Zili riņķi un maisiņi zem acīm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maisiņi zem acīm var padarīt tevi stipri vecāku un likt izskatīties bezgalīgi nogurušam. Ja draugi saka, tu izskaties bēdīgs, vai izsaka līdzjūtību, ka pārāk daudz strādā, neesi pietiekami izgulējies vai pa naktīm uzdzīvo, bet tev nepiemīt neviena no šīm veselībai kaitīgajām nodarbēm, visdrīzāk vainīgi būs maisiņi zem acīm.

Dažkārt maisiņi zem acīm veidojas uz īsu brīdi. Atrodoties vertikālā stāvoklī, gravitācijas spēks liek ķermeņa šķidrumiem tiekties uz leju un acis izskatās labāk. Guļot limfa var sakrāties acu rajonā. Biežāk to novēro, ja vakarā cilvēks lietojis daudz šķidruma. Ja katru rītu spogulī nepatīkami pārsteidz atspulgs ar milzīgiem maisiņiem zem acīm, vienkāršākais veids, kā pret to cīnīties, ir pacelt pagalvi apmēram par diviem, trim centimetriem. Ap acīm sakrāsies mazāk šķidruma. Grūtāk risināma problēma ir biezāks “valnītis” tieši zem apakšējā plakstiņa. Valnītis palielinās smaidot, un tā cēlonis ir acu muskuļu nogurums un pārpūle. Miedzot acis spilgtā saulē, vai stundām ilgi smaidot, tiek pārpūlēti muskuļi un maigā āda acu rajonā pietūkst. Šajā gadījumā labākās zāles būs saulesbrilles (vislabāk lidotāju brilles, kas pilnībā apņem acis) un vēsa izturēšanās. Cēloņi un risinājumi Bieži vien maisiņi ir īslaicīga parādība un no tiem var viegli atbrīvoties. Lai acis būtu skaistas, tās jācenšas nenogurdināt. Vispirms jānosaka lietas, kas kaitē acīm – alerģija, saaukstēšanās, sinusa infekcijas, raudāšana, C vitamīna trūkums, pat nepareizas smaržas, pārpūle lasot vai strādājot ar datoru. Dažreiz cēlonis ir nopietnāks, piemēram, slima sirds, nieru kaites vai vairogdziedzera slimība. Dekoratīvās kosmētikas uzlikšana un noņemšana arī rada stresu acīm. Jāizvairās no ilgstošas plakstu zīmuļa aplikācijas un kosmētika jānoņem uzmanīgi. Ādas piepampumu var izraisīt arī kontaktlēcu ielikšana un izņemšana. Ja plakstiņu pietūkums ir īslaicīgs, pieejami īpaši geli un maskas. Mājas apstākļos var lietot arī gurķa šķēlīti. Dažas minūtes patur šķēlītes uz aizvērtiem acu plakstiņiem. Var izmantot arī svaigas kartupeļu šķēlītes. Vēsa komprese nomierinās ādu un mazinās maisiņus (tikai ne ledus kompreses). Zilie un brūnie riņķi Viens no cēloņiem var būt anēmija, kas rodas tādēļ, ka organismā trūkst dzelzs (dzelzs deficīta anēmija). Anēmijas gadījumā organisms tiek sliktāk apgādāts ar skābekli, āda ir bāla, un zem tās labāk var redzēt asinsvadus. Dažreiz riņķi zem acīm ir nevis ar zilganu, bet gan brūnganu nokrāsu. Tas saistīts ar pigmenta melanīna pastiprinātu izgulsnēšanos ādā. Cēlonis var būt stress, pārpūle, spēcīgs pārdzīvojums vai premenstruālais sindroms. Nav iespējams noteikt, vai pastiprinātu melanīna izgulsnēšanos ādā radījis stress vai pārpūle. Dažreiz brūngani riņķi zem acīm var būt ģenētiski noteikti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu