Ieteikumi, kā ķirbi izmantot veselības uzlabošanā un skaistumkopšanā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ķirbji ir lielākās ogas pasaulē. Tiem mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas. Latvijā ķirbji ir ļoti populāri ne tikai audzētāju entuziastu vidū, bet arī vairumā piemājas dārzu. Uz Eiropu atceļojuši no Ziemeļamerikas, iespējams, Latvijā tie nokļuvuši ar vācu muižniecības palīdzību 17. – 18. gadsimtā, par ko liecina arī tas, ka vārds «ķirbis» latviešu valodā ir ļoti līdzīgs vācu «der Kürbis».

Milzu ogās ir daudz A, B, C un E vitamīna, tās satur daudz augu eļļas un ir ļoti veselīgas. Pateicoties ķirbju biezajai mizai, sausā un vēsā vietā tos var uzglabāt pat vairākus mēnešus, lai ēstu svaigus, spiestu sulās, konservētu un izmantotu silto ēdienu pagatavošanā.

Ķirbis satur daudz vitamīnu un minerālvielu: aminoskābes, C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, pektīnvielas, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs, varš.

Daži ieteikumi ķirbja izmantošanai

  • Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.
  • Ziedus var izmantot salātos kopā ar citiem augļiem un ogām, sajaucot tos ar labu eļļu. Tā organisms saņem ēteriskās eļļas, kas palīdz pretoties saaukstēšanās slimībām rudenī.
  • Ķirbju ziedus ieteicams izmantot salātos vai izkaltēt tējai, lai rudenī palīdzētu saglabāt imunitāti.
  • Stīgas, kas ķirbim aug ap Jāņiem, palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība.
  • Miza stiprina matus, nagus un zobus. Samalta tā ir izmantojama tāpat kā augļa mīkstums.
  • Ķirbis satur 90% ūdens, tādēļ to bieži izmanto kā produktu slaidas līnijas iegūšanai - tas palīdz organismam atbrīvoties no pārmērīga šķidruma uzkrāšanās un liekā svara.
  • Lai organisms uzņemtu visus nepieciešamos vitamīnus, vērtīgi uzturā lietot termiski neapstrādātus dārzeņus, kas palīdzēs iegūt stipru imūnsistēmu un aizgaiņās nogurumu un depresiju.
  • Ķirbja viducis, kas līdzinās švammei, ir izmantojams mugurkaula un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo ir pilns ar bioloģiski aktīvām vielām un ļoti tīru ūdeni. Ārstniecībā tas ir līdzeklis ādas izsitumu un ekzēmu dziedēšanai.
  • Ķirbja mīkstumā esošais pektīns palīdz samazināt asinsspiedienu un ir urīndzenošs līdzeklis.
  • Sēklas ir jebkura auga esence, tāpēc tās noteikti ir jāizmanto uzturā! Eļļa, kas ir sēklās, eļļo un uztur pie labas veselības locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir labs onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Lietojot sēklas mitrā un aukstā laikā, tās veicina siltuma sajūtas rašanos! Ķirbja sēklas ieteicams lietot uzturā kā profilaktisku līdzekli onkoloģisku un asinsvadu slimību novēršanai
  • Bērniem var dot našķi — lobītas ķirbju sēklas. Tās satur kukurbitacīnu, kas iznīdē vēdera parazītus, cērmes, spalīšus. Sēklas var ēst svaigas, bet, arī pareizi žāvētas (40 ºC temperatūrā) vai apceptas uz pannas, tās savas labās īpašības nezaudē.
  • Sula baro šūnas. Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu ikdienā, esot pat izārstēts išiass un atjaunojusies locītavu darbība. Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma.
  • Miza, mīkstums un sula spēj atjaunot saistaudus, skrimšļaudus un kaulaudus, tāpēc noder pacientiem ar trūcēm, orgānu noslīdējumiem, saistaudu vājumu un biežiem izmežģījumiem.
  • Ķirbja mīkstums, ko parasti lieto uzturā, īpaši piemērots kuņģa–zarnu trakta slimniekiem, jo ir maigs un viegli pārstrādājams ēdiens. Tajā gan ir maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas izvada lieko holesterīnu, samazina asinsspiedienu, izvada lieko šķidrumu.
  • Ķirbja sulai piemīt daudz dziedinošu īpašību, tā pabaro šūnas, palīdz pret kaulu deformāciju, palīdz uzlabot locītavu veselību, kā arī likvidē vēdera aizcietējumus. Sula ieteicama maziem bērniem, it īpaši zobu augšanas periodā. Visi ķirbja sulā esošie elementi - varš, dzelzs, magnijs, kalcijs, kālijs, beta karotīns, fosfors, kā arī A, B, C, E, PP vitamīns ir perfekti sabalansēti, kas ir obligāts priekšnoteikums pareizai vielmaiņas procesu norisei.
  • Lai paņemtu no ķirbja labāko, tas jālieto svaigā veidā un bez cukura, saldināšanai var izmantot medu.
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu