un glāze piena, iedarbina ķermeni un atvieglo ilgstošu enerģijas uzturēšanu visas dienas garumā. Ja spējat panākt, ka jūsu bērniem izveidojas ieradums ēst kārtīgas brokastis, tam vajadzētu saglabāties visa mūža garumā.

9. Pārliecinieties, ka pa rokai vienmēr ir veselīgs našķis.

Ir viegli sniegties pēc čipsiem vai cepumiem, kad jūs un bērns vēlaties panašķoties, bet šīm uzkodām parasti ir maz uzturvielu un daudz kaloriju. Tāpēc mēģiniet savā plauktā glabāt veselīgus našķus, piemēram - augļus, popkornu, nesālītos riekstiņus vai dabīgo jogurtu.

8. Dzeriet vairāk ūdens.

Padariet ūdeni par galveno bērna ēdienreižu dzērienu. sulu un saldos dzērienus piedāvājot tikai īpašos gadījumos, kā gardumu. Lai arī sulā ir vērtīgas uzturvielas un tā dod koncentrētu enerģijas pieplūdumu augošam organismam, bērnam, kad tas ir izslāpis, vajadzētu dot priekšroku ūdenim, nevis ar cukuru saldinātajiem dzērieniem.

7. Audzējiet paši savu pārtiku.

Augļu un garšvielu audzēšana mājās var būt jautrs veids, kā mācīt bērniem, no kurienes rodas pārtika, kā arī viens no veidiem, kā iedrošināt viņus ēst dažādākus produktus. Viņi noteikti nogaršos brokoļus vai burkānus, ja būs piedalījušies to stādīšanā un novākšanā. Ja jums nav dārza, tad palodzes puķu kaste var būt efektīva alternatīva.

Foto: flickr.com/lindaaslund

6. Ēdiet kopā ar bērniem.

Ir vilinoši ēst vakariņas pie televizora, aprīt pusdienas pie sava rakstāmgalda un paķert kādus našķus, ejot pa ielu. Ja pieradināsiet savus bērnus ēst regulāras maltītes pie ēdamgalda, tas var ne tikai samazināt našķošanos, bet arī iemācīt vērtīgas socializēšanās prasmes.

5. Izklaidējieties virtuvē.

Bērni, visticamāk, kļūs par drosmīgākiem ēdājiem, ja viņi zinās, kā gatavots ēdiens. Padariet to par jautrību, dodot viņiem pašiem savus priekšautiņus un regulāri ļaujot viņiem palīdzēt ar nelieliem virtuves darbiņiem. Kad viņi kļūst vecāki un drošāki, ļaujiet viņiem gatavot vakariņas reizi nedēļā. Ja doma par bērniem virtuvē izklausās pēc garantētas katastrofas, kāpēc gan nepieteikt viņus kādos pavāru kursos skolēnu brīvlaikā?

4. Māciet viņiem ēst lēnām.

Lēnai ēšanai jebkurā vecumā ir liela nozīme svara kontrolē. Tas ir fantastisks veids, kā parādīt bērniem, ka ir nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai rastos sāta sajūta un smadzenes saprastu, ka esam paēduši. Lai arī cik ļoti mēs gribētu, lai bērni pabeigtu savu maltīti pāris minūšu un nevis stundu laikā, ir daudz svarīgāk, lai viņi iemācās ēst lēnām un sakošļā savu pārtiku kārtīgi.

3. Esiet radoši.

Visas košās augļu un dārzeņu krāsas nāk no dabīgās augu ķīmijas, kam ir veselīga ietekme uz organismu. Dažādām krāsām ir dažāda ietekme, tāpēc ir labi ēst dažādas krāsas augļus un dārzeņus katru dienu. Piedāvājiet bērniem augļus un ogas dažādās krāsās, vai arī sagrieziet dārzeņus interesantās formās, lai padarītu tos jautrākus un aizraujošākus.

2. Iemāciet viņiem, kad apstāties.

Lai arī bērni piedzimst ar spēju pārtraukt ēst tad, kad jūtas paēduši, vecākiem bieži vien var būt grūtības novērtēt, vai viņu bērni ir apēduši tiem pareizo pārtiku, kā arī pietiekamu tās daudzumu. Māciet bērnus uzklausīt savus vēderiņus un uzdot sev jautājumus, piemēram: «Vai mans vēderiņš ir pilns?» vai «Vai es jutīšos slikti, ja apēdīšu vēl tos cepumus?» Tas dos viņiem iespēju attīstīt savu sāta sajūtu.

1. Pats galvenais ieteikums – nekad nepadodieties.

Mūsu pētījumi liecina, ka lielākajai daļai zīdaiņu un mazu bērnu kaut kas jauns ir jāpamēģina septiņas līdz desmit reizes, pirms viņiem tas iegaršojas. Tāpēc nav jābaidās iepazīstināt bērnus ar jaunām un eksotiskām garšām. Laba taktika, lai panāktu, ka bērni ēd dažādus pārtikas produktus, ir pateikt viņiem, ka jaunu lietu degustācija ir zīme, ka viņi kļūst pieaugušāki. Vai arī ņemiet viņus līdzi iepirkties un ļaujiet viņiem izvēlēties jaunu, veselīgu pārtiku, lai mājās pasniegtu to kopā ar kaut ko, kas viņiem jau garšo.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu