Kompensējamās zāles (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas ir kompensējamo zāļu saraksts? Tie ir zāļu, medicīnisko ierīču un preču nosaukumi, kurus pacients aptiekā var iegādāties ambulatorai slimību ārstēšanai ar būtisku cenas atlaidi. Atlaide var būt 100%, 75% vai 50% (atkarībā no slimības diagnozes un tās smaguma pakāpes).

Kam pienākas medikamenti ar atlaidi?

Medikamentus ar atlaidi var saņemt noteiktas slimības ārstēšanai ikviens pacients neatkarīgi no sociālās grupas, kādai iedzīvotājs pieder. Atlaides vairs nav paredzētas tikai kādai noteiktai ļaužu grupai (I vai II grupas invalīdiem, politiski represētajām personām, bērniem invalīdiem līdz 16 gadu vecumam).

Pagaidām vienlaikus darbojas gan vecā (zāles tika izrakstītas ar atlaidēm noteiktām iedzīvotāju grupām), gan jaunā (zāles ar atlaidi izraksta noteiktas slimības ārstēšanai) kompensācijas sistēma. Tomēr jaunajā zāļu kompensācijas sistēmā tiek iekļautas arvien jaunas diagnozes (slimības), un tā pakāpeniski aizstāj veco sistēmu. Plānots, ka līdz 2002.gadam notiks pilnīga pāreja uz jauno kompensējamo sistēmu.

Par ko maksā pacients?

Pacients aptiekā samaksās starpību starp zāļu aptiekas cenu un kompensācijas summu. Kompensācijas summu, kuru pacienta vietā aptiekai apmaksās slimokase, aptiekārs aprēķina, sarakstā norādītajai zāļu cenai aptiekā piemērojot attiecīgai slimībai atbilstošo atlaides procentu (100%, 75% vai 50%). Par apkalpošanu aptieka ņem samaksu - Ls 0,10.

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles visās aptiekās ir nopērkamas par vienādu cenu, ko veido Zāļu cenu aģentūras apstiprinātā medikamenta cena un Ministru kabinetā apstiprinātais aptiekas uzcenojums. Nav vajadzības meklēt lētāko aptieku.

Kādai jābūt receptei?

Izrakstot zāles ar atlaidi, ārstam ir jāizpilda īpaša recepte. Receptē jānorāda diagnozes kods, zālēm piemērotais atlaides procents, konkrēts Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauts medikaments, nevis zāļu starptautiskais nosaukums. Ja ārsta ordinētās zāles kompensējamo zāļu sarakstā nav, ārsts vai nu izvēlas citu medikamentu, vai izraksta parastu recepti bez atvieglojumiem. Ja īpašā recepte, kas paredzēta medikamentiem ar diferencētu apmaksu, nav pareizi aizpildīta, aptiekā zāles ar atlaidi neizsniegs.

Kas var izrakstīt medikamentus par diferencētu samaksu?

Medikamentus ar atlaidi var izrakstīt tikai primārās aprūpes ārsts, pie kura pacients ir reģistrējies, vai arī speciālists, pie kura ģimenes ārsts nosūtījis slimnieku. Medikamentus ar atlaidi ir tiesīgs izrakstīt arī psihiatrs, venerologs un endokrinologs. Medikamentus ar atlaidi var saņemt vienīgi pacients, kas reģistrējies pie ģimenes ārsta.

Kādām slimībām visbiežāk tiek izrakstītas zāles ar atlaidi?

Daudz līdzekļu tiek izlietots arteriālās hipertensijas slimniekiem, bronhiālās astmas, glaukomas, neinsulinārā cukura diabēta, čūlas slimības ārstēšanai.

Tomēr vislielākais kompensējamo zāļu apjoms - gandrīz par 300 tūkstošiem latu - 1999. gadā tika izrakstīts II grupas nestrādājošiem invalīdiem. Tātad - pēc sociālām indikācijām.

Kur var uzzināt, kādām slimībām pienākas zāļu kompensācija?

Medikamentus par diferencētu samaksu meklējiet kompensējamo zāļu sarakstā Zāļu cenu aģentūras lapā!

Kompensējamo zāļu saraksts tiek publicēts arī laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Ar šo sarakstu var var iepazīties arī ārstniecības iestādēs un reģionālajās slimokasēs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu