12 ieteikumi soli pa solim pirtīžu veikšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējos gados mēs arvien vairāk tiecamies atgriezties pie senču tradīcijām, piemēram, piedzīvot bērniņa krustabas latviešu tautas garā un arī pirtīžas – rituālu, kura laikā simboliski tiek noslēgta māmiņas un mazuļa vienotība, kas bijusi gaidību laikā, lai varētu sākties bērniņa unikālais dzīves ceļš.

Konsultē dūla Katrīna Puriņa.

Veic pirtīžas pēc iespējas ātrāk!

Tas, kāpēc pirtīžas kādreiz tika rīkotas 8. bērniņa dzīves dienā, bija ar savu medicīnisku skaidrojumu, jo bija jādod laiks slēgties mazulīša nabassaites atliekai un arī savilkties māmiņas dzemdes kaklam pēc dzemdībām. Arī mūsdienās tas ir labs pamatojums, lai veiktu pirtīžas pirmajās nedēļās.

Parūpējies par siltumu pirtiņā!

Pirtiņā vajadzētu būt ap 40 grādiem, lai bēbītis un māmiņa justos labi un omulīgi, - šāda temperatūra nebūs ne par karstu, ne par vēsu.

Sagatavo deviņu dažādu zālīšu novārījumu!

Parasti pirtīžās tiek izmantots deviņu dažādu zālīšu novārījums, kuras māmiņa pati vasarā ir salasījusi sava mazulīša pirmajai vanniņai. Kā skaidro dūla Katrīna Puriņa, nav nozīmes, kādas ir šīs zālītes, jo katru māmiņu uzrunās cita veida ziedi un pļavu zāles.

Reizēs, kad māmiņa nav sagatavojusi zālītes, viņa var savākt

visu, kas ir zaļš mežā, - kadiķis, egle, priede - skuju novārījumam.

Pamatā šajā zālīšu novārījumā izmanto labi zināmās zālītes, kas aug Latvijas pļavās. Parunājies ar dūlu par gaidību laiku un dzemdībām!

Kamēr zālīšu novārījums gatavojas, māmiņai ir iespēja parunāties ar dūlu par to, kā noritējušas gaidības, par dzemdībām, lai viss skumjais un grūtais tiktu izrunāts, arī izraudāts, ja nepieciešams, lai sieviete varētu piedzimt savā jaunajā māmiņas lomā.

Izmēri ūdens temperatūru vanniņā!

Bērniņa vannas ūdenim jābūt ne siltākam par 37 grādiem.

Sagādā piecus elementus pirtīžās!

Pirtīžu rituāla laikā tiek pievienoti pieci elementi.

Sudraba karotīte vai monēta - lai bērniņš būtu vienmēr pārticis un būtu naudiņa.

Maizes doniņa - lai bērniņš būtu vienmēr paēdis.

Kadiķa oglīte un noteiktu krāsu vilnas dzīpariņi. Kadiķu oglīte ir domāta, lai pasargātu bērniņu no ļaunas acs, savukārt zaļais un sarkanais vilnas dzīpariņš ir tam, lai bērniņam būtu labs mūžs un laba veselība.

Iespējams, kādam tas izklausās mītiski, pat māņticīgi, taču tam ir arī medicīnisks skaidrojums, jo kokogle un sudrabs ir izteikti dezinficējoši līdzekļi, sakaltēta maizes doniņa sevī glabā mājas mikrofloras baktērijas, stiprina mazuļa imunitāti un mazina alerģiju veidošanās risku, savukārt noteiktu krāsu dzīpariņi ir sava veida krāsu terapija.

Novēli trīs lietas savam bērniņam!

Māmiņa un tētis var novēlēt trīs lietas savam bērniņam turpmākajai dzīvei.

Veic pirtīžu rituālu!

Saru dzīšanas laikā mazulītis māmiņai ir pie krūts, savukārt dūla ar maigām un vieglām kustībām veic bērniņam masāžu, izmantojot māmiņas pieniņu, lai no ādiņas dabūtu laukā sarus.

Nemasē seju un vēderiņu!

Kā atzīmē dūla Katrīna Puriņa, mājās veicot saru dzīšanu, būtu jāatceras, ka no vēdera un sejas sari laukā nenāk. Parasti arī uz dibena sariņu nav.

Nesteidzies!

Pirtīžu rituāls un saru dzīšana, kas ir viena no tā sadaļām, nav paveicami pusstundas vai stundas laikā, tam noteikti ir nepieciešamas vairākas stundas, reizēm pat pus diena. Šo procedūru iespējams veikt līdz pat bēbīša mēneša vecumam, vēlāk bēbītis kļūst kustīgāks un sariņi vairs tik viegli neparādās.

Noņem sariņus no mazuļa ķermeņa!

Kad bēbītis ir izsarots, mēs ar vatīti, kura samitrināta sezama eļļā, noņemam sariņus no mazuļa ādiņas. Šādu procedūru vēlams atkārtot vēl pāris dienas, lai to laikā nokristu visi sariņi.

Izbaudi masāžu arī pati!

Pēc pirtīžu rituāla parasti arī māmiņa var izbaudīt glāstošu masāžu ar pirts slotiņām, tāpat tiek pateikts paldies māmiņas ķermenim par mazulīša iznēsāšanu un auklēšanu.

Vecāki, kuri saviem mazuļiem baudījuši pirtīžu rituālu, atzīst, ka viss jaunais esot labi aizmirsts vecais, turklāt liels prieks par iespēju piedzīvot šīs senās zināšanas, un ja vēl bērniņš pēc tam būs mierīgs, jo labi izsarots, tas noteikti kļūs par neaizmirstamu notikumu ģimenes dzīvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu