Mežrozītes - C vitamīna bumba

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sārtos mežrozīšu augļus var vākt tieši tagad - septembrī, bet kopumā augs sniedz savu labumu visu gadu. Pavasarī tie ir jaunie dzinumi, ko izkaltētus un samaltus pievieno naža galu pie dzērieniem, bet maija beigās mežrozīšu ziedlapiņas var žāvēt rudens tējai.

Dažādi ārstnieciski mežrozīšu novārījumi organismā aktivizē fermentu sistēmu, stabilizē adrenalīna daudzumu, samazina holesterīna daudzumu, veicina audu atjaunošanos un palīdz pret iekaisumiem. Mežrozītes veltes noder infekcijas slimību ārstēšanai, nieru kaitēm, kā žultsdzinējs, potences stiprinātājs, kā arī pirms un pēc operāciju periodā. Iekaisuma procesu un sāpes locītavās, kā arī stīvumu mazina mežrozīšu augļi. Mežrozīšu augļi ir nepārspēts C vitamīna avots. Tajos ir vairāk vērtīgā vitamīna nekā upenēs un ābolos, tāpēc mežrozīšu tēju iesaka dzert saaukstēšanās laikā, arī sirds un nervu stiprināšanai.

Mežrožu augļos ir ļoti daudz C vitamīna - līdz 650 mg% (kaltētos - 1200 mg%), salīdzinoši daudz arī karotīna (2,6 mg%) un B grupas, PP un P vitamīnu, tādēļ tos pamatoti uzskata par "dabiskajiem polivitamīniem"; mežrozīšu paaugļos ir arī daudz cukura - vidēji 24%.

Sakņu novārījums. Uz 40 g kaltētu, sasmalcinātu mežrozīšu sakņu ņem glāzi ūdens, uzvāra, tad karsē 15 - 30 minūtes, ļauj iestāvēties 5 stundas, nokāš. Lieto 1 glāzi 3 reizes dienā, kurss - 7 līdz 10 dienas.

Ziedlapiņu novārījums. 100 g ziedlapiņu pārlej ar glāzi verdoša ūdens, karsē 30 minūtes, ļauj iestāvēties 6 stundas. Izkāš un lieto pa 1/4 glāzes 2 - 3 reizes dienā.

Augļu novārījums. 10 g (1 ēdamkaroti) mežrozīšu augļu ievieto emaljētā traukā, pārlej ar glāzi verdoša ūdens, uzliek vāciņu un karsē ūdens peldē 15 minūtes. Pēc tam 45 minūtes ļauj ievilkties. Izkāš un lieto pa 1/2 glāzei 2 - 3 reizes dienā pusstundu pēc ēšanas kā vitamīnu dzērienu.

Augļu sēklu novārījums. 10 g pulverī samaltu mežrozīšu augļu sēklu pārlej ar glāzi ūdens, uzvāra, ļauj ievilkties 2 stundas. Izkāš un lieto 1/4 glāzes 3 - 4 reizes dienā.

Mežrozīšu augļi saaukstēšanās profilaksei. Viena ēdamkarote augļu jāaplej ar glāzi vārīta ūdens. Ieteicams trauku apsegt ar vāciņu un pavārīt 10 līdz 15 minūtes. Var pirkt jau gatavu mežrozīšu sīrupu.

Pēc tēju un novārījumu lietošanas ieteicams izskalot muti, jo mežrozīšu sastāvā esošās skābes var maitāt zobu emalju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu