U-16 puiši EČ Ogrē sāk ar smagu uzvaru pār Grieķiju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Ar uzvaru Eiropas čempionātu (EČ) basketbolā trešdien sāka Latvijas U-16 puišu izlase, kas ar rezultātu 74:67 (16:14, 19:21, 23:19, 16:13) Ogrē sīvā cīņā B apakšgrupas mačā pieveica vienaudžus no Grieķijas.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 22 punktiem, deviņām atlēkušajām bumbām un 11 izprovocētiem noteikumu pārkāpumiem bija Rodions Kurucs, 19 punktus pievienoja Kristers Zoriks, bet Artūrs Strautiņš iemeta desmit punktus un izcīnīja 12 bumbas zem groziem.

Latvijas izlase spēli iesāka samērā nervozi, tomēr grieķi ātri savāca piezīmju normu, bet mājinieki bija sekmīgi no soda metienu līnijas, ilgstoši saglabājot vadību. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar ļoti sarežģītu Latvijas izlases līdera Strautiņa metienu, kas sacensību saimniekiem deva vadību ar 16:14.

Otrās ceturtdaļas sākumā Grieķija pirmoreiz mačā pārņēma vadību, tomēr Strautiņa tālmetiens uzreiz atkal ar 21:20 priekšā izvirzīja mājiniekus. Visa pirmā puslaika atlikušā daļa aizritēja ļoti līdzīgā cīņā un pēc 20 spēlētām minūtēm rezultāts bija 35:35, bet Latvijai rezultatīvākais ar 11 punktiem bija Rodions Kurucs.

Trešās ceturtdaļas otrajā pusē pēc Toma Upes tālmetiena Latvija jau bija pārņēmusi vadību ar 53:44. Mājinieki panāca arī 11 punktu pārsvaru, tomēr Grieķija atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas un pirms izšķirošajām desmit minūtēm pārsvars bija sarucis līdz 58:54.

Ilgstoši vadību Latvija nesaglabāja un ceturtās ceturtdaļas trešajā minūtē grieķi atkal panāca izlīdzinājumu 60:60. Pēc kārtējā Grieķijas tālmetiena trīs ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām viņi pārņēma vadību ar 65:62, tomēr pēdējās minūtes ievadā Kristera Zorika tālmetiens deva Latvijai vadību ar 69:67. Grieķi aizsardzībā darbojās ļoti agresīvi, tomēr Latvija nekļūdījās un atlikušajā laikā noturēja pretiniekus bez punktiem, noturot grūtu uzvaru.

Aprīlī abas komandas savā starpā tikās pārbaudes turnīrā Francijā, Latvijai pārspējot pretiniekus ar 73:64, turklāt šajā mačā ar 40 punktiem un 19 atlēkušajām bumbām pamanījās izcelties Strautiņš.

Eiropas čempionāta pirmā posma ietvaros Latvijas kadeti B apakšgrupā turpinājumā ceturtdien sacentīsies ar Horvātiju, bet pēc tam gaidāma spēkošanās ar Bosniju un Hercegovinu.

Otrajā šīs grupas pirmās kārtas cīņā bosnieši ar 65:64 uzveica Horvātiju, kaut 30 sekundes pirms pamatlaika beigām vēl zaudēja ar 60:64.

Kopumā šajā Eiropas čempionātā piedalās 16 komandas, kas pirmajā posmā sadalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā. Otrajam posmam kvalificēsies katras apakšgrupas trīs spēcīgākās komandas, kurā 12 komandas būs sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā, bet ceturtdaļfinālam kvalificēsies četras labākās no katras grupas.

Četras pirmā posma vājākās komandas pēcāk sacentīsies savā starpā, izspēlējot viena apļa turnīru, bet pēc tam spēkosies ar otrā posma neveiksminiecēm, cīnoties par 9.-16.vietu Eiropas čempionātā.

Vietu Eiropas čempionāta A divīzijā zaudēs turnīra trīs vājākās valstsvienības.

Pirmajā posmā līdz piektdienai A grupa (Serbija, Somija, Turcija, Lietuva) un B grupa (Horvātija, Bosnija un Hercegovina, Grieķija, Latvija) sacentīsies Ogrē, bet C grupa (Dānija, Vācija, Polija, Francija) un D grupa (Ukraina, Itālija, Krievija, Spānija) cīņas aizvada Grobiņā.

Turpinājumā no 24. līdz 26.augustam katras grupas trīs labākās komandas Ogrē (A un B grupas), kā arī Liepājā (C un D grupas) aizvadīs otrā posma cīņas, bet četru grupu vājākās vienības Rīgā sāks izdzīvošanas turnīru. No 28.augusta visas komandas sacentīsies Latvijas galvaspilsētā, cīņas aizvadot divos Rīgas Olimpiskā sporta centra laukumos un noskaidrojot galējo vietu sadalījumu.

No Latvijas izlases sastāva šim Eiropas čempionātam visplašāk - ar četriem spēlētājiem - pārstāvēta Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) tradicionālā čempionvienība šajā vecuma grupā «Rīga»/DSN. Sastāvā ir arī Cēsu, Ogres, Saldus, Valmieras, Ventspils, «VEF skolas» un «Rīga»/«Jugla» audzēkņi.

Par komandas līderiem uzskatāmi Rodions Kurucs un Artūrs Strautiņš, kurš nupat oficiāli pievienojies pazīstamajai Itālijas komandai «Reggio Emilia», kurā spēlē cits latviešu spēlētājs Ojārs Siliņš.

Strautiņš, Kristers Zoriks un Kārlis Garoza pērn jau piedalījās šī vecuma Eiropas čempionātā, turklāt tiekot pie liela spēles laika. Gandrīz visi spēlētāji daudz spēlējuši arī Eiropas jaunatnes līgā.

Kopš šī gada sākuma Latvijas izlase aizvadījusi 20 pārbaudes spēles, kurās izcīnītas 18 uzvaras. Tai skaitā iegūta pirmā vieta 16 komandu turnīrā Turcijā un otrā vieta Francijā, kā arī Baltijas kausa izcīņā. Tiesa, tikai Turcijā komanda bija optimālajā sastāvā. Savainojuma dēļ vairākus mēnešus bez spēļu prakses palika Garoza, vasarā ilgi individuāli trenējās Strautiņš.

Eiropas kadetu čempionātos Latvijas labākais sasniegums bijusi piektā vieta 1999.gadā, kad komandā spēlēja Kristaps Janičenoks un Armands Šķēle, kā arī sestā vieta 2011.gadā, kad viens no treneriem bija izlases pašreizējais galvenais treneris Jānis Gailītis.

Kopš 2001.gada Latvija uzņēmusi deviņus starptautiska līmeņa nacionālo izlašu čempionātus. Šis ir astotais gads pēc kārtas, kad šādas sacensības notiek Latvijā. Ja Liepājā sacensības risinās jau sesto gadu pēc kārtas, Ogrē šāda līmeņa turnīrs notiek pirmoreiz vēsturē.

Latvijas U-16 izlases sastāvs Eiropas čempionātā: Kristers Zoriks, Artūrs Banga, Roberts Dembskis, Artūrs Strautiņš (visi - «Rīga»/DSN), Nikolajs Zotovs, Rodions Kurucs (abi - «VEF skola»), Toms Upe («Rīga»/«Jugla»), Reinis Rudzītis («Cēsis»), Roberts Blumbergs («Ventspils»), Niks Jansons («Ogre»), Bogdans Raiļans («Valmiera»), Kārlis Edvarts Garoza («Saldus»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu