Pēdējo gadu novērojumi liecina, ka diabēts kļūst arvien «jaunāks»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cukura diabēts ir kļuvis par vienu no izplatītākajām slimībām Latvijā – mūsu valstī, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd reģistrēti 81 420 diabēta pacienti, no kuriem lielākajai daļai jeb 94% ir otrā tipa diabēts. Cilvēkiem, kuri sirgst ar diabētu, ir jāmaina savi uztura paradumi. Taču arī pirms saslimšanas ir virkne iespēju, kā rūpēties par veselību – aktīvs dzīvesveids, regulāras maltītes un sabalansēts uzturs ir tikai dažas no tām. Padomos, kā rūpēties par savu veselību, dalās šefpavārs Normunds Baranovskis un diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.

Riska grupā – jaunieši

Cukura diabēta attīstībā liela ietekme ir cilvēka dzīvesveidam – jo tas ir mazkustīgāks, jo lielākas iespējas saslimt. «Pirmā tipa diabēts, kad organisms pārstāj ražot insulīnu, biežāk ir izplatīts jauniešu vidū, savukārt otrā tipa diabēts, kad ir traucēta insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī, biežāk tiek diagnosticēts vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Tomēr pēdējo gadu novērojumi liecina, ka diabēts kļūst arvien «jaunāks».

Otrā tipa diabēts arvien biežāk tiek diagnosticēts jauniešiem un bērniem, ko, visticamāk, ietekmējis neveselīgs uzturs un pārāk mazkustīgs dzīvesveids,» skaidro diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.

Neregulāras un «smagas» maltītes – ceļš līdz diabētam

Tehnoloģiju laikmetā, kad liela daļa laika tiek pavadīta pie datora vai TV ekrāna, pārāk maz uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam. Tāpat arī ēdienreizes tiek ieturētas neregulāri, nereti aizmirstot ieturēties vispār vai dienas «smagāko» un kalorijām bagātāko maltīti uzņemot vēlu vakarā, pirms gulētiešanas. «Visbiežāk tiek «grēkots» ar dienas nozīmīgāko ēdienreizi – brokastīm, aizbildinoties ar vēlmi pagulēt vai laika trūkumu. Taču

tieši brokastis «uzlādē» ķermeni un sniedz enerģiju visai dienai, tā samazinot liekā svara rašanās iespēju.

Turklāt atruna par laika trūkumu noteikti nav pamatota, jo veselīgas maltītes pagatavošana neaizņem daudz laika,» komentē Rimi veselīgās ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Kalorijām bagāts uzturs veicina saslimšanu

Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā. Taču patiesībā tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar diabētu. «Kalorijas uzņemam gan ar saldumiem, gan treknām maltītēm. Tādēļ

maldīgs ir uzskats, ka cukura diabēts rodas tikai no biežas našķošanās ar kārumiem.

Nav konkrētas produktu grupas, kas var izraisīt diabētu, tomēr nesabalansēts un neveselīgs uzturs, kā arī mazkustīgs dzīvesveids veselības stāvokli par pasliktināt,» komentē Ārente.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu