Pirmā reize pie ginekologa jau pirmskolas vecumā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir vairākas slimības, kuras ir ļoti svarīgi laikus diagnosticēt, lai nekavējoties sāktu ārstēšanu, jo tikai tā tālākā nākotnē var izvairīties no problēmām ar bērna iznēsāšanu. Tāpēc, pat ja meitene vēl nav sākusi dzimumdzīvi, ir ļoti svarīgi konsultēties ar ginekologu, lai pārliecinātos par to, ka viss kārtībā.

Sīkāk pastāstīs bērnu un pusaudžu ginekoloģe ar starptautisku sertifikātu - Ilona Auziņa, kas vada arī bērnu un pusaudžu ginekologu nodarbības Latvijas Ginekologu un vecmāšu asociācijā.

6 - 7 gadu vecums - labs vecums, lai iepazītos ar ginekologu

Pirmo reizi pie ginekologa būtu vēlams doties pirms skolas gaitu sākšanas. Tā būs vienkārši vizuāla apskate, lai ārsts pārliecinātos par to, ka visi orgāni ir izveidojušies kā nākas un strādā pareizi. Ja viss ir kārtībā, tad

nākamajai vizītei jābūt pusaudžu vecumā.

Meitenēm nav jābaidās uzdot jautājumus!

Vizītei pie ginekologa jāpārvēršas par draudzīgu sarunu starp meiteni un speciālistu. Meitenēm nevajadzētu kautrēties jautāt par tēmām, kas viņas interesē. Skolās vairs nav veselības mācības, un šis fakts pavisam noteikti ir jāņem vērā. Ginekologs izjautās meiteni par to, vai viņai ir kādas sūdzības par krūtīm, mēnešreižu sākšanos vai nesākšanos, sāpēm vēderā utt., kā arī jautās par bērnībā pārciestām slimībām, pat par angīnu vai citām imūnsistēmas saslimšanām. Viss minētais var izraisīt arī nepareizu dzimumorgānu attīstību.

Tāpat ginekologam jāzina sieviešu līnijas iedzimtība. Meitenēm jājautā savām mammām, vecākajām māsām par dažādām sieviešu līnijas slimībām: jāzina, vai ir kādas problēmas bijušas, saslimšanas, jāzina arī, kā noritējusi grūtniecība, dzemdības un vai mammai, vecmāmiņai un citām tuvākajām dzimtas sievietēm bijis viegli palikt stāvoklī.

Svarīgi ir noskaidrot arī par ģenētiskajām un endokrinoloģiskajām slimībām, piemēram, cukura diabētu. Jo vairāk informācijas, jo labāk.

Ideālā gadījumā pie ginekologa jādodas kopā ar mammu.

Vizītes laikā meiteni arī nomērīs un nosvērs. Tāda ir lietu kārtība.

Ja visi dzimumorgāni attīstās normāli, ginekologs uz krēsla meiteni var pat nesēdināt. Ja ārsts atklāj kaut kādas novirzes orgānu attīstībā, tad tomēr vajadzīga rūpīgāka papildu apskate. Vispirms ultrasonogrāfiska un tad, ja nepieciešams, var tikt veikta pārbaude caur anālo atveri. Bet tādi gadījumi ir ļoti, ļoti reti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu