Klāt basketbola vasaras kulminācija - «EuroBasket 2013» (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Basketbola vasaras kulminācija ir klāt! Šodien Slovēnijā sākas 2013. gada Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrs basketbolā, kurā septīto reizi pēc kārtas piedalīsies arī Ainara Bagatska vadītā Latvijas nacionālā komanda. Mūsu valstsvienībai jācīnās B apakšgrupā pret četrām Balkānu valstu grupas komandām un principiālo sāncensi Lietuvu.

<b>BASKETBOLS 2013</b>

Uz Eiropas čempionāta norises vietu Jeseņici Latvijas izlase devās pirmdienas rītā, un pirmā spēle mūsu vienībai jau šodien plkst. 15:30 ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi.

Jācīnās par Latviju

«Nedomāju, ka būtu vērts ieslīgt pārdomās par komandas iespējām vai pretinieku stiprumu. Mēs braucam uz Eiropas čempionātu, un jācenšas šo lielo notikumu izbaudīt. Jāspēlē tā, lai nebūtu žēl ilgajās treniņu stundās ieguldītā darba un nebūtu neērti pašiem no sevis,» Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā citēts galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas komanda nevienā no apakšgrupu turnīra mačiem netiek uzskatīta par favorīti, kas basketbolistiem neuzliek papildu spiedienu. Parādot savu labāko sniegumu, Latvijas izlase var cīnīties līdzvērtīgi ar jebkuru sāncensi. Tas tika apliecināts pārbaudes spēles, uzvarot tādas basketbola lielvalstis kā Krievija un Turcija.

Gatavošanās ciklā EČ finālturnīram Latvija aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās guva četras uzvaras, vienu reizi spēlēja neizšķirti un piedzīvoja četrus zaudējumus, no kuriem neviens nebija bezcerīgs. Turklāt lielākā daļa pārbaužu bija pret Eiropas top komandām.

Rūpīgi jāievēro spēles disciplīna

Bagatskis norādījis, ka sagatavošanās posmā izdevies paveikt visu ieplānoto. Viņu uztrauc spēles kvalitātes noturēšana visu 40 minūšu garumā, tā ir komandas galvenā problēma. Savukārt spēks slēpjas agresīvā, gudrā spēlē.

Sacensību otrajā posmā iekļūs četru apakšgrupu spēcīgākās trīs komandas. Lai Latvija to sasniegtu, ļoti svarīga būs tieši spēle pret Bosniju un Hercegovinu. No sāncenšu vidus bosnieši grupā skaitās teorētiski vājākais pretinieks, turklāt uzvara čempionāta atklāšanas mačā dotu pārliecību pār saviem spēkiem. Tiesa, uzvaras gadījumā nedrīkst ieslīgt eiforijā, kas var radīt negatīvu efektu turpmākajās cīņās.

Mača plāns ir skaidrs

«Pērn jau parādījām, ka varam uzvarēt Bosnijas izlasi, un neredzu nepārvaramus šķēršļus, kāpēc to nevarētu izdarīt vēlreiz. Jā, pretiniekiem ir trīs individuāli ļoti meistarīgi līderi – Mirza Teletovičs, Nihads Dedovičs un naturalizētais Zaks Raits – taču ir arī vājās vietas, kuras jāprot izmantot. Spēles plāns ir skaidrs, taču to vajadzēs realizēt praksē. Jākoncentrējas uz savu sniegumu, jācenšas izvairīties no kļūdām. Ja izdosies nospēlēt tā, kā gribam un protam, – lai tad pretinieki pierāda, ka var mūs uzvarēt,» par gaidāmo pirmajā spēlē izteicās Bagatskis.

Latvijas valstsvienības spēka uzbrucējs/centrs Kaspars Bērziņš
Latvijas valstsvienības spēka uzbrucējs/centrs Kaspars Bērziņš Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Divi Bērziņi EČ debitanti

«EuroBasket 2011» Lietuvā mūsu izlase piecās apakšgrupu turnīra spēlēs piedzīvoja tikpat zaudējumu, kopvērtējumā 24 komandu vidū ierindojoties dalītā 21. vietā. No sastāva, kas pirms diviem gadiem spēlēja Šauļos, Latvijas rindās šogad ir astoņi spēlētāji. Bet EČ finālturnīros šogad debitēs Kaspars un Jānis Bērziņi.

Latvijas basketbola valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātam

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2013
Jānis Strēlnieks1.1901989Budiveļņik
Jānis Blūms1./2.1901982Astana
Dairis Bertāns1./2.1931989Bilbao Uxue
Armands Šķēle2.1921983Kalev/Cramo
Kristaps Janičenoks2./3.1961983VEF Rīga
Rihards Kuksiks2./3.1981988Budiveļņik
Jānis Bērziņš3.2011993VEF Rīga
Mareks Mejeris3./4.2071991Fuenlabrada
Rolands Freimanis4./52081988Južnijas Himik
Kaspars Bērziņš4./5.2131985VEF Rīga
Mārtiņš Meiers5.2081991Mitteldeutscher BC
Andrejs Šeļakovs5.2081988Club Melilla

Komandas vispieredzējušākais spēlētājs Jānis Blūms portālam TVNET teica, ka Latvijas izlasei jākoncentrējas uz savu spēli, nevis jāpielāgojas pretiniekam. Nedrīkst arī respektēt pretinieku. «Uz citu sastāviem nav jāskatās. Vairāk vai mazāk jau visi spēlētāji ir zināmi,» tā izlases kapteinis.

B apakšgrupā bez Latvijas - Bosnijas un Hercegovinas mača savā starpā tiksies Melnkalne ar Maķedoniju un Lietuva spēkiem mērosies ar Serbiju.

Nākamā spēle Latvijai jau ceturtdien pēcpusdienā pret Melnkalnes basketbolistiem.

Eiropas čempionāta pirmais posms risināsies no 4. līdz 9. septembrim, otrai no 11. līdz 16. septembrim, izslēgšanas mači no 18. līdz 22. septembrim.

Eiropas čempionāta apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
FrancijaMaķedonijaSpānijaKrievija
LielbritānijaLietuvaSlovēnijaGrieķija
VācijaMelnkalneHorvātijaItālija
UkrainaBosnijaPolijaSomija
BeļģijaLatvijaGruzijaTurcija
IzraēlaSerbijaČehijaZviedrija
Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu