Dziednieciskās paipalu olas (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visveselīgāk paipalu olas ir lietot jēlā veidā, pusstundu pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni vai sulu. Jau pēc divu nedēļu kursa organisms sajutīs to dziedinošo spēku, bet vislabākos rezultātus var sasniegt, turpinot paipalu olas bez pārtraukuma lietot 3 līdz 4 mēnešus.

Ja nepatīk lietot olas jēlā veidā, ieteicams tās sakult un pievienot biezputrām, kartupeļu biezenim vai zupām. Var arī pagatavot tā dēvēto vēršaci, tomēr jāievēro, ka pēc 15 minūšu termiskas apstrādes vitamīni iet zudumā. Visgaršīgākā ārstēšanās terapija, protams, tika izgudrota Francijā. Izsmalcinātie aristokrāti siltam paipalu buljonam klāt dzēra karstvīnu.

Nesatur holesterīnu

Paipalu olās esošās bioloģiski aktīvās vielas paaugstina organisma tonusu, nostiprina kaulus, regulē prostatas darbību, nostiprina sirdi, aknas, nieres, kuņģi, aizkuņģa dziedzeri un citus orgānus. Paipalu olas atšķīrībā no vistu olām nesatur holesterīnu, tāpēc tās var lietot cilvēki, kuriem jākontrolē holesterīna līmenis. Bet vislieliskākā ziņa ir tā, ka, lietojot šīs olas, nav iespējams saslimt ar salmonelozi, turpretim, ēdot vistu olas, cilvēki dažkārt savu organismu pakļauj riskam reizē ar olām uzņemt arī antibiotikas, ar ko vistas ārstētas. Paipalas ir neuzņēmīgas pret dažādām infekcijām, tāpēc tās nav pakļautas vakcinācijai.

Japānā paipalu olas plaši lieto bērnu uzturā, īpaši tās iesaka fiziski vāji attīstītiem bērniem. Jēlas olas tiek iekļautas slimu un novājinātu bērnu ēdienkartē, turklāt japāņi tic paipalu olu brīnumainajai ietekmei uz organisma reproduktīvo funkciju. Lieliskus rezultātus guva paipalu olu iekļaušana to bērnu ēdienkartē, kuri cieta no Černobiļas atomreaktora avārijā izraisītās radiācijas noplūdes. Pēc regulāras paipalu olu lietošanas uzlabojās bērnu vispārējais veselības stāvoklis, paaugstinājās hemoglobīna līmenis, izzuda galvassāpes un pastāvīgā noguruma sajūta.

Ilgi saglabājas svaigas

Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu un paipalu olas, tad vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vienā vistas olas gramā. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistas olai, ir 5 reizes augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kam ir svarīga nozīme vielmaiņas procesā. Tajās salīdzinājumā ar vistu olām ir vairāk tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirazīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns. Tirazīns, piemēram, ir nepieciešams ādas un matu pigmentu sintēzei, tātad atbildīgs par veselīgu sejas krāsu. Tieši tāpēc paipalu olas tiek izmantotas arī kosmētikā. Tajās koncentrētā veidā sakopotas daudzas cilvēkam nepieciešamas bioloģiski aktīvas vielas.

Viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tā, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā tās var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Tik ilgs glabāšanas termiņš ir iespējams, pateicoties olās esošajam lizīnam (leicīnam) – vienai no astoņām neaizvietojamām aminoskābēm, kuras nevar sintezēties cilvēka organismā un tām obligāti jābūt cilvēka uzturā. Lizīns (leicīns) aizsargā no kaitīgiem mikroorganismiem gan pašu olu, gan cilvēku, kurš to lietojis uzturā.

Olu čaumalu terapija

Olu čaumalas var izmantot dažādi. No senseniem laikiem putnkopji ievērojuši, ka, pievienojot sasmalcinātas olu čaumalas putnu barībai, paaugstinās putnu dējība. Dārzkopji olu čaumalas pievieno augsnei, tā bagātinot to ar mikroelementiem un neitralizējot augsnes skābumu. Putnu olas un olu čaumalas iekļautas arī daudzu senu ārstniecības recepšu sastāvā.

Olu, tai skaitā arī olu čaumalu, konkurencē nepārspētas ir paipalu olas. Paipalu olas mediķi un biologi atzinuši par augstvērtīgu diētisku produktu, bet paipalu olu čaumalas – par lielisku kalcija avotu, kas viegli uzsūcas organismā.

Kalcija nepietiekamība cilvēka organismā izraisa virkni veselībai bīstamu slimību, piemēram, zobu bojāšanos bērniem vai kaulu trauslumu vecākiem cilvēkiem. Ja nepieciešamais kalcija daudzums netiek uzņemts ar ēdienu, tad ķermenis to zog no kauliem. Tā bojājas kaulu veselība, un ar laiku sarūk skeleta masa. Kalcija deficīts izpaužas arī kā depresija un slikts miegs, šā mikroelementa trūkums organismā veicina mazasinību, biežas saaukstēšanās, alerģijas, herpes vīrusu un mazina aizsardzību pret radiāciju. Sievietēm kalcija trūkums var vājināt dzemdību kontrakcijas un maksts muskulatūras tonusu, izsaukt baltos ziedus.

Zinātnieki vairāku gadu garumā pētījuši smalcinātu paipalu olu čaumalu iedarbību uz cilvēka organismu un konstatējuši augstu produkta terapeitisku aktivitāti. Produktam nav arī nekādu blakņu – atšķirībā no citiem medicīniskiem kalcija preparātiem paipalu olu čaumalu kalcijs nenogulsnējas locītavās un neapdraud tā lietotāju ar nierakmeņiem.

Īpaši svarīgi ir sasmalcinātas paipalu olu čaumalas iekļaut bērnu uzturā. Jau no viena gada vecuma paipalu olu čaumalas var pievienot bērna ēdienam – tas intensīvajā augšanas periodā nodrošinās veselīgas kaulu sistēmas veidošanos. Paipalu olu čaumalu terapija ir lielisks līdzeklis cīņai pret rahītu un mazasinību, kas bieži pavada šo slimību. Pievienojot uzturam smalcinātas paipalu olu čaumalas, ātrāk uzlabojas veselības stāvoklis, ja ir gūžas locītavas mežģījums, osteoporoze, kaulu lūzumi, trausli nagi, smaganu asiņošana, aizcietējums, uzbudināmība, nemiers, bezmiegs, siena drudzis, astma un nātrene.

Smalcinātas paipalu olu čaumalas ir lielisks profilakses līdzeklis, kuru ieteicams lietot grūtniecēm, bērniem no 1 līdz 6 gadu vecumam, pusaudžiem, pieaugušajiem periodā no novembra līdz martam, kā arī veciem cilvēkiem.

Bez ķīmijas

un medikamentiem

Nav būtiskas atķirības – lietot produktu tukšā dūšā vai ēšanas laikā. Labāku uzsūkšanos organisnmā nodrošinās čaumalu lietošana kopā ar citronu sulu vai zivju eļļu, kurā daudz D vitamīna un joda. Daži piemēri, kā lietot smalcinātas paipalu olu čaumalas.

Čaumalas var pārliet ar citronu sulu un tieši pirms ēšanas pievienot ēdienam. Kalcijs un citi mikroelementi organismā labi uzsūcas šķidrā veidā, tāpēc ieteicams ir arī šāds paņēmiens – traukā ieber čaumalu pulveri, pārlej ar ūdeni (1 tējkarote uz 1 litru ūdens) un piecas stundas notur. Šādi pagatavotu ūdeni var dzert tāpat, lietot tējas, kafijas vai zupas vārīšanai.

Turklāt paipalu olu čaumalas attīra ūdeni no smagajiem metāliem un piešķir tam sārmainumu, kas palīdz neitralizēt skābi kuņģī. Lietojot paipalu olu čaumalu pulveri, desmit dienu laikā pazūd hroniskas kuņģa sāpes, ātrāk dzīst čūlas.

Tiem, kas rūpējas par labu izskatu, noderīga būs skaistumkopšanas recepte – no novembra līdz martam ik vakaru pirms miega lietojiet vienu trešdaļu tējkarotes paipalu olu čaumalu pulvera un divas kapsulas zivju eļļas, un jūsu mati un nagi būs stipri, veseli un skaisti. Izmantojiet iespēju uzlabot savu veselību un izskatu bez ķīmijas un medikamentiem.

Lai saglabātu šā unikālā produkta vērtīgās īpašības, čaumalas apstrādā ar rokām – rūpīgi mazgātas un sagatavotas smalcināšanai. Lai izvairītos no bakteriāla piesārņojuma, tās pusstundu tiek karsētas augstā temperatūrā un tad ar porcelāna piestu sastrādātas smalkā pulverī. Pietiek tikai vienu trešdaļu tējkarotes paipalu olu čaumalu pulvera, lai nodrošinātu nepieciešamo dienas kalcija devu! n

***

DER ZINĀT

Paipalu olu deva dienā:

• bērniem no gada līdz trīs gadu vecumam 1–2 olas,

• bērniem no trīs līdz 10 gadu vecumam – 3 olas,

• pusaudžiem no 10 līdz 18 gadiem – 4 olas,

• pieaugušajiem no 18 līdz 50 gadiem – 5–6 olas,

• pieaugušajiem pēc 50 gadu vecuma – 4–5 olas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu