Miežgrauds

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā ārstēt miežgraudu? Parādījies pirmoreiz 18 gadu vecam puisim (viņš nodarbojas ar sportu). Varbūt vainojams vitamīnu trūkums?

Miežgrauds ir lokāls plakstiņu dziedzeru iekaisums, kuru lielākoties izraisa stafilokoku infekcija. Tas var būt iekšējs (atveras uz gļotādas) vai ārējs (uz plakstiņa ādas). Novērots, ka cilvēkiem, kuriem bieži atkārtojas miežgraudi, ir novājināta imūnsistēma. Šādos gadījumos ieteicams veikt vispārēju organisma izmeklēšanu, lai izslēgtu tādas slimības kā diabēts, anēmija, avitaminoze, deguna blakusdobumu vai zobu iekaisumi, sievietēm arī ginekoloģiskie iekaisumi. Kad atrasts cēlonis, var veikt imunitāti nostiprinošus pasākumus – izmantot kontrastdušas, ēst vitamīniem bagātu pārtiku, svaigus salātus katru dienu, ķiploku un sīpolu maizītes, kā arī ieturēt sulu kūres.

Parasti miežgrauds atveras pats, izdalās strutas un bojātie audi. Reizēm iekšējiem graudiem nepieciešams palīdzēt (acu ārsts veic nelielu iegriezumu). Tos ārstē, tīrot acu plakstiņu malas ar 10% nātrija hlorīda šķīdumu, pretiekaisuma pilieniem, ziedēm, reizēm nepieciešamas arī antibiotikas. Lielākoties šīs zāles iegādājamas pret recepti, tāpēc no ārsta konsultācijas būs grūti izvairīties.

Jāievēro, ka miežgraudus nedrīkst izspiest! Tad strutainā infekcija var nonākt galvas smadzeņu apvalkā (vēnas acs apkārtnē ir ciešā saistībā ar galvas smadzeņu vēnām). Nav ieteicamas kompreses, jo tās var veicināt iekaisuma attīstību, – der tikai sauss siltums (maisiņš ar sasildītiem putraimiem, novārīta silta ola).

Acu ārsti uzskata, ka pat par nelielu miežgraudu, ja tas atkārtojas, vajadzētu konsultēties ar dakteri, jo šai infekcijai var būt komplikācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu