Iepazīstina ar unikālu terapiju labdabīgu dzemdes audzēju ārstēšanai bez ķirurģiskas iejaukšanās (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Septītajā Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu kongresā, kas norisinājās no 17. līdz 18. oktobrim, Philips Research Europe Onkoloģijas departamenta vecākais zinātnieks Dr. Zanders Langeraiss (Sander Langereis) kongresa dalībniekus iepazīstināja ar tehnoloģiskajiem sasniegumiem termālās terapijas izmantošanā onkoloģijā. Radīta inovatīva terapija, kas bez ķirurģiskas iejaukšanās ar augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu ārstē dzemdes fibroīdus un mazina kaulu sāpes paliatīvajā audzēju terapijā, — Sonalleve MR-HIFU.

«Jaunajai MR-HIFU terapijas metodei šobrīd ir klīniski apstiprinātas terapijas iespējas sievietes veselībā un onkoloģijā,» norāda Dr. Zanders Langeraiss. «Šī minimāli invazīvā metode rada jaunas iespējas lokālai zāļu ievadīšanai, izmantojot MR attēla vadību,» Philips iekārtas attīstības perspektīvas iezīmē zinātnieks.

«Ja pirms 40 gadiem vienīgā ārstēšanas metode dzemdes fibroīdu un onkoloģisko saslimšanu gadījumā bija ķirurģiska iejaukšanās, tad tagad ir pieejamas dažādas neinvazīvas terapijas. Dzemde ir ne tikai orgāns, bet tai ir arī simboliska nozīme sievietes dzīvē, tāpēc tehnoloģiskie sasniegumi sievietes reproduktīvajai veselībai ir ļoti nozīmīgi,» komentē Dr. Dace Matule, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja.

Philips Sonalleve MR-HIFU sistēma apvieno sevī augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu (High Intensity Focused Ultrasound) un magnētiskās rezonanses (MR) izmeklējumu. MR-HIFU izmanto MR izmeklējuma galdā iebūvētu ultraskaņas raidītāju, kas ļauj lokāli uzkarsēt audus. MR izmeklējuma metode tiek izmantota, lai bez ķirurģiskas iejaukšanās monitorētu temperatūru un izvērtētu terapijas efektivitāti.

Dzemdes fibroīdi ir plaši izplatīta problēma sievietēm,

tie var izraisīt sāpes, citus nepatīkamus simptomus un var radīt neauglību.

Ļoti daudz sieviešu sadzīvo ar dzemdes fibroīdiem, jo baidās no ķirurģiskajām operācijām un ar tām saistītajām blakusparādībām. Kā dzemdes fibrioīdu termiskā ablācija MR-HIFU ārstēšanas procedūra ir neinvazīva un ambulatora, pēc procedūras pacientei nav nepieciešama uzturēšanās slimnīcā. HIFU ārstēšanai ir mazāk blakusparādību, un kas ir vēl būtiskāk — ievērojami mazāk risku nākotnē iespējamajai grūtniecībai.

Inovatīvo procedūru izmanto arī kā pretsāpju terapiju, jo, salīdzinot ar spēcīgu medikamentu un/vai radiācijas terapiju, Philips Sonalleve MR-HIFU ir ātra procedūra ar mazāk blakusparādībām. Procedūras laikā augstas intensitātes ultraskaņas vilnis tiek nomērķēts uz veidojumu kaulos un periostālajiem nerviem ap kaulu. MR kontrolē ar ultraskaņu šis veidojums tiek uzsildīts, un tiek veikta periostālo nervu ablācija, samazinot sāpes un uzlabojot pacienta dzīves kvalitāti.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā ik gadu pieaug vēža skarto skaits. 2000. gadā konstatēti gandrīz 9000 saslimšanas gadījumu, 2013. gadā — jau vairāk nekā 11 000.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu