Neaizstājami produkti sievišķīgai ēdienkartei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavasarim tuvojoties, aicinām sievietes rūpēties par savu pašsajūtu un skaistumu, iesakot ikdienas ēdienkartei produktus, kas ir īpaši nozīmīgi sievietes veselībai!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Bezpiedevu vai grieķu jogurts

Tas satur veselībai labvēlīgās probiotiskās baktērijas, kas aizsargā organismu un pats galvenais - uzlabo imunitāti. Labo baktēriju daudzumu sievietes organismā samazina antibiotiku un citu medikamentu lietošana, neveselīgs uzturs, kaitīgie paradumi, fizisko aktivitāšu trūkums, stress. Grieķu jogurtā ir ne tikai divkārt vairāk olbaltumvielu, bet arī krietni mazāk tauku un ogļhidrātu. Salīdzinot ar saldinātajiem jogurtiem, tas palīdz uzturēt optimālu ķermeņa svaru.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Zivis (treknās jūras zivis - lasis, skumbrija)

Zivis ir viens no produktiem, kas vismaz 2 - 3 reizes nedēļā sievietēm jāiekļauj ikdienas uzturā. Liela nozīme ir zivīs esošajām omega 3 taukskābēm, kas aizsargā no virknes saslimšanu, piemēram, sirds asinsvadu slimībām, paaugstināta asinsspiediena, depresijas, garastāvokļa svārstībām, locītavu sāpēm un citām saslimšanām, kas saistītas ar iekaisuma procesiem organismā. Tās uzlabo ne tikai izskatu un noskaņojumu, bet arī garīgo veselību, vairo prieku un labsajūtu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Pākšaugi (pupas, pākšu pupiņas, zirņi)

Pākšaugi ir ne tikai olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu, bet arī šķiedrvielu avots. Tiem ir zema enerģētiskā vērtība un neliels tauku daudzums. Interesanti, ka pākšaugi palīdz normalizēt sievietes hormonālo līmeni, tādējādi samazinot pirmsmenstruālā sindroma un menopauzes radītos simptomus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Pilngraudu produkti (auzu pārslas, griķi, bulgurs u.c.)

To sastāvā esošās šķiedrvielas rada sāta sajūtu, samazina apetīti, tādējādi palīdzot kontrolēt svaru, saglabāt nemainīgu cukura līmeni un samazinot holesterīna daudzumu. Pilngraudu produktos esošās šķiedrvielas veicina zarnu darbību un saista ūdeni, tādējādi palīdzot izvadīt toksiskās vielas, palīdz cīņā pret žultsakmeņiem, sirds slimībām, aptaukošanos, diabētu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Ogas (mellenes, dzērvenes, upenes, zemenes u.c.)

Pašlaik ir pēdējais laiks iztukšot saldēto ogu krājumus. Antioksidanti, kas atrodas ogās, palīdz audiem un šūnām atjaunoties, uzlabojot izskatu, acu, ādas, matu un nagu veselību. Ogas satur arī bagātīgu folskābes un C vitamīna daudzumu, kas sevišķi vajadzīgs sievietēm reproduktīvajā vecumā. Mellenēs ir bagātīgs antioksidantu avots, tās uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un samazina ādas novecošanos.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Zaļie lapu dārzeņi

Tajos esošais K vitamīns uzlabo kaulu veselību, samazinot osteoporozes attīstības risku. Turklāt zaļie lapu dārzeņi palīdz organismam vieglāk uzsūkt un izmantot sievietēm tik nepieciešamo dzelzi. Pavasarī nedrīkstam aizmirst par jaunajām redīsu lapiņām, tās palīdz sievietēm regulēt estrogēna līmeni, tādā veidā samazinot krūts vēža risku, uzlabojot garastāvokli un dzīves uztveri. Zaļie lapu dārzeņi, arī brokoļi ir labs C un A vitamīna, šķiedrvielu, folskābes, kalcija, dzelzs un kālija avots. Interesanti, ka kālijs ir tā minerālviela, kas cīnās ar pārmērīgi uzņemtā sāls izraisītajām negatīvajām sekām cilvēka organismā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu