Uztura padomi, plānojot grūtniecību. Ekspertes viedoklis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties vasarai, mēs arvien vairāk dzirdam padomus, kā labāk tievēt un ko ēst, lai uzlabotu savu imunitāti. Mūsdienīgu diētu ir milzum daudz, arvien populārāka kļūst svaigēšana, veģetārā diēta un tās paveidi, bet, kā šīs modes tendences iet kopā ar pāra vēlmi ieņemt bērniņu un kāpēc vārds «diēta» nemaz nav īstais pastāstīs uztura speciāliste Eva Kataja. E.Kataja, ieguvusi maģistra grādu medicīnas zinātnēs Glāzgovas Universitātē, Skotijā, specializējas svara regulēšanas un ēšanas traucējumu gadījumos, kā arī ir Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas biedre un lektore Rīgas Stradiņa universitātē.

1. Kā reproduktīvā veselība ir saistīta ar mūsu uzturu?

Reproduktīvā veselība ir tieši saistīta ar uzturu tāpat kā mūsu veselība kopumā, jo ar uzturu var ietekmēt ļoti daudz. Protams, nav tāda produkta, kuru var apēst, lai iestātos grūtniecība, bet tas, ka šīs abas lietas ir saistītas, ir vairāk nekā skaidrs, un tas ir pierādīts arī pētījumos.

2. Vai uzturs spēj uzlabot reproduktīvo veselību?

Jā, ja vaina ir uzturvielu deficītā, kā rezultātā organisms nespēj funkcionēt tā, ka tam būtu paredzēts. Ir bijuši gadījumi, kad, izdarot izmaiņas uzturā, pāris ir beidzot ticis pie bērniņa, taču ir grūti pateikt, vai tas bijis, pateicoties uztura izmaiņām vien.

3. Vai uzturs var patstāvīgi uzlabot veselību vai tikai kombinācijā ar citiem līdzekļiem un procedūrām? Vai varbūt uztura ietekme ir atkarīga no tā, cik sarežģīts ir konkrētais gadījums?

Ir jāskatās katrs gadījums atsevišķi. Ja kāda cilvēka vidē viss ir sakārtots, tad, varbūt, trūkstošais elements ir tieši uzturs. Bet parasti tas ir jāaplūko kopā ar psiholoģisko stāvokli, ir svarīgas arī fiziskās aktivitātes, ikdienas darbs, kāds ir stresa līmenis un atpūtas režīms. Pret tiem, kas smēķē, esmu kategoriska – viņi var ēst visus pasaules dārzeņus, un tāpat tas neatsvērs smēķēšanas nodarīto kaitējumu veselībai.

Es neteiktu, ka tikai uzturs varētu būt vainojams un ka reālajā dzīvē kādam vajadzētu uzlabot tikai uzturu. Pats par sevi uzturs reti ir neauglības cēlonis. Tā varētu būt tikai tad, ja viss apkārt ir ideāli, tu esi laimīgs, darbā nav stresa, esi fiziski aktīvs un vienīgais, pie kā tu pēkšņi esi aizmirsis piedomāt, ir sabalansēts uzturs. Bet atkal, ja uzturs nav atbilstošs organisma vajadzībām, tad varētu būt problēmas. Jo, ja nav pietiekamā daudzumā minerālvielu, vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu savienojumu, tas var kļūt par iemeslu, kāpēc sieviete nevar palikt stāvoklī. Var būt izmainīta hormonu darbība, kas tiešā veidā ir atbildīgi par grūtniecības iestāšanos un normālu norisi. Problēmas var būt arī tad, ja tiek uzņemts pārlieku daudz rūpnieciski pārstrādātu produktu: jo uzturs ir dabīgāks, jo mazāk tajā ir apstrādātu produktu, kam pievienotas sintētiskas pārtikas vielas, jo labāk. Un tas ir vienlīdz svarīgi gan sievietēm, gan vīriešiem, jo tas ietekmē arī spermas kvalitāti.

4. Kāda diēta ir jāievēro sievietei, lai ieņemtu bērniņu?

Nekāda. Diētu noteikti nevajag! Ir jāskatās, protams, kāds ir svars. Bet katrā ziņā tā nebūtu diēta, jo diēta izraisa asociācijas, ka būs sev daudz kas jāaizliedz. Šajā gadījumā vajadzētu koncentrēties uz to, ko drīkst un vajag: kvalitatīvi produkti, kvalitatīvas izejvielas un daudz zaļumu, kur būs folijskābe, dzelzs, vitamīni un citi savienojumi, kas ir nepieciešami optimālai organisma darbībai.

5. Vai vajadzētu ēst pēc iespējas vairāk augļu, dārzeņu, zaļumu?

Uzturam ir jābūt daudzveidīgam, jo neviens nevar uzreiz pateikt, kas organismam šobrīd ir vajadzīgs. Vispirms ir jāieklausās savās sajūtās un jāpiedāvā sev dažādi produkti: augļi, dārzeņi, gaļa, zivis, rieksti, pupiņas. Ir jāēd pārtika no dažādām produktu grupām. Vienmēr gribas atrast kādu vienu produktu, kas palīdz samazināt svaru, vienu, kas samazina holesterīna līmeni, vienu, kas palīdz ieņemt bērnu, bet tā diemžēl nav, jo nav tāda viena produkta, kas satur visu: minerālvielas, vitamīnus tieši tādā daudzumā, lai apaugļotos olšūna. Un turklāt viss ir atkarīgs no konkrētā cilvēka un viņa veselības.

6. Nereti sievietēm, kuras plāno grūtniecību, iesaka ievērot Vidusjūras diētu. Kas tā par diētu, kā to ievērot Latvijā, un vai tiešām tā ir efektīva?

Tas ir uzturs, ko lieto Vidusjūras piekrastē, vai vismaz agrāk lietoja. Latvijas apstākļos to pilnīgi mierīgi var ievērot tāds, kāds tas ir, vai arī pielāgot mūsu platuma grādiem. Bet šīs diētas pamatā tāpat ir daudz dārzeņu, augļu, pilngraudu produktu, zivju, jūras velšu, kvalitatīvu olīveļļu, maz saldumu… tātad sabalansēts uzturs, par ko es jau iepriekš runāju. Turklāt Vidusjūras piekrastē, pateicoties saules gaismai, cilvēka organismā izstrādājas daudz D vitamīna. Tāpēc, ja gribam sekot šim uztura režīmam, tad mums ziemā vai nu ir jābrauc uz siltajām zemēm, vai papildus jālieto D vitamīns.

7. Un kā ar produktu izvēli: ja Vidusjūras piekrastē ēd, piemēram, apelsīnus, vai mēs tos varētu aizvietot ar āboliem? Nav taču obligāti jāēd tieši produkti, kas norādīti sarakstā?

Pilnīgi pareizi! Mums vasarā ir pieejamas brīnišķīgas ogas. Kādēļ gan mums ēst vīnogas, ja mums ir savas zemenes? Ir jāpievērš uzmanība produktu izcelsmei un sezonalitātei, lai tajos būtu pēc iespējas mazāk pesticīdu un citu augu apstrādes līdzekļu. Ja mēs produktus varam nopirkt no kaimiņa vai kādas bioloģiskās saimniecības, tad tas noteikti būs labāk, jo pesticīdu atliekvielas nonāk arī mūsu organismā. Protams, šīs devas nav milzīgas, bet tik un tā uzliek organismam slodzi – attīrīt, tikt galā ar tām. Ja ir vēlme savu organismu maksimāli sakārtot, tad jāēd pēc iespējas ekoloģiskāki produkti.

8. Vai uzturs var saīsināt periodu, kurā pārim izdodas tikt pie bērniņa?

Tas nav zinātniski pierādīts, jo nevar pateikt, ka tieši uzturs to ir ietekmējis un vēl precizēt laika periodu. Ir jāskatās arī, kāds ir svars. Lieko svaru vajag regulēt, kas ir svarīgi ne tikai bērna ieņemšanai, bet arī veselībai kopumā. Savā praksē esmu pieredzējusi, ka pāris nevar tikt pie bērniņa, jo sievietei ir liekais svars, bet pēc uztura koriģēšanas un svara samazināšanas mazais pēkšņi pieteicās.

9. Sievietēm ar svaru zem un virs normas ilgāk neiestājas grūtniecība nekā sievietēm ar normālu svaru, tomēr sievietes ar svaru virs normas divreiz ātrāk ieņem bērniņu nekā sievietes ar pazeminātu svaru1. Sakiet, lūdzu, kāpēc atkāpēm no normas ir tik būtiska ietekme uz bērniņa ieņemšanu? Kāpēc pazemināts svars ir sliktāks nekā liekais?

Problēmas ar mazāku svaru varētu rasties tāpēc, ka, iespējams, trūkst vitamīnu un minerālvielu. Ja ir liekais svars, tad varbūt vitamīnu un minerālvielu pietiek, vienkārši cilvēki ne vienmēr ēd veselīgi.

10. Kāpēc tad viņiem dažkārt ir grūti tikt pie bērniņa?

Tāpēc, ka dažkārt viņi ēd tikai neveselīgi! Kā arī, liekais svars var apgrūtināt organisma darbību. Katrā ziņā, ja ir palielināts svars, tas ir jāsamazina, jo, ja sieviete ar virssvaru paliek stāvoklī, tad tālāk jau bērnam ir palielināts risks hroniskām veselības problēmām.

11. Kādus produktus nedrīkst ēst gan vīrieši, gan sievietes, ja vēlas ieņemt bērniņu?

Neiesaka lielas, plēsīgas okeāna zivis, jo tajās ir augsts smago metālu piesārņojums. Kaut gan tas vairāk attiecas uz sievieti, kura jau ir stāvokli, bet, ja viņa vēl tikai plāno grūtniecību, tas palīdzēs sagatavot un sakārtot savu organismu bērna ieņemšanai. Piemēram, nevajadzētu ēst haizivs steiku, tunzivi, kā arī jebkuru plēsīgu zivi. Tās vajadzētu aizstāt ar mazākām zivtiņām – reņģēm, siļķēm, brētliņām. Kaut gan lasis ir plēsīgs, tomēr no tā nevajadzētu atteikties, jo tas satur daudz vērtīgu vielu. Protams, nevajadzētu ēst ātrās uzkodas, gatavu pārtiku no visādām kārbām, jo no tām varētu izdalīties nelabvēlīgi savienojumi. Vajadzētu pēc iespējas pāriet uz izejvielām: nopirkt rīsus, dārzeņus, zivi un gatavot maltīti pašam, nevis pirkt to, kas jau ir gatavs. Limonādes un sulas nevajadzētu dzert – nevajag to lieko cukuru. Ja gribas sulu, tad svaigi spiestu. Protams, var dzert arī safasēto, bet, ja gribas kārtīgi pieiet savai veselībai, tad es neieteiktu. Vīriešiem svarīgi būtu ēst gaļu, riekstus un jūras veltes, un viņiem nav tik liela nepieciešamība izvairīties no plēsīgajām zivīm uzturā.

12. Ir zināms, ka vajag ēst augļus un dārzeņus, bet, ko darīt ziemā, kad gandrīz visi produkti ir importēti un attiecīgi pilni ar pesticīdiem? Vai tie joprojām ir veselīgi?

Ja ir jāizvēlas starp augļu un dārzeņu neēšanu vispār vai importēto ēšanu, tad tomēr es ieteiktu ēst, bet vajadzētu nedaudz samazināt to apjomu uzturā. Ja nav vēlēšanās tos ēst, tad var pāriet uz vecmammas konserviem vai arī diedzēt zaļumus, jo tur nebūs pesticīdu.

13. Vai vīrietim arī vajag ievērot kādus uztura noteikumus, kad viņš plāno bērniņu? Kā uzturs ir saistīts ar vīriešu auglību?

Vīriešiem ir jāizslēdz no uztura visi neveselīgie ēdieni, čipsi, kolas, veikalos nopērkamie gatavie ēdieni un jāparūpējas, lai uzturs būtu sabalansēts no visām produktu grupām. Ja cilvēks – gan sieviete, gan vīrietis – ar ātrajām uzkodām aizvieto veselīgu ēdienu, tad viņš vienkārši nesaņem pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu. Jo, piemēram, kolā nekā nav – tikai cukurs, ūdens un gāze.

14. Bet ja cilvēks ikdienā ēd normālus produktus, vai viņš šad tad drīkst ēst ātrās uzkodas?

Tad jā. Jo nevajag nonākt pilnīgās galējībās, ja gribas, var apēst… bet atkal – labāk pagatavot mājās, lai izejvielas būtu kvalitatīvas, jo visu, tostarp hamburgerus, var pagatavot mājās. Bet ātro uzkodu ietekme gan uz veselību, gan uz dzimumtieksmi ir daudz pētīta, un noteikti nav tā, ka tās var ēst uz nebēdu un būt pārliecināts, ka nekas nenotiks.

15. Kāda ir uztura speciālista loma neauglības ārstēšanā? Vai pie viņa katrā ziņā vajag vērsties? Ja ne, tad kādos gadījumos tomēr vajag?

Ja ir bažas, ka kaut kas nav kārtībā, tad noteikti vajadzētu atnākt. Ja ir palielināts svars – arī vajadzētu, lai neizdarītu muļķības un nesāktu ievērot kādu «burvīgu» diētu no interneta. Uztura speciālistu var apmeklēt līdztekus citiem ārstiem, lai būtu drošības sajūta, ka vismaz šajā jomā viss ir sakārtots.

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14967378

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu