Mūsu U-18 puiši sasniedz Eiropas čempionāta 1/4 finālu (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe/Castoria/De Massis

Ļoti svarīgu panākumu Eiropas čempionāta (EČ) otrā posma noslēdzošajā spēlē Turcijā trešdien izcīnīja Latvijas U-18 basketbola valstsvienība, kas ar 63:59 apspēlēja Francijas izlasi un sasniedza sacensību ceturtdaļfinālu. Latvijas komanda EČ labāko astoņu izlašu pulkā iekļuvusi jau trešo gadu pēc kārtas.

Kārtējo lielisko spēli aizvadīja Latvijas izlases līderis Rihards Lomažs, kura kontā bija 17 punkti, bet ar 14 punktiem un astoņām bumbām zem groziem viņam piebalsoja Ervīns Mežnieks.

Pirmos četrus punktus mačā guva Latvijas basketbolisti Lomažs un Rinalds Mālmanis, tomēr divas ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām Francija jau bija priekšā ar 18:6. Atlikušajā laikā gan Latvija guva 11 bezatbildes punktus, pietuvojoties pretiniekiem līdz vienam punktam.

Otrās ceturtdaļas ievadā Lomažs ar diviem soda metieniem atguva vadību Latvijai (22:20). Pēc Renāra Birkāna tālmetiena Latvija ieguva arī piecu punktu pārsvaru, tomēr cīņa turpinājās ļoti līdzīgi un pēc puslaika Latvija zaudēja ar 33:37.

Arī trešajā ceturtdaļā neviena komanda nespēja iegūt vairāk kā sešu punktu pārsvaru. Francija vēl bija priekšā ar 47:42, tomēr uz to ar septiņiem punktiem pēc kārtas atbildēja Lomažs un pirms pēdējām desmit minūtēm latvieši atradās vadībā ar 49:47.

Izšķirošā ceturtdaļa sākās mazrezultatīvā cīņā, un Latvija pirmos punktus guva vien trešās minūtes beigās. Saspringtajā cīņā trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija joprojām atradās priekšā ar 55:54, bet priekšpēdējās minūtes ievadā svarīgu tālmetienu trāpīja Artūrs Grīnbergs, panākot 58:55. Nākamie Francijas uzbrukumi bija haotiski, bet Latvijai uzbrukumus liedza izveidot pretinieku presings, tomēr 56 sekundes pirms cīņas beigām ar diviem soda metieniem francūži atjaunoja tikai viena punkta deficītu.

Pēdējās sekundes bija kļūdām bagātas, un 11 sekundes pirms pamatlaika beigām Latvija pie 61:59 izprovocēja pretiniekiem piezīmi uzbrukumā. Lomažs realizēja pēc brīža sekojušos soda metienus, un Latvija uzvaru no rokām vairs neizlaida.

Līdz ar to Latvijas izlase izcīnījusi trešo vietu E apakšgrupas noslēgumā un ceturtdaļfinālā piektdien sacentīsies ar F grupas otro labāko vienību.

Kopš 2005.gada Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionāta labāko astotniekā iekļuvusi septīto reizi, turklāt tagad tas izdarīts trīs gadus pēc kārtas.

Pirmajā posmā Latvija guva panākumus pret Poliju un Beļģiju, taču zaudēja Itālijai. Šāda bilance ļāva ieņemt otro vietu A apakšgrupā un uz otro posmu ņemt līdzi vienu panākumu.

Savukārt otrā posma pirmajā mačā latvieši pirmdien pēdējās sešās minūtēs atspēlēja gandrīz 20 punktu deficītu un ar 78:76 pārspēja principiālo pretinieci Lietuvu, bet dienu vēlāk ļoti pārliecinošā veidā ar 72:92 piekāpās Horvātijai.

Tikmēr Francija pirmajā posmā zaudēja Lietuvai un Horvātijai, apspēlējot Lielbritāniju, bet otrajā posmā pēc zaudējuma pret Itāliju spēja pārspēt Poliju.

E grupā pirmo vietu ar piecām uzvarām izcīnīja Horvātija, kurai ar četriem panākumiem sekoja Itālija, bet trīs uzvaras bija Latvijas kontā. Pēdējā ceļazīme uz ceturtdaļfinālu vēlāk izšķirsies mačā starp Lietuvu un Poliju, turklāt uz to pretendē arī Francija.

Kopumā šajā Eiropas čempionātā piedalās 16 komandas, kas pirmajā posmā bija sadalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā. Katras apakšgrupas trīs labākās valstsvienības kvalificējās otrajam posmam, kamēr vājākās pirms cīņas par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā aizvada grupu turnīru savā starpā.

Tikmēr 12 spēcīgākās izlases otrajā posmā ir sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā.

No otrā posma ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas, bet divas vājākās piebiedrosies pirmā posma neveiksminiecēm, lai cīnītos par 9.-16. vietu Eiropas čempionātā.

Eiropas čempionāts Turcijā ilgs līdz svētdienai.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā: Ričards Melderis, Rauls Avenītis, Ervīns Mežnieks (visi - «VEF kadeti»), Dāvis Čīma («Rīga»/«Jugla»), Džeiks Eduards Krūmiņš, Rūdolfs Strādnieks (abi - «Ķeizarmežs»), Renārs Birkāns («Rīga»/DSN), Rihards Lomažs, Artūrs Grīnbergs, Klāvs Čavars (visi - «Ventspils»), Zigmārs Raimo («VEF skola»), Rinalds Mālmanis («Fuenlabrada», Spānija).

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu