Ķirbis – veselības karalis (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Ķirbis mīl, ka to noglāsta un ar to parunā," saka viena no ķirbju audzētājām entuziastēm Edīte Steipule. Sasūkusies saules, šī pasaulē lielākā oga ir neizsīkstošs veselības avots. Tā attīra organismu un palīdz dziedēt locītavas. Ar savu dzelteno saules krāsu un pozitīvo auru ķirbis dod labumu jau ar to vien, ka atrodas istabā. Enerģētiski spēcīgi ir apaļas formas dzeltenie ķirbji, ne tik spēcīgi - garenie un zaļganie.

Ķirbja veselīgās īpašības zūd, ja to cep vai vāra. Jo vairāk to apstrādā, jo nevērtīgāks tas kļūst. Konservēti ķirbji, apstrādāti ar etiķi un sāli, ir garda piedeva ēdienam, bet tiem vairs nepiemīt dziedniecisks spēks.

Mediķis un dziednieks Juris Gustavs savā grāmatā "Augļu karalis" atklāj, kā izmantot visu, ko sniedz ķirbis.

Kā jau visos dārza labumos, arī šajā auglī ir daudz vitamīnu un minerālvielu - aminoskābes, vitamīns C, B grupas vitamīni, karotīns, pektīnvielas, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs, varš...

Lietot var visu

Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.

Ziedus var izmantot salātos kopā ar citiem augļiem un ogām, sajaucot tos ar labu eļļu. Tā organisms saņem ēteriskās eļļas, kas palīdz mums pretoties saaukstēšanās slimībām rudenī.

Stīgas, kas ķirbim aug ap Jāņiem, līdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība.

Lielu kļūdu izdarām, aizmetot mizu, jo tajā ir vielas, kas stiprina matus, nagus un zobus. Samalta vai rīvēta tā ir izmantojama tāpat kā augļa mīkstums.

Gandrīz visi izmet ķirbja viduci, kas līdzinās švammei. Bet tas ir izmantojams mugurkaula un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo ir pilns ar bioloģiski aktīvām vielām un ļoti tīru ūdeni. Ārstniecībā tas ir līdzeklis ādas izsitumu un ekzēmu dziedēšanai.

Sēklas ir jebkura auga esence, tāpēc tās noteikti ir jāizmanto uzturā! Eļļa, kas ir sēklās, eļļo un uztur labā stāvoklī locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir labs onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Lietojot sēklas mitrā un aukstā laikā, tās veicina siltuma sajūtas rašanos!

Bērniem var dot našķi - lobītas ķirbju sēklas. Tās satur kukurbitacīnu, kas iznīdē dažādus vēdera parazītus, cērmes, spalīšus. Sēklas var ēst svaigas, bet arī pareizi žāvētas (40 grādu temperatūrā vai uz krāsns caurvējā) vai apceptas uz pannas, tās savas labās īpašības nezaudē.

Sula ir ēdiens, kas baro šūnas. Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu ikdienā, esot pat izārstēts išiass un atjaunojusies locītavu darbība. Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma.

Miza, mīkstums un sula spēj atjaunot saistaudus, skrimšļaudus un kaulaudus, tāpēc noder pacientiem ar trūcēm, orgānu noslīdējumiem, saistaudu vājumu un biežiem izmežģījumiem.

Maziem bērniem, kam grūti aug zobi, var iedot pasūkāt sarīvētu ķirbja mīkstumu - zobi izšķilsies vieglāk un ātrāk.

Un nu - ķirbja mīkstums, ko parasti lieto uzturā, īpaši piemērots kuņģa un zarnu trakta slimniekiem, jo ir maigs un viegli pārstrādājams ēdiens. Tajā gan ir maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas izvada lieko holesterīnu, samazina asinsspiedienu, izvada lieko šķidrumu.

Sievietēm un vīriešiem - katram savs labums

Ķirbis un tā sēklas jāēd grūtniecības laikā, kad tās nodrošina augli ar organisko cinku un samazina spontānā aborta draudus.

Barojošām mammām ķirbja sula veicina piena rašanos.

Bet pārējā laikā ķirbis uzturā veicina sievietes skaistumu - palīdz atjaunoties ādai un gļotādām, novērš nervozitāti, uzlabo zarnu darbību.

Tā kā ķirbju sēklās ir daudz organiskā cinka, tad īpaši noderīgs tas ir vīriešiem, kam vajadzība pēc šā mikroelementa ir 7 reizes lielāka nekā sievietēm. Cinka trūkums veicina priekšdziedzera (prostatas) palielināšanos, rada nervu sistēmas un urīnizvades traucējumus.

Savukārt visiem ķirbja mīkstums un sula palīdz neaptaukoties, nomierina, uzlabo miegu, veicina nieru darbību.

Japāņu zinātnieki turklāt apgalvo, ka ķirbim piemīt pretvēža iedarbība, tas arī bremzē metastāžu augšanu. Tikai nekādā gadījumā uz šo augli nedrīkst likt visas izārstēšanās cerības! Zāles un citi ārsta ieteikumi ir jāievēro obligāti!

Kā saglabāt un lietot

Lai ķirbja brīnumainās spējas saglabātos, tas ir jānovāc rudenī, brīdī, kad tā kātiņš ir pārkoksnējies un, iespiežot tam ar nagu, nepaliek zīme.

Tad ķirbi noliek ārā, saulē nobriest, kur tas var palikt pat vairākas nedēļas. Pēc tam ienes augļu karali istabā un cenšas bez vajadzības nekustināt. Jānovieto tas ir tieši ar to pašu pusi uz leju, kā tas audzis dārzā. Ja ķirbi sāk ripināt, tad sēklas mostas dīgšanai un ķirbis zaudē vērtīgās uzturvielas. Pareizi turēts ķirbis ilgi lietojams uzturā un saglabā vitamīnus līdz martam.

Lai paņemtu no ķirbja labāko, tas ir jālieto svaigā veidā un bez cukura, saldināšanai var izmantot medu.

- Rupji rīvētam ķirbim pievieno skābu ābolu, seleriju, pētersīļa zaļumus.

- Rupji rīvētam ķirbim pievieno sarīvētus burkānus, selerijas sakni, olīveļļu, ķimenes.

- Rupji rīvētam ķirbim uzlej citronu vai dzērveņu sulu, pievieno medu.

Aukstā laikā ķirbju sulai pievieno 20 g ledus, tad aizveras ādas poras un ķermenim ir siltāk.

Siltā laikā pievienojot zaļo tēju, poras atveras, un mums paliek vēsāk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu