Pret novecošanu, kariesu un citi interesanti fakti par zaļo tēju!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iedomāsimies zaļo tēju. Momentā garšas kārpiņas sajūt tās rūgteno garšu, acu priekšā tumšzaļās augu lapas un galvā daudz sagrābstītu faktu par zaļās tējas dziedinošo spēku un vērtīgajām vielām. Taču cik daudzi no mums zina reālus veselību ietekmējošus faktus? To, ka zaļā tēja ir lielisks «slepenais ierocis» cīņā pret novecošanu, vai to, ka zaļā tēja novērš caurumu rašanos zobos?

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Brīnumu lietas, ko spēj paveikt zaļā tēja

«Zaļā tēja ir bagātīgs dabas radīts brīnums, un tējas pasaulē tai nav konkurentu! Zaļā tēja spēj cīnīties pret vēzi, pasargāt no sirds slimībām – šīs vielas spējām, liekas, nav robežu, un sarakstu varētu turpināt, bet ir pāris zinātniski pierādītu faktu, par kuriem būsiet dzirdējuši mazāk,» stāsta tējas meistars Andris Purviņš.

Zaļā tēja – jaunības eliksīrs

Ja liekas, ka aptrūcis iemeslu dzert zaļo tēju, tad šis būs gana labs arguments! Viena no biežākajām un sāpīgākajām vecuma pazīmēm ir osteoartrīts, to, kā izrādās, var samazināt, dzerot tieši zaļo tēju. Pētījumi rāda, ka zaļā tēja ir pārtikas produkts, kas satur

pietiekami daudz antioksidantu,

kas varētu palīdzēt cīņā ar novecošanu.

Zaļā tēja efektīvāka nekā fluorīda savienojumi

Zaļajai tējai piemīt ārkārtīgi daudz ārstniecisku īpašību, viena no tām – tēja darbojas kā antibakteriāls līdzeklis un ir lielisks ierocis cīņā ar baktērijām. Cīņa ar baktērijām neaprobežojas ar darbību gremošanas sistēmā, tai ir būtiska nozīme arī mutes higiēnā.

Vairāki Japānā veikti pētījumi pierāda, ka

bērniem, kas pēc launaga izdzēruši tasi zaļās tējas, bija ievērojami mazāk zobu bojājumu

nekā tiem, kas to nebija lietojuši. Šis pētījums lika secināt, ka zaļās tējas ekstrakts pret zobu kariesa attīstību ir efektīvāks nekā fluorīda savienojumi. Turklāt tēja ir bagātīgs fluorīda avots, kas palīdz izvairīties no zobu caurumu rašanās.

Zaļā tēja – enerģijas avots

Budistu mūki jau kopš VIII gadsimta lietoja zaļo tēju, lai ilgāk paliktu nomodā meditācijas laikā, atgūtu enerģiju un spirdzinātu garastāvokli. Tējas stimulējošo iedarbību izraisa tās sastāvā atrodamais kofeīns. Ikdienā enerģijas gūšanai esam ieraduši uzņemt kofeīnu, dzerot kafiju, taču, lai kofeīna daudzums uz cilvēka ķermeni atstātu pozitīvu iespaidu, ieteicams to uzņemt ar tējas palīdzību. Dienas laikā ieteicams neuzņemt vairāk par 200 mg kofeīna. Vienā kafijas krūzē rodami 90-150 mg kofeīna, kas ir vairāk nekā puse ieteicamās dienas devas. Savukārt vidēja tase zaļās tējas satur 8 līdz 20 mg kofeīna, līdz ar to veselības nolūkos, miega aizgaiņāšanai un mundruma gūšanai ieteicams kafiju aizstāt ar pāris zaļās tējas tasēm. Tēja harmonizēs prātu un līdzsvaros garastāvokli!

 

Zaļās tējas pagatavošana pēc japāņu un ķīniešu modes

Pēc japāņu metodes

Pagatavo ar tikko vārītu un līdz 70 - 75 grādiem atdzesētu ūdeni. Ņem vienu pilnu tējkaroti tējas (apmēram 2-3 g) uz porciju un aplej ar atdzesēto ūdeni. Karstāks ūdens nav vēlams, jo japāņu tējas lapiņas ātri un viegli veido spēcīgu izvilkumu. Sekojot japāņu metodēm, pirmā uzlējuma laiks nedrīkst būt ilgāks par 1 min. Otrais uzlējums ir visīsākais un prasa apmēram 10-15 sek. Trešā un ceturtā uzlējuma pagatavošanai laiks nedaudz kāpj – 20 – 30 sek. trešajam un 30 – 40 sek. ceturtajam.

Pēc ķīniešu metodes

Pagatavo ar tikko vārītu un līdz 80 grādiem atdzesētu ūdeni. Ņem vienu pilnu tējkaroti tējas (apmēram 4 g) uz porciju un aplej ar atdzesēto ūdeni. Ķīnieši rekomendē no zaļās tējas pagatavot vairākus tējas uzlējumus, tādā veidā iespējams pilnīgāk izgaršot tējas labās garšas nianses. Sekojot ķīniešu metodēm, pirmo uzlējumu nedzer, tas ir laikā īss un kalpo tikai kā tējas noskalošanas un uzbriedināšanas rituāls. Turpmākais tējas uzlējumu laiks ir 1-2 min un uzlējumu skaits var būt pat 4-5 reizes vienai tējas porcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu