U-16 basketbolisti ar zaudējumu noslēdz EČ otro posmu (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas U-16 puišu basketbola izlase savās mājās notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma noslēdzošajā mačā otrdien ar rezultātu 51:59 (13:20, 12:9, 10:18, 16:12) Ogrē piekāpās Serbijas vienaudžiem.

Latvijas komandas rindās neviens basketbolists nespēja sasniegt desmit punktu robežu, astoņus punktus gūstot Rodionam Kurucam, kuram arī astoņas bumbas zem groziem. Tāpat astoņi punkti un septiņas atlēkušās bumbas Artūram Strautiņam, bet septiņus punktus pievienoja Kristers Zoriks un Kārlis Edvarts Garoza.

Dueli labāk iesāka Serbija, pirmajās minūtēs izvirzoties vadībā ar 10:4, taču Latvija spēja atspēlēties un īsā laikā panākt jau 13:12 sev par labu. Tomēr līdz pirmā ceturkšņa izskaņai serbi atkal veica izrāvienu, panākot jau 20:13. Serbija turpināja krāt pārsvaru arī otrajā ceturtdaļā, 15.minūtē pirmo reizi sasniedzot vismaz desmit punktu handikapu (28:17).

Tiesa, arī šoreiz latviešiem deficītu izdevās atspēlēt līdz viena metiena tiesai - pusotru minūti pirms puslaika beigām Strautiņš ar diviem precīziem soda metieniem panāca vairs tikai 25:28.

Serbiju tas neapturēja, un viņi trešās ceturtdaļas izskaņā atkal atjaunoja desmit punktu pārsvaru (36:26). Turpmākajās minūtēs Latvijai neizdevās pietuvoties, turklāt pretinieki pamanījās brīžam sasniegt arī 13 punktu atstatumu. Pēdējās minūtēs mājinieki ar aktīvu cīņu pietuvojās vairs tikai līdz piecu punktu deficītam (46:51). Tiesa, pēdējās divās minūtēs Latvija nespēja atspēlēties, serbiem veiksmīgi pārvarot sāncenšu presingu un trāpot soda metienus.

Kaut Latvijas izlase otrajā posmā zaudējusi visās trīs aizvadītajās spēlēs, tā garantējusi vietu sacensību ceturtdaļfinālā, kur ceturtdien sacentīsies ar Vāciju.

Turnīra pirmajā posmā Latvija guva trīs panākumus tikpat cīņās - vispirms ar 74:67 sīvā cīņā tika pārspēta Grieķija, pēc tam ar 84:62 pārliecinoši uzvarēta arī Horvātija, bet duelī par pirmo vietu B apakšgrupā mājinieki ar 63:55 uzveica arī Bosniju un Hercegovinu.

Savukārt otrā posma pirmajā mačā Latvija svētdien ar 71:79 piekāpās Lietuvas vienaudžiem, bet pirmdien ar 46:73 kapitulēja Turcijai.

Tikmēr Serbija uzvarējusi visās līdz šim aizvadītajās spēlēs, pārspējot Somiju (79:55), Lietuvu (98:73), Turciju (67:63), Horvātiju (68:61), kā arī Bosniju un Hercegovinu (89:52).

Par E apakšgrupas uzvarētāju tika kronēta Serbija, kas tika pie panākumiem visās piecās spēlēs, tikmēr otrā ar četrām uzvarām bija Turcija. Savukārt trešajā vietā ar diviem panākumiem sekoja Latvija, bet kā pēdējā ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu no šīs apakšgrupas nodrošināja Bosnija un Hercegovina, kam arī divas uzvaras.

Tikmēr par 9.-16.vietu no šīs apakšgrupas nāksies cīnīties Lietuvai un Horvātijai, kuras ar vienu panākumu piecās cīņās bija attiecīgi piektā un sestā apakšgrupā.

Savukārt no F apakšgrupas ceturtdaļfinālam kvalificējusies arī bez zaudējumiem spēlējošā Francija, kurai ar četrām uzvarām piecās cīņās sekoja Latvijas nākamā pretiniece ceturtdaļfinālā Vācija. Savukārt trešā trim panākumiem bija Itālija, bet pēdējo ceļazīmi labāko astoņniekā izcīnīja Spānija, kas otrdien ar 78:54 pārspēja Poliju, tādejādi ar pirmo uzvaru otrajā posmā tiekot tālāk.

Tikmēr starp atpalicējiem cīnīsies Polija un Krievija.

Latvijas U-16 izlase Eiropas čempionāta labāko astotniekā iekļuvusi ceturto reizi vēsturē, sekojot 1999., 2001. un 2011.gadam.

Pirmajā posmā A grupa (Serbija, Somija, Turcija, Lietuva) un B grupa (Horvātija, Bosnija un Hercegovina, Grieķija, Latvija) sacentās Ogrē, bet C grupa (Dānija, Vācija, Polija, Francija) un D grupa (Ukraina, Itālija, Krievija, Spānija) cīņas aizvadīja Grobiņā.

Turpinājumā līdz otrdienai katras grupas trīs labākās komandas Ogrē (A un B grupas), kā arī Liepājā (C un D grupas) aizvada otrā posma cīņas, noskaidrojot katras grupas četras labākās, kas pēc tam iekļūs ceturtdaļfinālā, bet četru grupu vājākās vienības Rīgā aizvada izdzīvošanas turnīru. No ceturtdienas visas komandas sacentīsies Latvijas galvaspilsētā, cīņas aizvadot divos Rīgas Olimpiskā sporta centra laukumos un noskaidrojot galīgo vietu sadalījumu.

Vietu Eiropas čempionāta A divīzijā zaudēs turnīra trīs vājākās valstsvienības.

No Latvijas izlases sastāva šim Eiropas čempionātam visplašāk - ar četriem spēlētājiem - pārstāvēta Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) tradicionālā čempionvienība šajā vecuma grupā «Rīga»/DSN. Sastāvā ir arī Cēsu, Ogres, Saldus, Valmieras, Ventspils, «VEF skolas» un «Rīga»/«Jugla» audzēkņi.

Par komandas līderiem uzskatāmi Rodions Kurucs un Artūrs Strautiņš, kurš nupat oficiāli pievienojies pazīstamajai Itālijas komandai «Reggio Emilia», kurā spēlē cits latviešu spēlētājs Ojārs Siliņš.

Strautiņš, Kristers Zoriks un Kārlis Garoza pērn jau piedalījās šī vecuma Eiropas čempionātā, turklāt tiekot pie liela spēles laika. Gandrīz visi spēlētāji daudz spēlējuši arī Eiropas jaunatnes līgā.

Kopš šī gada sākuma Latvijas izlase aizvadīja 20 pārbaudes spēles, kurās izcīnīja 18 uzvaras. Tai skaitā iegūta pirmā vieta 16 komandu turnīrā Turcijā un otrā vieta Francijā, kā arī Baltijas kausa izcīņā. Tiesa, tikai Turcijā komanda bija optimālajā sastāvā. Savainojuma dēļ vairākus mēnešus bez spēļu prakses palika Garoza, vasarā ilgi individuāli trenējās Strautiņš.

Eiropas kadetu čempionātos Latvijas labākais sasniegums bijusi piektā vieta 1999.gadā, kad komandā spēlēja Kristaps Janičenoks un Armands Šķēle, kā arī sestā vieta 2011.gadā, kad viens no treneriem bija izlases pašreizējais galvenais treneris Jānis Gailītis.

Kopš 2001.gada Latvija uzņēmusi deviņus starptautiska līmeņa nacionālo izlašu čempionātus. Šis ir astotais gads pēc kārtas, kad šādas sacensības notiek Latvijā. Ja Liepājā sacensības risinās jau sesto gadu pēc kārtas, tad Ogrē šāda līmeņa turnīrs notiek pirmoreiz vēsturē.

Latvijas U-16 izlases sastāvs Eiropas čempionātam: Kristers Zoriks, Artūrs Banga, Roberts Dembskis, Artūrs Strautiņš (visi - «Rīga»/DSN), Nikolajs Zotovs, Rodions Kurucs (abi - «VEF skola»), Toms Upe («Rīga»/«Jugla»), Reinis Rudzītis («Cēsis»), Roberts Blumbergs («Ventspils»), Niks Jansons («Ogre»), Bogdans Raiļans («Valmiera»), Kārlis Edvarts Garoza («Saldus»).

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu