Pētījums: Mērens kafijas patēriņš samazina aterosklerozes risku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mērens kafijas patēriņš samazina aterosklerozes risku, kas var izraisīt nopietnas sirds un asinsrites sistēmas problēmas, liecina otrdien publiskots Dienvidkorejas zinātnieku pētījums.

Iepriekš arī citi pētījumi par kafijas ietekmi uz veselību rādījuši, ka populārais dzēriens mazina risku iedzīvoties izkliedētajā sklerozē, Parkinsona un Alcheimera slimībās.

Dienvidkorejas zinātnieki analizēja datus, kas iegūti no 25 100 dienvidkorejiešu sievietēm un vīriešiem, kuru vidējais vecums ir 41 gads un kuriem regulāri veiktas veselības pārbaudes.

Nevienam no pētījuma dalībniekiem nebija sirds un asinsvadu problēmas, bet vienam no septiņiem tika konstatētas agrīnas aterosklerozes pazīmes.

Ateroskleroze izpaužas kā taukiem līdzīgu vielu, galvenokārt holesterīna, nogulsnēšanās asinsvadu sienās, kas ar laiku noved pie asinsvadu deformācijas un sašaurināšanās līdz pat pilnīgai nobloķēšanai. Tas savukārt izraisa tādas slimības kā trombozi, miokarda infarktu un insultu.

Vislielākais artēriju nosprostošanās līmenis tika konstatēts cilvēkiem, kuru paradums ir nedzert kafiju vai izdzert vairāk par piecām tasītēm dienā.

Tiesa, tasītes lielums ziņojumā par pētījuma rezultātiem nav norādīts.

Zinātnieki secināja, ka rezultāts ir vienāds visās pētījuma dalībnieku grupās neatkarīgi no vecuma, dzimuma, paraduma smēķēt vai nesmēķēt, ķermeņa tauku līmeņa, alkohola patēriņa vai asinsspiediena līmeņa.

Pētījuma rezultāti publiskoti žurnālā «Heart».

Dienvidkorejas zinātnieki norāda, ka viņu pētījums balstīts uz datiem, kas iegūti no relatīvi veselīgiem, vidēja vecuma, izglītotiem korejiešiem, un tādēļ, iespējams, nav vispārināmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu