Skandālā arī Warriors (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesneša Tima Donagija korupcijas skandālā, kas kopš pagājušās nedēļas nogales nopietni satricinājis visu Nacionālo basketbola asociāciju (NBA), figurē arī vienīgā līgas latvieša pārstāvētais klubs Goldensteitas Warriors.

Skandāls Ziemeļamerikā uzliesmoja piektdien, kad laikraksts The New York Post pirmais ziņoja par Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veikto izmeklēšanu pret kādu NBA tiesnesi, kurš jau divu gadu garumā bijis saistīts ar organizētās noziedzības pārstāvjiem un regulāri izdarījis lielas likmes uz spēlēm – tostarp tādām, kuras pats apkalpojis. Kaut gan NBA ar apstiprinošiem komentāriem nesteidzās, jau vakarā bija zināms grēkāža vārds – nelegāli, izrādās, piepelnījies pieredzējušais tiesnesis Tims Donagijs (attēlā). 13 sezonu laikā Donagijs strādājis 772 spēlēs, tostarp – 131 aizvadījis divu sezonu laikā, saistībā ar kurām notiek šī izmeklēšana. The New York Daily News svētdien ziņoja, ka Donagijs piekritis sadarboties ar varas iestādēm, līdz ar to drīzumā noteikti var gaidīt pilnīgāku informāciju par veiktajām mahinācijām, taču jau tagad notiek videoierakstu caurskate, un The New York Post vakar rakstīja par kādu konkrētu gadījumu.

Diemžēl runa ir par 9. februāra maču starp Goldensteitas Warriors un Čikāgas Bulls, un Donagija darbības tajā bija vērstas tieši uz Oklendas komandas uzvaru. 23 sekundes pirms mača beigām, kad rezultāts bija 112:112 un Bulls basketbolisti uzbrukumā vilcināja laiku, gatavojoties izšķirošajam metienam, noteikumus aizsardzībā uzskatāmi pārkāpa neviens cits kā Andris Biedriņš – zonā, nevienu nesedzot, atļauto trīs sekunžu vietā viņš atradās jau septiņas. Tā vietā, lai fiksētu šo pārkāpumu, par ko Čikāgai pienāktos iespēja izdarīt soda metienu (par tehnisko piezīmi), pēc tam saglabājot bumbu, turpat aiz muguras stāvošā Donagija svilpe klusēja. Vēl vairāk – viņš paspēra soli uz priekšu un aiz vidukļa izstūma latviešu centru no zonas. Viss beidzās ar to, ka pamatlaika pēdējās sekundēs Warriors basketbolisti nobloķēja pretinieku metienu, bet pagarinājumā svinēja arī laimīgu uzvaru – 123:121.

Kāds cits vārdā nenosaukts Donagija kolēģis laikrakstam anonīmi apliecinājis, ka šādā situācijā arī viņš nebūtu svilpis, ļaujot spēli izšķirt basketbolistiem, nevis šādam triviālam noteikumu pārkāpumam, taču spēlētāja stumšana un tādējādi spēles situācijas mainīšana gan esot neizskaidrojams un nopietns pārkāpums. Skandaloza izvērtās arī februāra spēle starp Maiami Heat un Ņujorkas Knicks – ņujorkiešiem tika dota iespēa mest 39 soda metienus, kamēr Heat tikai astoņus, izraisot plašus protestus un tehniskās piezīmes. Bija gaidīts, ka Donagijs vakar pats pieteiksies varas iestādēs un tam sekos arī divu bukmeikeru arests, kuru kantoros 40 gadu vecais NBA tiesnesis izdarīja likmes. Kā vēsta prese, Donagija vārds pirmoreiz uzpeldējis pagājušajā gadā, izmeklējot Gambino noziedzīgā grupējuma netīros darījumus.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu