7 produkti, kas liek dzeltēt taviem zobiem...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Žilbinoši balti zobi ir gandrīz ikviena cilvēka sapnis. Tādēļ aizvien biežāk tiek piedāvātas pēc iespējas efektīvākas zobu baltināšanas metodes, kas zobus padara gaišākus īsā laika posmā, taču ilgtermiņā šīs metodes izraisa zobu veselības problēmas.

Pamatā cilvēka zobi ir balti, taču laika gaitā zobu virskārta gan dabīgi, gan dažādu produktu lietošanas un procesu dēļ noārdās un atklāj dzeltenākas nokrāsas slāni – dentīnu. Jo vairāk slāņu tiek noārdīts, jo dzeltenāki kļūst zobi.


Ikdienā biežāk lietotie produkti, kuri iekrāso zobus, ir:


Melna kafija un melna tēja – jo tumšāks ir produkts vai dzēriens, ko lietojam, jo lielākas pēdas tas atstāj uz mūsu zobiem. Lai mazinātu kafijas un melnās tējas krāsojošo ietekmi, ieteicams pievienot dzērieniem nedaudz piena, kas

atšķaidīs tumšo krāsu un tādējādi padarīs to maigāku arī zobiem.


Vīns – lai arī var šķist, ka sarkanvīns ir tas dzēriens, kas krāso zobus, arī baltvīns atstāj savu iespaidu. Sarkanvīns savas tumšās krāsas dēļ krāso zobus gluži kā nokļūstot uz balta krekla, bet baltvīna sastāvā ir skābes, kas zobu emaljā izraisa mikroplaisas, kas atstāj nopietnāku iespaidu uz zobu veselību ilgtermiņā.


Gāzētie, saldinātie dzērieni – lielā cukura un skābju daudzuma dēļ saldinātie, gāzētie dzērieni, īpaši enerģijas dzērieni, ir vieni no zobu lielākajiem nelabvēļiem. Rūpējoties par saviem zobiem, slāpju remdēšanai

ieteicams izvēlēties ūdeni.



Mellenes, avenes, dzērvenes, ķirši un citas tumšās ogas – lai arī ļoti veselīgas un uzturā ieteicamas, tomēr arī ogas spēj iekrāsot zobus. Lai mazinātu to atstātās pēdas, pēc ogu ēšanas ieteicams izskalot muti ar ūdeni.

Karijs, sojas un tomātu mērce – ir pierādīts, ka arī mērces, kurām piemīt izteikta krāsa, spēj iekrāsot zobu virsmu. Lai no tā izvairītos, ieteicams uzturā iekļaut tvaicētus brokoļus vai ziedkāpostus. Ir pierādīts, ka tie izveido zobiem aizsargkārtu un mazina krāsojošo produktu ietekmi.

Vīnogu, dzērveņu, granātābolu un citu tumšu ogu vai augļu sulas – kā jau iepriekš minētās tumšās ogas, arī to sulas un augļu sulas atstāj iespaidu uz zobiem. Lai izvairītos no krāsojuma,

ieteicams dzert sulas, izmantojot plastmasas salmiņu,

un pēc tam izskalot muti ar ūdeni.

Konfektes, ledenes un citi krāsaini saldumi – tie krāso zobus ar to sastāvā esošajām krāsvielām. Tāpat kā krāsaina mēle pēc sūkājamās konfektes nobaudīšanas vai želejokonfekšu notiesāšanas, arī zobi izjūt krāsu efektu. Būtisku ietekmi uz zobiem atstāj arī saldumu sastāvā esošais lielais daudzums cukura, kas, kā visiem zināms, spēlē savu lomu zobu veselībā.


Ceļā uz žilbinošu smaidu ir vērts atcerēties produktus un to krāsas ietekmi uz zobiem. Protams, dramatiski sevi ierobežot nav ieteicams, bet reizi pa reizei piedomāt, ko un kā ēdam, gan būtu veselīgi. Tāpat būtu jāizvērtē, kādu zobu pastu ikdienā izvēlamies, vai tā atbilst zobu stāvoklim un tās sastāvā ir fluorīds. Jāatceras, ka zobus nepieciešams tīrīt vismaz divas reizes dienā un regulāri, reizi pusgadā jādodas vizītēs pie zobārsta un zobu higiēnista.
Informācija sagatavota sadarbībā ar Signal zīmola vadītāju Maritu Sohu un Latvijas Zobu higiēnistu asociāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu