Kā cīnīties ar sliktu dūšu grūtniecības laikā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazuļa gaidības ir ļoti skaists laiks, taču nereti šo laiku mēdz aptumšot «rīta» nelabums, tas mēdz piemeklēt mūs arī pa dienu un vakaros, varbūt ir kāda recepte, kā ar šo nelabumu cīnīties?

Medicīniski «rīta» nelabumu sauc par grūtniecības toksikozi. Tā visbiežāk ir sastopama grūtniecības pirmajos mēnešos un izzūd līdz ar grūtniecības 12. nedēļu.

Kā stāsta ginekoloģe Eva Barkāne, ne visām grūtniecēm ir rīta nelabums,

tomēr 80% šī parādība ir.

Biežākās pazīmes ir slikta dūša vai vemšana ļoti vieglā pakāpē 1-2 reizes dienā, biežāka siekalošanās.

Uz tā dēvēto rīta nelabumu ir iespējams palūkoties no dažādiem skatu punktiem. Viens varētu būt vēsturiskais skaidrojums. Senā pagātnē, kad medicīna vēl nebija attīstījusies tādā līmenī kā šodien, cilvēki ticēja, ka pati daba pasargā topošo māmiņu, raisot viņā sliktas dūšas sajūtu.

«Agrāk, pirms 100-200 gadiem, pārtika nebija tik laba kā šodien, tāpēc slikta dūša radās no ēdiena smakas, piemēram, vecas gaļas vai olām,» stāsta Eva Barkāne.

«Rīta» nelabumu ir iespējams skaidrot arī sajūtu un emociju līmenī.

Agrāk cilvēki uzskatīja, ka māmiņai sliktā dūša ir tāpēc, ka viņa psihoemocionāli nav tam gatava. Ir termins – izvemt bērniņu... Ja saskaras ar grūtniecību negaidot, nav gatava, jaucas domas pa galvu – ko man darīt? Paturēt mazuli? Ir tāds jēdziens medicīnā – psihosomatika: jebkura slimība rodas galvā.

Un tomēr mediķi sliecas topošās māmiņas nelāgo pašsajūtu skaidrot medicīniski.

Grūtniecība pēc savas būtības ir iekaisums, jo mammas organismā tiek ievadīti puse svešu audu un māmiņas organisms sūta galētājšūnas, kas it kā pretojas, un tāpēc māmiņas organismā veidojas iekaisuma, uzbrukuma reakcija.

Katrai no mums, gaidot mazulīti, noteikti rodas savi paņēmieni, kā cīnīties ar nelāgo pašsajūtu, taču ir vispārpieņemti ieteikumi, kuros būtu vērts ieklausīties, varbūt noder:

- ēd biežāk nekā trīs reizes dienā, bet mazām porcijām;

- mēģini pasmaržot citrusaugļus;

- dzer svaigi spiestu citronu sulu, kurai pievienots ledus;

- nedaudz atlaidies gultā;

- dzer ingvera tabletes;

- sūkājamās konfektes.

Iespējams, reizē ar sliktu dūšu tev var būt arī reibonis, kas saistīts ar to, ka neesi īsti paēdusi, tāpēc krītas cukura līmenis, samazinās asinsspiediens; vajadzētu mēģināt paēst, iedzert kafiju.

Droši var dzert arī 2 tasītes kafijas, bet noteikti ar pienu.

Sliktas dūšas periodā ieteicams neatteikties no grūtnieču vitamīniem, jo tie mazina rīta nelabumu. Šādā gadījumā vitamīnus vajadzētu iedzert pirms gulētiešanas, bet ne tukšā dūšā.

Ja neviens no ieteikumiem nelīdz, nekreņķējies, pacieties, jo reti gadās tā, ka nelabums pavada māmiņu visu grūtniecības laiku. Kad mazulis būs piedzimis, viss būs vislabākajā kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu