Kāpēc pēcpusdienā izskatāmies vecākas jeb interesanti fakti par sejas ādu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dienas gaitā āda mainās. No klīniskā skatpunkta noguruma pazīmes kļūst redzamākas, sejas tonis blāvāks, grumbas dziļākas, un sejas vaibsti atslābst. No bioloģiskā skatpunkta tas skaidrojams ar vairāku ādas parametru pārmaiņām dienas gaitā: āda kļūst plānāka, ādā esošie šķidrumi tiek pakļauti gravitācijas efektam un ādas starojums mainās. Arī mitruma un lieko taukvielu (sebuma) izdalīšanās izraisa ādas izskata pārmaiņas.

Šī parādība ir ļoti redzama, un sievietes jūt atšķirību starp to, kāda ir viņu āda no rīta un kāda vakarā; tās sākumā uztver kā noguruma pazīmes, kuras dienas laikā pastiprinās. Bet šīs pazīmes patiesībā ir līdzīgas ādas novecošanas pazīmēm ilgākā laika posmā,

tāpēc šo procesu sauc par sejas ādas novecošanu dienas laikā.

Lai atšifrētu klīniskās ikdienas novecošanas pazīmes, Vichy veica pētījumu par 111 sieviešu ādas novecošanu (viena grupa – vecumā no 25 līdz 35 gadiem un otra grupa – vecumā no 55 līdz 65 gadiem), izmantojot īpašas komplementāras metodes:

  • instrumentāli (ādas tvirtuma mērījumi ar kutometru un ādas toņa mērījumi ar hromametru);
  • objektīvi (ekspertu paneļa vērtējums, tests, kā viena sieviete izskatās citas sievietes acīs, un salīdzinājums pa pāriem);
  • pašnovērtējums.

Šie eksperimentālie mērījumi ļāva noteikt, ka laika posmā no rīta līdz vakaram:

  • sejas āda kļūst blāvāka;
  • grumbas kļūst redzamākas;
  • āda ir mazāk tvirta;
  • sievietes izskatās nogurušas un jūt, ka izskatās arī vecākas. Jo lielāks dalībnieces gadu skaits, jo šī atšķirība ir izteiktāka.
  • Kopumā tika secināts, ka, vērtējot no klīniskā skatpunkta,

    ādas stāvokļa pasliktināšanās no rīta līdz vakaram ir līdzvērtīga četriem bioloģiskās novecošanas mēnešiem.

Lai veicinātu sieviešu izpratni par ādas novecošanu un lai saprastu sieviešu attieksmi pret dažādām novecošanas izpausmēm, Vichy veica padziļinātu pētījumu, kurā atklāja, ka sieviešu attieksme un to pavadošās gaidas ir kļuvušas aizvien sarežģītākas. Lai gan novecošanas pazīmju mazināšana ilgtermiņā paliek prioritāte, sievietes kļūst aizvien prasīgākas un nepacietīgākas, turklāt nevēlas gaidīt mēnesi, lai ieraudzītu skaistumkopšanas līdzekļa iedarbību.

Viņas pieprasa:

  • tūlītēju iedarbību, kas acumirklī ļauj justies jaunākām;
  • viņas grib, lai šis efekts saglabātos ilgstoši, jo tieši vakarā pēc garās dienas spriedzes sievietes pamana, ka laika atstātās zīmes sejā kļuvušas izteiktākas un viņas jūtas vecākas;
  • vienlaikus viņas vēlas arī ilgtermiņa iedarbību, lai nodrošinātu panākto rezultātu saglabāšanos arī turpmāko gadu laikā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu