Vai grūtnieces drīkst našķoties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Šobrīd esmu grūtniecības trešajā trimestrī. Vai es varu uzbarot arī bērnu, ēdot našķus?» vēlas noskaidrot kāda māmiņa.

Atbild uztura speciāliste Inese Siksna.

Grūtniecības trešais trimestris ir laiks, kad bērns mammas vēderā ir pilnīgi attīstījies un uzkrāj enerģijas rezerves, lai sevi sagatavotu skaistajam un lielu enerģiju patērējošajam brīdim – nākšanai pasaulē.

Speciāliste uzskata, ka šajā laikā māmiņai savu ēdienkarti nevajadzētu radikāli mainīt. Tāpat ir jāievēro veselīga uztura pamatprincipi – jāēd visu uztura piramīdas grupu produkti atbilstošās porcijās. Kopumā

trešajā grūtniecības trimestrī papildus nepieciešams uzņemt vien par 300-500 kalorijām vairāk nekā pirms grūtniecības!

«Šajā periodā grūtniecei būtu svarīgi sevi sagatavot arī krūts barošanai, tādēļ uzturā nedrīkstētu aizmirst iekļaut olbaltumvielas, kas ir ļoti svarīga mātes piena sastāvdaļa. Tāpat jālieto arī kalciju saturoši produkti, lai, sākot barot mazuli, mamma pati nepaliktu bez kalcija rezervēm,» iesaka Inese Siksna.

Ņemot vērā to, ka grūtniecības trešajā trimestrī ir samazināts aktivitāšu daudzums, papildu našķi un citi vienkāršos ogļhidrātus saturoši produkti netiek iztērēti, bet noglabājas mammas un gaidāmā bērna rezervēs. Lietojot šos produktus pastiprināti, pastāv iespēja palielināt bērna dzimšanas svaru, kas savukārt var apgrūtināt pašu dzemdību procesu, bet māmiņai pēc dzemdībām varētu būt grūtāk tikt galā ar liekajiem uzkrājumiem.

Redzot strauju svara pieaugumu, sievieti uzraugošais speciālists visdrīzāk viņai nozīmēs arī pārbaudi cukura līmeņa noteikšanai asinīs. Tas nepieciešams, jo

straujš svara pieaugums var liecināt arī par grūtniecības diabētu vai pirmsdiabēta stāvokli,

kad organisms ar cukura līmeni asinīs netiek galā.

«Ja grūtniecei kārojas našķu, es neieteiktu tādus, kas ir «tīrs» cukurs vai arī cukurs ar taukiem (šokolāde, smalkmaizītes, saldie biezpiena deserti), bet to vietā izvēlēties, piemēram, kādas augļu vai dārzeņu sukādes. Arī tās ir pietiekami saldas, tomēr kopā ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un pašu svarīgāko – šķiedrvielām, kas kavē strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, ilgāku laiku to saglabājot vienmērīgā līmenī, paildzinās brīdi, kad kārosies pasniegties pēc nākamās našķu saujas.

Tāpat šos našķus vislabāk gatavot pašām, jo tad mēs daudz drošāk zinām, cik daudz un ko tiem esam pievienojušas, un, tos gatavojot, ir iespēja samazināt, piemēram, pievienotā cukura daudzumu,» stāsta uztura speciāliste.

Noteikti nedrīkst aizmirst to, ka arī augļos,

piemēram, vīnogās, ir daudz cukura, tādēļ arī tos nevajadzētu lietot pārmērīgos daudzumos!

Tomēr augļi jebkurā gadījumā būs labāki par smalkmaizītēm un konfektēm!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu