Bērns pie planšetdatora: 5 padomi gudrai ierīces lietošanai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja vecāku īpašumā ir planšetdators, tad agri vai vēlu uz ierīces lietošanu pieteiksies ar bērns. Interesanti, ka planšetdators biežāk ir tieši ģimenēs ar bērniem.

Kā nu ne, planšetdators lieti noder, ja nepieciešams izklaidēt atvasi, piemēram, dodoties garākos pārbraucienos vai gaidot rindā pie ārsta. Kopā ar Samsung Electronics Baltics ekspertiem esam apkopojuši svarīgākos padomus, kā nodrošināt bērnam un vecākiem draudzīgu planšetdatora lietošanu.

1. Ierobežo lietošanas ilgumu

Nav šaubu, ka planšetdatora plašais izklaides aktivitāšu klāsts ir aizraujošs. Paši pēc savas pieredzes zinām, ka laiks pie mobilajām ierīcēm un interneta paskrien nemanot. Lai izvairītos no «vēl tikai piecas minūtītes» situācijas, noderēs planšetdators ar taimeri, kur iespējams uzstādīt ierīces lietošanas ilgumu –

kad iestatītais laiks beigsies, planšetdators automātiski izslēgsies.

2. Izvēlies izglītojošas aplikācijas

Lielākoties planšetdatoros iekļauts daudzveidīgs un izklaidējošs saturs bērniem, piemēram, spēles, video utt. Tomēr atceries, ka planšetdatoru var izmantot ne tikai izklaidei, bet arī jaunu zināšanu iegūšanai. Aplikāciju izstrādātāji ir izveidojuši programmas, kas piemērotas dažāda vecuma bērniem – no burtu mācīšanās un aritmētikas līdz pat svešvalodai.

3. Nodrošinies pret netīšiem e-pastiem vai pirkumiem

Pirms vecāki uztic savam bērnam planšetdatoru, ir vērts parūpēties par savu datu drošību, piemēram, lai netīšām netiktu izdzēsti svarīgi e-pasti, nosūtītas privātas bildes vai veikti pirkumi. Situācijai ir pat divi risinājumi. Pirmais risinājums – Kids Mode – derēs mazākiem bērniem. Tā ir bērniem pielāgota vide ar atšķirīgu dizainu un bloķētu piekļuvi planšetdatora funkcijām ārpus tās – no kids mode tā var izkļūt, tikai ievadot īpaši izveidotu pin kodu. Savukārt otrs risinājums – Multi user mode – derēs lielākiem bērniem. Līdzīgi kā datorā, jaunākajiem planšetdatoriem iespējams izveidot vairākus lietotāju kontus un

katram lietotājam noteikt specifiskus ierobežojumus dažādām ierīces funkcijām.

4. Neēst un nedzert pie planšetdatora

Pieaugušie bieži lieto mobilās ierīces un vienlaicīgi ēd, dažkārt pat neaizdomājoties, ka bērns to vēlāk varēs izmantot par paraugu. Jau pirmajā pieredzē ar planšetdatoru atvasi vērts iepazīstināt ar dažiem kārtības noteikumiem. Viens no pirmajiem noteikumiem ir ieturēt maltīti pirms vai pēc planšetdatora lietošanas. Pretējā gadījumā viena neveikla kustība ar ūdens glāzi un ierīce var tikt sabojāta, nemaz nerunājot par aizrīšanās risku, ja bērna uzmanība vienlaicīgi pievērsta vairākām lietām.

5. Kontrolē skaļumu austiņās

Austiņas ir ērts risinājums dažādās situācijās, piemēram, ja bērns publiskā vietā skatās video planšetdatorā. Tomēr vecākiem, kontrolējot skaņas stiprumu, der atcerēties, ka jābūt īpaši uzmanīgiem ar jaunākajiem austiņu modeļiem. Jāņem vērā, ka tie labi izolē un absorbē skaņu, tāpēc var maldīgi šķist, ka skaņa ir klusāka nekā patiesībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu