32% Latvijas iedzīvotāju brokastis ēd neregulāri un pakļauj organismu liekā svara riskam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Aptauja* par brokastu ēšanas paradumiem liecina, ka 32% Latvijas iedzīvotāju brokastis ēd neregulāri vai vispār to nedara. Analizējot brokastu izvēli, secināts, ka 76% aptaujāto iecienījuši kafiju vai tēju, savukārt 66% priekšroku dod sviestmaizēm. Kā norāda uztura speciālists Dr. Aleksandrs Martinčuks, izlaista vai nepareizi izvēlēta brokastu ēdienreize rada risku uzņemt 4-7 liekus kilogramus gadā.

«Brokastis ir svarīgākā dienas maltīte. Tā palīdz atjaunot nepieciešamo uzturvielu līmeni, aktivizē organismu, sniedz enerģiju un nosaka ēšanas režīmu visai dienai. Ja brokastīs tiek ēsts ar ogļhidrātiem bagātīgs ēdiens, treknas vai saldas uzkodas, cilvēks pats provocē savu organismu uz biežām uzkodām dienas gaitā.

Atteikšanās no brokastīm rada ātru nogurumu, vājumu.

Savukārt spēcīgs izsalkums veicina vēlmi pēc kalorijām bagāta ēdiena, kas noved pie pārēšanās. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc veidojas liekais svars. Bez kvalitatīvām brokastīm nav iespējams mazināt un kontrolēt svaru,» stāsta uztura speciālists Dr. A. Martinčuks**.

Vērtējot Baltijas valstu iedzīvotāju ēšanas paradumus, eksperts atzīst, ka pētījuma laikā iegūtie rezultāti ilustrē tādu pašu tendenci kā citviet pasaulē. Steidzīgajā dzīves ritmā tiek aizmirsts par sabalansētu brokastu nozīmi, un aizvien retāk cilvēki savu ēdienreizi plāno, sekojot līdzi, lai tajā tiktu iekļautas visas nepieciešamās uzturvielas.

«Brokastīs uzņemtajam uzturam organismā

jāatjauno aptuveni 25% no diennakts laikā patērētajām olbaltumvielām,

mikro un makroelementiem, jānodrošina nepieciešamais enerģijas daudzums, jābūt ar nelielu kaloriju daudzumu un viegli un ātri pagatavojamam. Sabalansētas brokastis «būvē» ēšanas režīmu visas dienas garumā, palīdz izvairīties no neveselīgām uzkodām un sātīgām vakariņām pirms miega, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kuri rūpējas par savu svaru,» uzsver Dr. A. Martinčuks:

Saskaņā ar eksperta ieteikumiem, sabalansētām brokastīm būtu jāveic šādas funkcijas:

  • Jānodrošina ar enerģiju;

  • Jāatjauno mikro un makro elementu daudzums organismā;

  • Jāsatur pietiekamu olbaltumvielu daudzumu. Olbaltumvielas nepieciešamas sāta sajūtas nodrošināšanai, tāpēc dietologi rekomendē brokastīs uzņemt ne mazāk kā 22 g olbaltumvielu;

  • Jāsatur zems kaloriju daudzums (īpaši būtiski tiem, kas kontrolē svaru);

  • Jābūt ātri pagatavojamām.

Mūsdienu dinamiskajā dzīves ritmā ir grūti rast laiku tam, lai pagatavotu sabalansētas brokastis, tāpēc eksperti rekomendē pievērst uzmanību šobrīd visā pasaulē populārajai tendencei - funkcionālajiem pārtikas produktiem, piemēram, olbaltumvielu kokteilim.

* Uzņēmums Herbalife Baltijas valstu iedzīvotāju aptauju veica sadarbībā ar uzņēmumu SIA «SolidData» 2014. gada oktobrī. Aptaujā piedalījās 1509 Baltijas valstu iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 60 gadiem. Izmantojot aptaujas datus, atsauce uz Herbalife ir obligāta.

** Dr. Aleksandrs Martinčuks - uztura speciālists no Ukrainas, terapeits, pirmās kategorijas gastroenterologs, specializācija ārstēšanas metodēs cīņā ar lieko svaru, Herbalife Zinātniskās padomes eksperts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu