Magnijs – enerģijas ražotājs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Par magnija trūkumu organismā var liecināt dažādas, pat ļoti nespecifiskas sūdzības – cilvēkam ir ilgstošs nogurums, depresija, bezmiegs, tirpšanas sajūta pa visu ķermeni, muskuļu vājums, dažkārt sirds aritmija, paaugstināts asinsspiediens. Nav tā: man ir konkrēta sūdzība un diagnoze skaidra – magnija trūkums. Pat ārstam tas ir ciets rieksts – spēt precīzi noteikt sliktās pašsajūtas iemeslus un nozīmēt pareizo ārstēšanu, iekļaujot minerālvielu uzņemšanu.

Konsultē ģimenes ārste Dana Misiņa, Capital Clinic Riga, Veselības Centrs 4

Kas ir magnijs?

Magnijs ir minerālviela, kura piedalās ļoti daudzos bioķīmiskajos procesos. Par tā nepieciešamību īpaši atceramies, vēloties, lai pilnvērtīgi darbojas mūsu muskuļaudi un nervu šķiedras. Magnijs ir neaizstājams mūsu enerģijas ražošanai un daudzu citu ķīmisko reakciju norisei. Svarīgi atcerēties, ka magnijs iesaistīts olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku pārstrādes procesos. Un vēl svarīgāk zināt, ka mūsu organisms pats magniju neražo.

Visvairāk magnija atrodas kaulos – aptuveni 65%, muskuļos – aptuveni 25%, kā arī citās ķermeņa šūnās un šķidrumos. Asinīs magnijs ir tikai 1%, tāpēc maldīgi ir uzskatīt, ka par magnija trūkumu precīzi var uzzināt, veicot asinsanalīzes. Asinsanalīzēs magnija trūkumu pamanīsim tikai tad, ja tas būs kritiski zems. Taču sūdzības par sliktu pašsajūtu var parādīties krietni agrāk.

Kur to iegūt?

Magnijs, līdzīgi kā pārējās minerālvielas, organismā neveidojas. Tātad tas jāuzņem ar ikdienas uzturu. Magniju pietiekamā daudzumā satur pilngraudi, ļoti labas ir ķirbju sēklas. Ja ēdam maizi, pienu, gaļu, zivis, tumši zaļos lapu salātus, spinātus, pākšaugus, baltās pupiņas – varam būt droši, ka uzņemsim arī magniju. Pat ūdens, sāls un melnā šokolāde satur magniju. Latvijā lielveikalos un arī ekoloģiskajos veikalos ir pieejams magnija sāls (piemēram, himalaju sāls u.c.) Tie, protams, ir dārgāki par mūsu parasto galda sāli, taču veselīgāki. Taču ir viens «bet»... Lietojam labu un veselīgu uzturu, taču mūsu organisms tik un tā var sākt signalizēt par magnija trūkumu. Izrādās, organisms spēj uzsūkt tikai aptuveni vienu trešo daļu no uzņemtās devas, pārējo magniju izvadām ar urīnu. Un, ja ir traucēta nieru darbība vai ir citas hroniskas kaites, magnijs izdalās pastiprināti. Pastiprināti tas izdalās arī, piemēram, kad ir caureja vai vemšana. Tāpēc šādos gadījumos magnijs jāuzņem papildus.

Riska grupas

Nieres ir tās, ar kuru starpniecību magnijs tiek izvadīts no organisma. Magnija trūkumu asi var izjust cilvēki, kuri nieru vai sirds slimību gadījumos lieto urīndzenošos līdzekļus. Liela riska grupa ir tie, kuri pārāk aizraujas ar alkoholiskajiem dzērieniem, jo alkohols palielina izvadītā urīna, tātad arī magnija daudzumu. Magnija trūkumu var veicināt arī ilgstoša caureja. Jā, arī badošanās jeb, moderni runājot, dažādu diētu ievērošana, kuru laikā neuzņemam pilnvērtīgu uzturu vai uzņemam ļoti maz pārtikas.

Mūsdienās ļoti populāri ir kuņģa darbības preparāti, kas mazina kunģa skābi, bet vienlaikus nobloķē minerālvielu, tai skaitā, magnija uzsūkšanos. Ja ilgstoši lietojam šos preparātus, jāsāk nopietni izsvērt, vai nav minerālvielu uzsūkšanās traucējumi.

Svara samazināšanai pēdējā laikā populāras ir dažādas ķirurģiskās operācijas, pēc kurām var rasties uzsūkšanās traucējumi. Ja jūtat tirpoņu, muskuļu nespēku, garastāvokļa izmaiņas, noteikti vajadzētu vērsties pie ķirurga vai ģimenes ārsta, kurš ieteiks piemērotāko magniju saturošo preparātu lietošanu.

Ko un cik ilgi lietot?

Magnijs ir uztura bagātinātājs, kuru aptiekas piedāvā ļoti plašā sortimentā. Magniju var lietot kombinācijā ar citām minerālvielām, var lietot polivitamīnus, kuru sastāvā ir minerālvielas. Vislabāk uzsūcas magnija citrāts. Ir šķīstošie magnija preparāti, ātri uzsūcošie un tādi, kas iedarbojas lēnāk. Ja pie migrēnas lēkmēm vai spēcīgas caurejas gadījumā vajag ātri uzņemt magniju, tad lietojam šķīstošos, bet, piemēram, migrēnas profilaksei – lēnākas iedarbības.

Uz jautājumu – cik ilgi ieteicams lietot magniju, nav vienas atbildes. Piemēram, ja sākusies caureja, magniju jāsāk lietot uzreiz un jāturpina aptuveni 1-2 dienas pēc simptomu izzušanas. Būs gadījumi, kad ārsts ieteiks lietot magniju ilgāk, 1 – 2 mēnešus. Noteikti jāatceras - vitamīni un minerālvielas nav jālieto pastāvīgi, īpaši, ja jums nav nekādu sūdzību. Taču, ja šāda nepieciešamība ir, jācenšas ievērot noteiktās devas un lietošanas ilgums. Ja lietojam magnija preparātus, nav jāsabīstas, ka anotācijā norādīts, jūsuprāt, liels tablešu skaits. Devas nav noteiktas tāpat vien, tās ir jāievēro, ja grib iegūt rezultātu.

Nepieciešamības gadījumā magniju ievada arī intravenozi vēnā vai muskulī. Nervu saslimšanas gadījumā, kad nervu šķiedra tiek sliktāk «barota» vai ir kādi nervu apvalka traucējumi, magnijs jālieto kombinācijā ar citiem, piemēram, B grupas vitamīniem.

Magnijs un grūtniecība

Dažkārt magnija lietošana nepieciešama arī grūtniecības periodā, piemēram, ja ir problēmas ar augļa iznēsāšanu, ja draud spontānais aborts. Šādos gadījumos magnija lietošana stingri jāsaskaņo ar ginekologu.

Mūsdienu bērnu lielā problēma ir dažādas alerģijas. Tāpēc periodā, kamēr māmiņa bērniņu baro ar krūti, viņa cenšas ierobežot savā uzturā produktus, kuri var izraisīt alerģiskas reakcijas, piemēram, dārzeņus, sēklas, zivis, piena produktus, pākšaugus. Tā kā šie produkti satur magniju, māmiņas organismā tā var sākt pietrūkt un vajadzētu uzņemt papildus.

Pēcdzemdību periodā daudzām sievietēm bieži ir depresijas riski, un arī tad būtu nepieciešams aprunāties ar ārstu. Magniju tiešām var dēvēt par enerģijas ražotāju, jo tas mazina stresa negatīvo ietekmi un nervozitāti, palīdz koncentrēties. Magniju iesaka lietot, ja cilvēks cieš no migrēnas, kuras izraisītājs arī bieži ir stress.

Izlemt pašam vai konsultēties ar ārstu?

Ja mūsu nieres ir veselas un nav kādu hronisku saslimšanu, īslaicīgi un ieteicamajās devās lietots magnijs noteikti nāks par labu. Ja jūtat ilgstošu nogurumu, noslieci uz depresiju, enerģijas trūkumu, noteikti var lietot magniju un 1-2 nedēļas vērot izmaiņas organismā. Ja tās ir pozitīvas, viss kārtībā. Taču, ja uzlabojumu nav, tad gan labāk vērsties pie ārsta, kurš veiks nepieciešamos izmeklējumus, izrunāsies un lems par jums atbilstošāko preparātu nozīmēšanu.

Tiem, kam ir kaulu problēmas, parasti zina, ka nepieciešams pastiprināti uzņemt kalciju, taču ne vienmēr ievēro, ka papildus jāuzņem arī magnijs. Arī osteoporozes, osteopēnijas gadījumā jāizsver, vai kopā ar kalciju nevajadzētu uzņemt magniju.

Ja cilvēks zina, ka viņam ir D vitamīna trūkums, tad paralēli profilaktiski var lietot arī magnija preparātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu