TOP 6 medikamenti, kuriem noteikti jābūt zāļu skapītī (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz ar rudens auksto vēju un lietavu atnākšanu, kas mijas ar siltām dienām, aktuālas kļūst arī elpvadu saslimšanas un nemaz nav tik tālu vīrusu laiks, kad nepieciešama īpaša uzmanība un rūpes par savu veselību. Mājas aptieciņā esošajiem medikamentiem ir jābūt derīgiem, kā arī noteikti ir jābūt pieejamai to lietošanas instrukcijai, kurā var izlasīt informāciju, kuros gadījumos un cik daudz ir jālieto konkrētais medikaments.

«Glabāšanas apstākļiem noteikti ir jābūt atbilstošiem tam, kā ir norādīts instrukcijā. Visai bieži medikamentus uzglabā vannas istabā, kur ir liels mitrums - tā nav piemērota vieta medikamentu uzglabāšanai, tāpat arī virtuvē pie plīts nebūs labākā vieta to uzglabāšanai. Vislabāk izvēlēties sausu, tumšu vietu, kas nav pieejama bērniem. Vietai ir jābūt ar nepārprotamu apzīmējumu, lai ātrumā visi ģimenes locekļi var atrast vajadzīgos medikamentus,» stāsta farmaceite, «A Aptiekas 56» vadītāja Lana Hodasēviča.

1. Līdzekļi pret sāpēm un drudzi

Līdzekļi pret sāpēm un drudzi, kas satur paracetamolu, ibuprofēnu, naproksēnu vai acetilsalicilskābi. Kādā formā (tabletes, sīrupi, svecītes) un kādā devā lietot medikamentu, ir atkarīgs no vecuma, svara un simptomu intensitātes. Noteikti ir jāzina, ka bērniem līdz 14 gadu vecumam un arī astmas slimniekiem nelieto acetilsalicilskābi saturošos medikamentus.

2. Termometrs

Mājas aptieciņā pavisam noteikti vajadzētu būt arī termometram, lai sasirgušais varētu konstatēt slimības tuvošanos un jau laikus sākt cīņu ar to.

3. Līdzekļi pret gremošanas traucējumiem

Pret sliktu dūšu, caureju vai vemšanu palīdzēs aktivētā ogle, diosmektīts vai tannīna albumināts. Tie absorbē vīrusu izdalītos toksīnus un novērš simptomātiskās sāpes un caureju. Probiotiskās jeb «labās» baktērijas palīdzēs organismam ātrāk atjaunoties un normalizēt gremošanas procesus zarnu traktā. Ja caureja nav vīrusu izraisīta, kā caureju apturošo medikamentu var lietot loperamīdu. Spazmatisko sāpju novēršanai lieto drotaverīnu. Noteikti ir jāseko līdzi slimnieka pašsajūtai, jo stipras sāpes vēderā var būt nopietnu slimību simptoms. Pie masīvas vemšanas un caurejas jāskatās, lai organisms neatūdeņotos; ir jāsaņem pietiekams šķidruma daudzums - ūdens, kuram dažreiz pievieno medikamentu, kas satur sāļu un glikozes maisījumu. Tas palīdz atjaunot ūdens-sāļu līdzsvaru organismā.

Savukārt pret dedzinošām sāpēm kuņģī lieto suspensiju ar alumīnija un magnija hidroksīdiem, tabletes ar pantoprazolu vai kapsulas ar omeprazolu, bet pret smaguma sajūtu pēc «svētku pārēšanās» derētu tabletes vai kapsulas ar gremošanas fermentiem.

4. Līdzekļi pret alerģiju

Aptieciņā nepieciešams glabāt līdzekļus, kas mazina alerģiskos simptomus un kas satur loratadīnu, ceterizīnu, klemastīnu. Lieto pret ādas niezi, ko izraisa, piemēram, kukaiņu kodumi. Tie var būt iekšķīgi lietojamie līdzekļi - tabletes vai sīrups, vai ārīgi lietojamie geli vai ziedes.

5. Sadzīves traumu gadījumā

Lai remdinātu sadzīves traumu sāpes, aptieciņā nepieciešams glabāt lokāli atsāpinošos līdzekļus - pretsāpju un pretiekaisuma gelus un ziedes ar diklofenaku, ibuprofēnu, tāpat noderēs pretapdegumu aerosols, kas satur dekspantenolu. Mājas aptieciņā ir arī jābūt gela spilventiņam, kuru varēs lietot gan kā aukstuma kompresi (pēc atdzesēšanas ledusskapī), gan kā sildošo kompresi (saslidot to, piemēram, mikroviļņu krāsnī), savukārt gels ar alveju noderēs sīku brūcīšu un iegriezumu gadījumā. Aptieciņā noteikti jābūt plāksteru komplektam, marles saitei, marles salvetēm un ūdeņraža pārskābes šķīdumam - asiņošanas apturēšanai.

6. Sirdsmieram

Pret sirds nemieru un veciem cilvēkiem der zem mēles sūkājamas tabletes ar validolu un arī sirds pilieni ar baldriāna, māteres un vilkābeles ekstraktu. Jāatceras, ka pilieni satur spirtu, tāpēc cilvēkiem, kas nevar lietot spirtu, ir jāizvēlas tablešu forma. Un noteikti nelietojiet šajā gadījumā «tabletes, kas palīdzēja kaimiņienei», tas var būt ļoti bīstami!

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu