Mūsu izlase EČ atklāšanas spēlē pārspēj Bosniju un Hercegovinu (56)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ar uzvaru Eiropas čempionātu (EČ) basketbolā trešdien Jeseņicē (Slovēnija) sāka Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas ar 86:75 (20:20, 23:13, 19:24, 24:18) pieveica Bosnijas un Hercegovinas valstsvienību. Rezultatīvākais spēlētājs mūsu izlases rindās ar gūtiem 24 punktiem bija Rolands Freimanis.

Latvijas izlases sākuma piecnieks: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Mārtiņš Meiers.

Spēles pirmie uzbrukumi abu komandu izpildījumā bija haotiski, tomēr ar Meiera un Janičenoka pūlēm cīņas ievadā Latvijas izlase panāca pārsvaru ar 5:3. Pirmajās minūtēs abos laukuma galos īpaši aktīvs bija Meiers, bet Janičenoks ar savu otro precīzo tālmetienu pēc četrām nospēlētām minūtēm ļāva latviešiem atrasties vadībā ar 10:7.

Ceturtdaļas turpinājumā veiksmīgi turpināja darboties Janičenoks, kā arī K.Bērziņu nomainījušais Freimanis, kamēr bosnieši centās uzspiest ātru spēli un zibenīgu pāreju no aizsardzības uzbrukumā, kas gādāja par daudziem neprecīziem metieniem abu komandu izpildījumā.

Divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām Latvijas izlase atradās vadībā ar 16:15, tomēr komanda jau ilgāku laiku bija palikusi bez gūtiem punktiem. Klusuma brīdi ar precīzu tālmetienu pārtrauca Freimanis, bet ceturtdaļu komandas noslēdza pie neizšķirta rezultāta 20:20.

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar sešiem pēc kārtas gūtiem punktiem, turklāt pirmajās četrās minūtēs ļāva bosniešiem gūt tikai vienu punktu. Uz brīdi latvieši bija vadībā ar septiņiem punktiem, bet ar īpaši sekmīgu sniegumu laukumā izcēlās Freimanis. Ceturtdaļas pašā vidū Latvijas izlase atradās līderos ar 30:25, turpinot spēlēt ar iniciatīvu savā pusē un neļaujot Bosnijas un Hercegovinas izlasei līdzsvarot cīņu.

Pateicoties veiksmīgai spēlētāju rotācijai, Latvijas izlase spēja diktēt cīņas ritmu un veidot sagatavotus uzbrukumus uz groza apakšu, kas divas minūtes pirms puslaika beigām ļāva atrasties vadībā ar 35:31. Pēdējās minūtēs bosnieši pieļāva vairākas kļūdas uzbrukumā, kamēr Latvijas izlase, pateicoties teicamam Freimaņa sniegumam, pārsvaru palielināja un atpūtā devās ar desmit punktu handikapu - 43:33.

Cīņas trešo ceturtdaļu ar četriem gūtiem punktiem sāka Bosnijas un Hercegovinas izlase, kas ieguva iniciatīvu un trīs ar pusi minūšu laikā pietuvojās līdz trīs punktu atstatumam. Tomēr Latvijas izlase spēja pielāgoties ātrajam cīņas ritējumam un liedza pretiniekiem rezultātu izlīdzināt, saglabājot vadību un atjaunojot septiņu punktu pārsvaru.

Pēc izcili veiksmīgā pirmā puslaika laukumā sekmīgi turpināja darboties Freimanis, kurš trīs ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām panāca 58:51 Latvijas vienības labā. Bosniešiem bija labas izdevības ātri pietuvoties līdz viena punkta atstatumam, tomēr ātriem uzbrukumiem bagātā cīņā pārsvars palika Latvijas izlases pusē.

Rolands Freimanis (baltajā tērpā)
Rolands Freimanis (baltajā tērpā) Foto: AP/Scanpix

Noslēdzošās ceturtdaļas ievadā Bosnijas un Hercegovinas izlase uz īstu brīdi pietuvojās līdz četru punktu atstatumam, taču tad Latvijas izlase prata gūt septiņus punktus pēc kārtas un panākt 13 punktu pārsvaru (74:61). Pretinieki lūkoja cīņas gaitu lauzt ar agresīviem caurgājieniem, taču uzbrukumu nobeigumā bosnieši lielākoties bija neprecīzi, kamēr Latvijas izlase darbojās ļoti pacietīgi un pārsvarā izmantoja lielāko daļu uzbrukumam atvēlētā laika.

Veiksmīgi uzbrukumā darbojās Kuksiks, bet divas minūtes pirms cīņas beigām Latvijas izlasei bija 12 punktu pārsvars (84:72). Laukumu piektās piezīmes dēļ bija spiests pamest K.Bērziņš, bet bosnieši tika līdz deviņu punktu atstatumam un uzbrukuma tiesībām minūti un 15 sekundes pirms mača beigām, tomēr nespēja niecīgo iespēju atspēlēties izmantot.

Jāizceļ, ka Latvijas izlase bosniešus oficiālās spēlēs līdz šim uzvarējusi tikai vienu reizi, to paveicot šā turnīra atlases cikla ietvaros.

FIBA Eiropas čempionāta dalībnieču spēka rangā Latvijas izlase atrodas 19. vietā, bet Bosnijas un Hercegovinas valstsvienība ir 16. pozīcijā.

Nākamā spēle Latvijai jau ceturtdienas pēcpusdienā pret Melnkalnes basketbolistiem.

Gatavošanās ciklā EČ finālturnīram Latvija aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās guva četras uzvaras, vienu reizi spēlēja neizšķirti un piedzīvoja četrus zaudējumus, no kuriem neviens nebija bezcerīgs.

No sastāva, kas pirms diviem gadiem spēlēja Eiropas čempionātā Šauļos, Latvijas rindās šogad ir astoņi spēlētāji. Bet EČ finālturnīros vīriešu izlasē šogad debitēja Kaspars un Jānis Bērziņi.

Latvijas basketbola valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātam

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2013
Jānis Strēlnieks1.1901989Budiveļņik
Jānis Blūms1./2.1901982Astana
Dairis Bertāns1./2.1931989Bilbao Uxue
Armands Šķēle2.1921983Kalev/Cramo
Kristaps Janičenoks2./3.1961983VEF Rīga
Rihards Kuksiks2./3.1981988Budiveļņik
Jānis Bērziņš3.2011993VEF Rīga
Mareks Mejeris3./4.2071991Fuenlabrada
Rolands Freimanis4./52081988Južnijas Himik
Kaspars Bērziņš4./5.2131985VEF Rīga
Mārtiņš Meiers5.2081991Mitteldeutscher BC
Andrejs Šeļakovs5.2081988Club Melilla

Eiropas čempionāta pirmais posms risināsies no 4. līdz 9. septembrim, otrais no 11. līdz 16. septembrim, izslēgšanas mači no 18. līdz 22. septembrim.

Eiropas čempionāta apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
FrancijaMaķedonijaSpānijaKrievija
LielbritānijaLietuvaSlovēnijaGrieķija
VācijaMelnkalneHorvātijaItālija
UkrainaBosnijaPolijaSomija
BeļģijaLatvijaGruzijaTurcija
IzraēlaSerbijaČehijaZviedrija

Trīs labākās komandas no katra četrinieka iekļūs otrajā posmā, kur A un B grupu komandas veidos E grupu, bet C un D grupas - F sešinieku. Pa četrām labākajām komandām kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Komentāri (56)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu