Latviešu izcelsmes NBA basketbolists Badingers vēlētos spēlēt Latvijas izlasē (59)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latviešu izcelsmes Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Hjūstonas «Rockets» spēlētājs Čeiss Badingers vēlētos starptautiskajā arēnā pārstāvēt Latviju, apstiprināja basketbolists.

Badingeru ar Latviju saista viņa vectēvs no mātes puses Andrejs Eglītis, kurš dzima Latvijā, bet uz ASV pārcēlās Otrā pasaules kara laikā. Tāpat Latvijā dzimusi un augusi viņa vecāmāte no mātes puses.

NBA draftēja ar 44. numuru

Pašlaik 24 gadus veco Badingeru, kurš spēlē mazā uzbrucēja pozīcijā, 2009.gada NBA jauno spēlētāju draftā ar kopējo 44.numuru izvēlējās Detroitas «Pistons» komanda, bet uzreiz pēc tam viņš tika aizmainīts uz «Rockets».

«Zinu, ka manī rit latviešu asinis, turklāt nav tā, ka tie būtu attāli radinieki. Lai arī pats Latvijā līdz šim nekad vēl neesmu bijis, visa pārējā mana ģimene gan ir tur viesojusies,» pirmajā intervijā Latvijas medijiem pastāstīja Badingers. «Pats vienkārši esmu bijis pārāk aizņemts, bet mans brālis no viesošanās Latvijā atgriezās vēl tikai pirms mēneša.»

Pirmajā NBA pavadītajā sezonā Badingers 74 spēlēs vidēji guva 8,9 punktus, izcīnīja 3,0 atlēkušās bumbas un veica 1,2 rezultatīvas piespēles, bet nākamajās divās sezonās viņš regulārajā čempionātā aizvadīja attiecīgi pa 78 un 58 spēlēm. Kopumā NBA viņš vidēji ik mačā gūst 9,4 punktus, izcīna 3,4 atlēkušās bumbas un veic 1,4 rezultatīvas piespēles.

«Spēlēšana Latvijas izlasē man būtu liels gods.

Tādējādi es īpaši varētu pateikties saviem vecvecākiem, tomēr tādā gadījumā man arī zustu iespēja spēlēt ASV valstsvienībā, kas vienmēr ir bijis mans sapnis,» savu iespējamo saikni ar Latvijas basketbolu komentēja Badingers. «Ja šāda iespēja nāktu, noteikti to apsvērtu.»

Tomēr Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps nepauda lielu vēlmi piesaistīt NBA spēlētāju.

«LBS nacionālās izlases pamatā veido no Latvijā izaudzinātiem spēlētājiem, nodrošinot viņiem iespēju spēlēt augstākajā starptautiskajā līmenī,» uzsvēra Šneps, atgādinot, ka vīriešu valstsvienībā nesen noticis paaudžu maiņas process, un paužot pārliecību, ka arī jaunajam modelim ir pa spēkam kvalificēties 2013.gada Eiropas čempionātam. «Pieredze liecina, ka šādā situācijā centieni steigšus meklēt palīgus no malas negarantē panākumus - lai cik konkrētais spēlētājs būtu individuāli meistarīgs, vajadzīgs laiks, lai viņš iekļautos gan komandas taktiskajās shēmās, gan kolektīvā.»

Līdz rudenim jautājums nebūs aktuāls

«Ja valstsvienībai izdosies kvalificēties Eiropas čempionātam, tiks izskatītas iespējas pastiprināt sastāvu, tai skaitā tuvāk iepazīstot Badingera motivāciju pārstāvēt Latviju, kā arī izpētot, kādas ir viņa juridiskās iespējas spēlēt Latvijas valstsvienībā starptautiskajās sacensībās,» Šneps izteicās, ka līdz rudenī paredzētajam kvalifikācijas turnīram LBS nekādus soļus neveiks.

Tomēr LBS atklāj, ka nacionālo izlašu direktors Māris Jučmanis jau uzrunājis spēlētāju un sarunas turpināsies.

Tāpat basketbolists izteicās, ka viņa vecākais brālis Dankans Badingers vairākus gadus Eiropā profesionāli spēlē volejbolu. Viņš uzskata, ka Dankans neatteiktos no iespējas spēlēt Latvijas volejbola izlasē.

Pagājušajā gadā Badingers NBA lokauta laikā spēlēja Krievijas komandā Krasnodaras «Lokomotiv-Kubaņ», bet šogad viņš veiksmīgi startēja NBA Visu zvaigžņu spēles «slam-dunk» konkursā, kur zaudēja tikai Jūtas «Jazz» pārstāvim Džeremijam Evansam.

Kā apkopojusi LBS, kopš 1992.gada vīriešu basketbola valstsvienībā spēlējuši pieci ārpus Latvijas dzimuši spēlētāji. Ukrainā dzimušie Igors Meļņiks (49 spēles Latvijas izlasē) un Andrejs Bondarenko (47) uz dzīvi Latvijā apmetās padomju laikā un Latvijas pavalstniecībā tika uzņemti paātrinātā kārtībā. ASV dzimušie latviešu izcelsmes amerikāņi Bruno Pētersons (24) un Alekss Šturms (16) izmantoja likumā paredzētās tiesības uz dubulto pavalstniecību, bet vēl viens amerikānis Trojs Ostlers (10) tika uzņemts Latvijas pavalstniecībā «par īpašiem nopelniem».

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu