Ar hematogenu pretī enerģiskam un veselīgam pavasarim

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja uz pavasara pusi tavs organisms jūtas saguris, moka vājums un nespēks, iespējams, ciet no tādas izplatītas parādības kā dzelzs deficīta jeb anēmijas. Ja trūkst dzelzs, organisms saņem par maz skābekļa, kas ir galvenais moža gara un veselības uzturētājs. Tāpēc jādomā par dzelzs rezervju atjaunošanu. Līdztekus veselīgam uzturam ar gaļas produktiem, tumšo lapu dārzeņiem, graudaugiem, žāvētiem augļiem u.tml. lielisks dzelzs avots ir Latvijā jau daudzus gadu desmitus pazīstamais kārums hematogens.

Kas hematogenam vēderā?

Sniedzoties pēc hematogena batoniņa, nebūs jāmokās pārmetumos par tukšu un neveselīgu našķošanos, ko nereti saldumu mīļiem pārmet diētas ārsti. Saldā hematogena tāfelīte jau kopš ražošanas pirmsākumiem tālajā 20.gadsimta sākumā Krievijā tapa kā vērtīgs produkts uztura bagātināšanai ar dzelzi. Hematogena vērtīgākā daļa ir tam pievienotais, no liellopu asinīm iegūtais, albumīns – dabisks dzelzs avots, kas veicina sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna normālu veidošanos. Savas veselību veicinošās īpašības hematogena batoniņš saglabājis arī līdz mūsdienām, tāpēc ne velti tas nopērkams gan aptiekās, gan veikalos.

Mainās līdzi laikiem

Turklāt jaunās tehnoloģijas hematogenu padarījušas vēl garšīgāku, nekā šo saldumu atceramies no padomju laikiem, kad arī hematogens bija ļoti iecienīts bērnu našķis. Mūsdienu hematogens ir valkanāks, mīkstāks, ar maigāku konsistenci, turklāt ar piedevām - šokolādes glazūru, linsēklām u.c.

Protams, dzelzs deficīta profilaksei pats svarīgākais ir pilnvērtīgs uzturs. Tradicionāli kā īpaši labu dzelzs avotu zinām tumšo lapu dārzeņus - spinātus un salātus, arī aprikozes, rozīnes, granātābolus, riekstus u.c. Taču jāatceras, ka daudz labāk organisms dzelzi uzņem no dzīvnieku valsts produktiem – gaļas, aknām u.c. Arī hematogenā iekļautais dzelzs ir dzīvnieku izcelsmes, kas viegli uzsūcas organismā un palīdz samazināt nogurumu un nespēku.

Palīdz dabai

Vienmēr atceries, ka hematogens nav zāles un mazasinību neārstē. Ja ir nopietni veselības traucējumi, noteikti jādodas pie ārsta. Taču hematogenu noteikti var lietot kā uztura bagātinātāju dzelzs papildus uzņemšanai gadījumos, kad organismam tas nepieciešams pastiprināti, piemēram, sievietēm ar smagu menstruālo asiņošanu, pēc pārslimotas vīrusa infekcijas vai operācijas ar asins zudumu, vai, ja ir trūcīgs uzturs, vai bērns piedzīvo intensīvas augšanas posmu. Dzelzs palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, kad tas nepieciešams vairāk nekā daba spēj dot – pirms sporta sacensībām, pie lielas slodzes mācībās, stresa apstākļos u.c. Arī tad hematogens kopā ar pilnvērtīgu uzturu būs labs enerģijas atjaunotājs, palīdzot sagaidīt pavasari možiem un dzīvespriecīgiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu