Enerģijas dzērieni - legālās narkotikas?! (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Enerģijas dzērieni, īpaši jauniešu vidū, ir populārs veids, kā saņemt papildus enerģijas devu, lai būtu spēks nakts izklaidēm. Daudzi to lieto arī, kad nepieciešama enerģija īpašos sasprindzinājuma brīžos, visbiežāk, lai mācītos pirms eksāmena.

Dzērienu lietošanai nav ierobežojumu – tas nav ne alkoholisks, ne apreibinoša viela, tomēr, ja vienam no šī dzēriena nav nekāda efekta, tad citam rodas enerģija, bet vēl citiem kļūst slikti. "Druva" vēlējās noskaidrot, ko par šiem dzērieniem domā jaunieši un kā vērtē narkologs.

Aptaujātie jaunieši atzīst, ka enerģijas dzērieni ir populāri. Anna stāsta, ka tos lietojusi vien pāris reižu un efekts bijis minimāls, taču Edgars atklāja, ka itin bieži lieto arī alkoholiskos kokteiļus, kuros limonādes vietā ir kāds no enerģijas dzērieniem. Viņa pieredze ir nedaudz atšķirīga. Viņš atzīst, ka enerģijas dzērienu lieto pārāk bieži, turklāt dažas reizes gadījies, ka sirds sākusi sisties ātrāk un uznācis vājums. Vaicāts, cik enerģijas dzērienus pirms tam izdzēris, puisis atzīst, ka neatminās, bet vismaz sešus.

Cēsīs esošā kluba "Aroma" īpašnieks Alvis Valainis stāsta, ka gan enerģijas dzērieni, gan kokteiļi, kuros tie izmantoti kopā ar alkoholu, jauniešu vidū ir populāri. Vakara gaitā jaunieši izdzer ne vienu vien dzēriena bundžiņu, bet līdz šim nav novērotas problēmas, neviens arī nav sūdzējies, ka no enerģijas dzērieniem kļūtu slikti.

Enerģijas dzērieni iecienīti ne tikai izklaidējoties, bet arī, lai paaugstinātu darba spējas. Linda dzērienu lieto vairākas reizes mēnesī, turklāt vairākas bundžiņas pēc kārtas. Viņas mērķis vienmēr ir mazināt miegainību un palielināt enerģiju, lai pabeigtu mājas darbus un mācītos augstskolas eksāmeniem. Ikdienā jauniete daudz lieto arī kafiju, tas ir iemesls, ko viņa min, lai skaidrotu, kādēļ viena bundžiņa enerģijas dzēriena nepalīdz. Parasti vakara stundās viņa šo dzērienu lieto gandrīz kā ūdeni – vienu bundžiņu pēc otras. Linda stāsta: "Enerģiju patiešām jūtu, bet gandrīz vienmēr tās pieplūdumam seko ne īsti patīkamas sajūtas. Reiz sirds sažņaudzās ne pa jokam. Nākamajā dienā parasti jūtos ļoti nogurusi, spēki šķiet kā izsūkti. Taču tas nav mani atturējis lietot šos dzērienus nākamreiz."

Pieredze ir dažāda. Tomēr internetā rodama informācija pat par vairākiem jauniešu nāves gadījumiem, kuros mediķi kā vienu no iespējamiem skaidrojumiem min pārmērīgu enerģijas dzērienu lietošanu. Šādu gadījumu gan nav daudz. Pāris konstatēti Zviedrijā, viens Anglijā. Lielākajā daļā gadījumu enerģijas dzērieni lietoti kopā ar alkoholu, vienu reizi nelaime notikusi, kad enerģijas dzēriens lietots pēc intensīvas slodzes. Pagaidām vēl ir daudz jautājumu, skaidri secinājumi nav izdarīti par to, vai šie dzērieni var būt arī kaitīgi. Tomēr nereti rodami arī ieteikumi šos dzērienus nelietot grūtniecēm un cilvēkiem, kuri slimo ar asinsvadu vai sirds slimībām. Ieteikts arī šos dzērienus nelietot bērniem līdz 16 gadu vecumam.

Narkologs Valdis Kornets atzina, ka būtiskākais - enerģijas dzērienu lietošana nedrīkstētu kļūt par ikdienas rituālu. Ja tie tiek lietoti retu reizi, negatīvai ietekmei uz organismu nevajadzētu būt. Tomēr jāņem vērā, ka reakcija arī pēc kafijas iedzeršanas katram ir atšķirīga – viens, iedzerot kafiju, jūt ievērojamu enerģiju, cits itin nekādas pārmaiņas. Tāpat ir arī ar enerģijas dzērieniem. Liela nozīme arī tam, cik spēcīgs un vesels ir cilvēks, vai nav sirds slimību. V. Kornets skaidro: "Enerģijas dzērieni ir stimulējoši. Tajos ir kofeīns, ogļhidrāti, ir arī augu izcelsmes stimulējoši līdzekļi, taurīns. Ja lieto vienu bundžiņu, efektu varētu pielīdzināt tasei stipras kafijas. Ja enerģijas dzērienus lieto epizodiski un nedaudz, tad nekādam veselības kaitējumam nevajadzētu būt. Atsevišķos momentos tieši ir ieguvums – ja jādara svarīgi darbi, kam nepieciešama papildu enerģija, šie dzērieni stipras kafijas vai tējas vietā var to nodrošināt. Taču ir cilvēki, kuri enerģijas dzērienus lieto pārāk daudz un bieži. Divas, trīs, četras bundžiņas gan vairs nav labi veselībai. Taču dienā izdzert piecas krūzes kafijas arī nav nekas labs.

Lietojot enerģijas dzērienus kopā ar alkoholu, var būt tā, ka mazinās gan alkohola apreibinošā iedarbība, gan enerģijas dzēriena stimulējošā iedarbība. Iedarbības ir pretējas." Pirms dzert alkoholu kopā ar enerģijas dzērieniem, vajadzētu atcerēties, ka alkohols asinsvadus paplašina, bet kofeīns dara pretējo - sašaurina. Lietot abus dzērienus kopā veselībai nav tas labākais.

Vaicāts, vai no enerģijas dzērieniem varētu rasties atkarība, narkologs V. Kornets skaidro, ka var, tomēr šāds atkarības veids nav bīstamākais, ja salīdzina ar atkarību no alkohola, psihotropām vietām. V. Kornets vērtē, ka vismaz pagaidām enerģijas dzērienu lietošanu nevar vērtēt kā kritisku problēmu. Turklāt pozitīvs faktors tam, lai jaunieši šos dzērienus nelietotu pārāk lielos daudzumos, ir samērā augstā cena.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu